Egyre gyakoribb az RA a nők körében

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Több évtizedes hanyatlás után, a rheumatoid arthritis növekvő gyakorisággal fordul elő a nők körében - derült ki a Mayo Klinika kutatásából. Az orvosok szerint, a környezeti hatásoké lehet a fő szerep.

A rheumatoid arthritis (RA) egy olyan gyulladásos betegség, mely bármilyen ízületet megbetegíthet. A folyamat lényege az, hogy az ízületi belhártyában gyulladásos sejtek telepednek meg, s az állandó gyulladás következtében az ízületi porc és csont tönkremegy, elroncsolódik. A betegség véglegesen nem gyógyítható, ám a folyamat megfelelő kezeléssel lassítható.

1955 és 1994 között, a betegség előfordulása egyre csökkenő tendenciát mutatott, ám a 90-es évek közepétől, ismét növekedés figyelhető meg a megbetegedések számában. Amikor a Mayo Klinika kutatói, az 1995 és 2005 közötti megbetegedések adatait analizálták, azt tapasztalták, hogy az előző évtizedhez képest, mikor évente minden 100 000-ből 36 nőnél jelentkezett a RA, az elmúlt években ez a szám 54-re emelkedett.

A férfiak esetében az előfordulási arány nem változott, maradt körülbelül 29 minden 100 000-ből. Összefoglalva, a teljes népességet tekintve a megbetegedések száma 0.85 százalékról 0.95-re nőtt. A felmérésben 350 felnőtt adatait elemezték, 69 százalékuk volt nő, átlagos életkoruk pedig 65.5 évre tehető.

Az orvosok számára egyelőre nem pontosan ismert a jelenség oka, ám úgy vélik, hogy a megváltozott környezeti tényezőknek nagy szerepe van abban, hogy ilyen mértékben nőtt a betegség jelenléte a nők körében. Természetesen további kutatások szükségesek, a különböző rizikófaktorok hatásainak figyelembevételét is beleértve, hogy pontosan kiderüljön, mi állhat a megbetegedések számának ilyen jellegű változása mögött - jelentette ki a kutatást vezető Dr. Sherine Gabriel.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

A rheumatoid arthritis

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Rheumatoid arthritis
Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.