• reumatoid arthritisz

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Szeretném megkérdezni, hogy a reumatoid arthritisz-es betegséget ki lehet-e kezelni. Mivel lehet házzásegíteni a kezelésben? Gyermekvállalásnál okozhat-e valamilyen problémát ez a betegség, már nagyn szeretnénk gyermeket, de nem igazán tudom mivel járhat ilyen betegség mellett. Már 1, 5éve kezelik ezt a betegséget, eleinte még a szorítás és a tárgyak fogása is nagyon megerőltető és iszonyatos fájdalmas volt, de mára már mindez javult. Lehetséges a gyógyszer elhagyása, vagy már ezzel kell élni? Ha elhagyódik a gyógyszer szedése, akkor visszatérhetnek a tünetek? Esetleg tud valamit javasolni a gyógyszer szedése mellett, ami segíthet a gyógyulásban? Válaszadásukat előre is köszönöm! Üdvözlettel:Anita

        Dr. Puskás Réka válasza a rheumatoid arthritis témában

        Kedves Kérdező! A reumatoid artritisz sajnos krónikus betegség, amit éveken vagy évtizedeken át kezelni kell. Soha nem mondhatjuk, hogy elmúlt, csak azt, hogy inaktív, vagy kihűlt. A gyógyszerszedésre is egészen a teljes inaktivitásig szükség van. Ha elhagyjuk, a tünetek visszatérnek. A gyermekvállalás nehéz kérdés, ezt meg kell beszélnie a kezelőorvosával, mert a gyógyszerek ártalmasak lehetnek a magzatra nézve. Artritisz centrumokban értenek legjobban a kezeléshez, gyermekvállalás előtt talán érdemes kikérni ott dolgozó kolléga véleményét. Mindazonáltal a betegség a terhesség idején általában javul, de utána gyakran fellángol. Vannak emberek, akiknek a húsmentes diéta segít a betegség kontrollálásában, de nem minden esetben van így. Más kiegészítő gyógymódról sajnos nem tudok, ami hatékony lenne. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2013. május 03., 09:12; Megválaszolva: 2013. május 11., 09:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: