Ezért is fájhat a dereka! Mit tanácsol a terapeuta?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Hosszú ideje derék- és hátfájós? Már gyermekkorában is voltak problémái, például hanyag testtartással, gerincferdüléssel küszködött? Előfordulhat, hogy ön is genetikailag hosszabb farokcsonttal rendelkezik, csak nem mondták még önnek. A gyógyszeres terápia és a gyógytorna sajnos önmagában nem mindig jelent megoldást a bajra, eláruljuk, miért.

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb fizikai panasz a világon: a lakosság mintegy 80 százaléka hátfájással vagy derékfájással küzd. A kezelés célja elsősorban a fájdalom csökkentése, a kiváltó ok megszüntetése – nyilatkozta portálunknak Angi Nimród gyógy- és sportmasszőr, fizikoterapeuta, SMT sportmanuálterapeuta, neuro-ortopédiai manuális terapeuta, személyi edző, a Fájdalom Központ szakembere.

Mint egy rugó

A gerinc tulajdonképpen egy rugóhoz hasonló szerkezet, ha ráül a beteg a farokcsontjára, akkor ez lesz a támasza a gerincnek, egy nagyobb erőkart képez a deréktáji szakaszon, ami állandó irritációt okoz az ülésnél. Idővel elfárad a farokcsont szalagos izomrendszere, ennek következménye a porckorongsérv, összelapult sérv, keresztcsonti fájdalom és elcsúszott csigolya (a csigolya egymáshoz képest előre csúszik, elmozdul, elcsúszik).

Csigolya elcsúszásának folymata és lehetséges következménye

Betegeimnél a gerincsérv mellett gyakran van egy elcsúszott, elmozdult strukturális képlet a lumbális szakaszban, a kórelőzményből pedig kiderül, hogy gyermekkoruk óta vannak derékfájós panaszaik, de csak a tüneti kezelésre koncentráltak – avat be Angi Nimród.

Ha rossz a futómű, nem a gumit kell lecserélni

Amennyiben nem megfelelő a medence struktúrája, állandóan a hosszú farokcsonton ül a beteg és felborul a gerinc szimmetriája, elkezdődik ekkor is a gerincferdülés. Ilyenkor jellemzően az egyik oldalra átcsúszik a terhelés, mert ott kényelmesebb, nem fáj, nem nyomódik. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy elcsavarodik az egész törzs, bár a fejével kompenzál, de megmarad a csavarodó alakzat, a nyak-vállöv aszimmetrikusan megváltozik, a nyaki gerincben is elmozdulnak a struktúrák és beszűkül a fejmozgás, égő fajdalom jelentkezik a vállakban. Ez állandósult váll- és nyakfájdalmat, hátközépfájdalmat okoz. A legrosszabb tanács ilyenkor, hogy húzza ki magát a beteg, ez ugyanis csak további fájdalmat okoz neki, a feszültség miatt egyre rosszabb lesz.

A hirtelen növekedés is átrendezi a medence-vállöv-gerinc-csigolyák struktúráját. Ehhez társul rendszerint a nem megfelelő izomzat, és máris kajlán áll a gyermek. A nem megfelelő helyzetben lévő struktúra miatt a nyak-vállöv-csípő nem tud kényelmesen működni és azért alakul ki a hanyag testtartás.

Mi köze az okostelefonnak a gerinchez?

Rátesz mindenre egy nagy lapáttal a mozgásszegény életmód, az állandósult kütyühasználat a sport, a focizás és más mozgásformák helyett. Nem épül fel megfelelően a vázizomzat, a gerincstabilizáló izmok szerkezete, nem lesz erős tartóelem. Csont és bőr fiatalok keresnek meg derékfájással, csodálkoznak amikor azt mondom, nincs, ami megtartsa a gerincüket, nincs sport, rendszeres mozgás az életükben – mondja Angi Nimród, aki úgy véli: a gerincet a mélyizmokkal kell felépíteni, erősíteni, a gerincfunkciókat kell minden irányból erősíteni.

Minden gyermeket meg kellene szűrni sportolás előtt, sportorvosi, ortopédiai szempontból, mert akkor időben kiderülnének a problémák!

Ha beteg a gerinc alul, felül is problémák lesznek

Nőknél a két leggyakoribb oka a derékfájásnak a hosszú farokcsont gyenge izomzattal, a másik a szülést követően kialakuló csípőízület-elváltozás, amelyet a medence összezáródásának elégtelensége okoz, például nagy méretű baba esetében. Emiatt egymáshoz képest elcsavarodik a két csípő, és állandósult gerincprobléma alakul ki.

Az sajnos törvényszerű, hogy ha beteg a gerinc alul, felül is problémák lesznek, minden tükröződik. Például, ha fáj a beteg dereka, a nyaka is fájni fog, és fordítva.

