Térdszalagszakadás - Rehabilitáció vagy műtét?

MTI
megjelent:

Svéd amatőr sportolók részvételével zajlott vizsgálatuk alapján azt tanácsolják kutatók, hogy egy gyakori térdszalagszakadás esetén érdemes kivárni, és műtét helyett a rehabilitációval kezdeni.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban csütörtökön közzétett tanulmány szerint a sérülésük után először a rehabilitációt választó amatőr sportolók - főként focisták - kevesebb mint felének volt végül műtéti beavatkozásra szüksége két éven belül elülső keresztszalag-szakadásuk (ACL) miatt.

A térdsérülések fajtái és kezelésük
A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. A térd felépítéséről és a térdsérülések kezeléséről bővebben... A térdsérülések fajtái és kezelésük

Mint Richard Frobell, a lundi egyetemi kórház munkatársa hangsúlyozta, a sérülés után először műtétet, majd utána rehabilitációt választókkal közel azonos esélyei voltak a gyógyulásra azoknak, akik először rehabilitációra mentek, majd csak akkor végeztették el az ACL-műtétet, ha erre mégis szükség volt. A felmérésbe 121 amatőr sportolót vontak be, akiknek az életkora 18 és 35 év között volt - főként fociztak, de néhány röplabdás is volt köztük.

Mindannyiuknak frissen szerzett, teljes elülső keresztszalag-szakadása volt. Véletlenszerű kiválasztás alapján az emberek felénél azonnal műtétet hajtottak végre, amelyet konzervatív terápia követett, másik felénél pedig műtét nélkül kezdték meg a rehabilitációt.

Frobell összegzése szerint heti két-három alkalommal, összesen mintegy 60-szor vettek részt a terápián a csoport tagjai. Két évvel később mindkét csoport tagjai körülbelül ugyanakkora javulásról számoltak be az állapotfelmérésnél.

A térdsérülések fajtái és kezelésük
Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha ízületi gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek neveznek, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak. Az ízületi porckopásról részletesen

Az értékelést az alapján végezték, hogy mekkora fájdalom maradt vissza, miként állt vissza teljesítőképességük, illetve mennyire befolyásolta térdük állapota életvitelüket.

Kiderült, hogy mindkét csoportban az emberek mintegy 40 százalékánál állt vissza a sérülés előtti teljesítőképesség. Azt nem lehet tudni még, hogy hosszabb távon nem lesz-e eltérés a két csoport egészségi állapotában, ám a mostani eredmények alapján azt javasolják a szakemberek, hogy amatőr sportolóknál nem szükséges azonnal elvégezni az ACL-műtétet.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.