Rheumatoid arthritis: megvan az ok?

MTI
megjelent: 2009.03.05.

Sokízületi gyulladással (reumatoid arthritis) élő emberek immunsejtjeit vizsgálva a bennük lévő kromoszómák korai öregedését fedezték fel amerikai kutatók.

A kromoszómák végeit lezáró, telomernek nevezett rövidke DNS-szakaszok minden sejtosztódáskor rövidülnek, hacsak egy erre szakosodott enzim, a telomeráz ki nem javítja.

A kutatók a telomerek épségének fenntartásával hozzák összefüggésbe az egészséges öregedést, és fontosnak tartják a rákos folyamatok megelőzése szempontjából is.

Az autoimmun betegség
Az autoimmun betegségek olyankor alakulnak ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva.
Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre>>

Az Emory Egyetem orvosi karának kutatói egészséges és reumatoid arthritises emberek ún. T-sejtjeit vizsgálták. Megállapították, hogy a gyulladásos, autoimmun betegséggel élők T-sejtjeiben kevésbé aktív az enzim, amely a telomerek helyreállítását végzi.

A sokízületi gyulladásban az immunrendszer T-sejtjei tartósan túlstimulált állapotban vannak, nem képesek megkülönböztetni az idegent a baráttól, és behatolnak az ízületek szöveteibe, ahol fájdalmas gyulladást váltanak ki.

Körülbelül negyven éves korig termelődnek új T-sejtek, utána a meglévő "készlettel" működik tovább az immunrendszer.

Cornelia Weyand és munkatársai úgy találták, hogy a reumatoid artritiszes emberek T-sejtjei elöregedtek és működésük korlátozottabb volt - írja az amerikai EurekAlert internetes tudományos portál.

A kutatók megállapítása szerint a sokízületi gyulladással élő páciensek T-sejtjei átlagosan negyven százalékkal kevesebb telomeráz enzimet termeltek, mint az egészséges csoport T-sejtjei.

A tanulmány azt jósolja, hogy a T-sejtek hibás telomerázának kijavításával az immunrendszer normális működése helyreállítható. A kutatók eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratának eheti számában tették közzé.

(MTI)

Hozzászólások (5)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

Élet a ritka MOG antitestes betegséggel

Cikkünkben a MOGAD betegségben szenvedő páciensek hosszú távú kezeléséről, életminőségéről lesz szó, az egyes szervrendszereket érintő...

Egy újonnan felfedezett autoimmun megbetegedés: a MOGAD

A MOG-antitest-betegség (Myelin Oligodendrocyta Glicoprotein Antitest Disease, röviden MOGAD) egy sokak által ismeretlen, nemrégiben felfedezett idegi...

Autoimmun májgyulladás

Az autoimmun májgyulladás egy nem gyógyítható, de kezelhető, gyógyszeres terápiával nyugalomban (remisszióban) tartható májbetegség.

A hideg agglutinin betegség

A hideg agglutinin betegség az autoimmun hemolitikus anémiákhoz tartozó kórkép. Egy szerzett betegség, melynek az a háttere, hogy valamilyen kiváltó...

Mi okozhat ízületi merevséget?

Reumatológiai, belgyógyászati, neurológiai kórképek jellemző vagy következményes tüneteként hosszabb-rövidebb ideig fennálló ízületi merevség...

Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

Az autoimmun betegségek lényege, hogy immunrendszerünk a szervezet saját sejtjeit nem ismeri fel, a felismerő rendszer működésében keletkezett zavar...

A rheumatoid arthritises betegek rehabilitációja

A rheumatoid arthritis az ízületek krónikus, szimmetrikusan jelentkező gyulladásával járó megbetegedés. Az ízületi gyulladás az ízületek...

Élet rheumatoid arthritisszel

Az, hogy milyen mértékben befolyásolja a rheumatoid arthritis az Ön életét, nagymértékben függ attól is, hogy hogyan tud megbarátkozni...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.