Éppen ezért mindenkit a teljes gerincszakaszon meg kell vizsgálni. Nagy probléma azonban, hogy nincs olyan jellegű szűrés, ami a hosszú farokcsontot feltárná és időben kapna a beteg ajánlást, hogy az életmódját hogyan alakítsa erre a helyzetre. A gyógyszeres terápia és a gyógytorna sajnos nem mindig jelent megoldást, csak a tüneteket enyhíti – véli a szakember.

Rossz széken ülök egész nap! Mi lehet a megoldás?

Akinek gyenge a gerince, annak a dereka is fájni fog. Nagyon fontos kérdés az ülés, mert ha már van egy betegsége, azzal a problémával ül, akár egész nap, nem mindegy tehát, hol, milyen széken, használ-e farokcsontpárnát, amely egy ortopéd ülőpárna és nagyon sokat segíthet – hangsúlyozza Angi Nimród.

Az is problémát jelent, hogy sokan nem isznak megfelelő, tiszta folyadékot, leginkább vizet. Emiatt kiszáradnak, a porckorong rugalmatlanná válik, folyadék nem jut oda. Az életmód tehát nagyon fontos. A beteget életmódváltással vezetjük vissza az egészség irányába életmódorvosunkkal együttműködve.

Nem mindegy, miként kezeljük

Önálló betegségként kezelik a gerincsérvet, holott nem az, ez már maga a következmény, a strukturális probléma miatt, ami kialakult korábban.

Minden derékproblémát alaposan ki kellene szűrni, akár már gyermekkorban, és ezután indulhat el a személyre szabott kezelés! Ennek lépései:

  • Hason fekvő és lábemelő tesztek, amelyekkel nagyon jól látható a strukturális probléma, megmutatják az izombekapcsolási sorrendet, látszik a nyak-vállöv működése, a nyak nem megfelelő fordulása, a nem megfelelő helyzetű borda.
  • Fekve azonnal látszik a testszimmetria, így a lábhosszkülönbség, a nyak-vállöv elhúzódása miatt hosszabb az egyik lába, mint a másik, a páciens a fejét sem tudja letenni egyik oldalra.
  • Ezután történik a feszültségi pontok kezelése manuális terápiával, megpróbáljuk beállítani a legideálisabb helyzetbe a testszimmetriát.
  • Fizikoterápiás kezelés; Kép forrása: FájdalomKözpontEzt követően a lágyrészeknél megnézem azokat a feszültségi pontokat, amelyek kialakulhattak a túlterhelt izmok kapcsán. Ezeknek leromlik az anyagcseréjük, mert csak feszülnek, ez pedig több tejsavat halmoz fel az izmokban, amitől égető fájdalom alakul ki a lapocka alatt, a hátközépben, és ha hosszú ideig fennmarad, meszes izomcsomókat is eredményezhet, amelyek már a funkciójukat is megváltoztathatják. Ezekre lökéshullámmal, fascia kezeléssel, lézerrel lehet hatékonyan hatni.
  • A lézerrel való kezelésnek sejtszintű hatása van, belép a szövetekbe és kölcsönhatásba lép a sejtekkel, metabolikus aktivitást hoz létre, elősegíti a fokozott energiatermelést, sejtműködést, jobb oxigén- és tápanyagellátást eredményez, eltávolítja a salakanyagokat. A beteg területen mindig van egy rossz anyagcsere-folyamat, amely összefügg a gyulladással és az ödémával. A lézer anyagcsere-gyorsítást is végez, ezáltal megszűnik a merevség, a gyulladás. Építő jellegű folyamat is beindul.

Minden betegség beteg és korfüggő, ezért nagyon komolyan kell venni a beteg egyediségét, a saját betegségét, fájdalmait. A gerincsérves betegeknél az első kezelés hatékonysága igen jó, 40-80 és akár 100 százalékos is lehet – teszi hozzá a szakember.

Miben és mivel segíthet a terapeuta?

Milyen problémákkal kereshető fel a terapeuta?

Mozgásszervi panaszok fájdalomkezelése

Milyen kezelésekkel tud segíteni?

  • Gyógymasszázs, manuális terápia
  • Fizikoterápia
  • Fasciális fájdalomkezelés
  • Elektroterápia
  • Ultrahang
  • Magneto-lézer terápia
  • Lézerterápia

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Szakértő: Angi Nimród, gyógy- és sportmasszőr, fizikoterapeuta, SMT sportmanuálterapeuta, neuro-ortopédiai manuális terapeuta, személyi edző - FájdalomKözpont, Angi Nimród Facebook oldala
Ábra forrása: BraceAbility

Cikkajánló

A derékfájás lehetséges okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Derékfájás
Az egyszerű derékfájás legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel komolyabb betegségek tünete is lehet.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.