Váratlanul okozhat fájdalmat a térdkalács ficam

Emineo Magánkórház
megjelent:

Gyakori probléma, elsősorban felnőtt korban a térdkalács ficam, amely olykor különösebb előzmények nélkül, járás közben is jelentkezhet. Mindezt a térdkalács belső rögzítő szalagjának sérülése okozza és végleges módszerként műtéti eljárással lehet gyógyítani. A szakember azt mondja, egy operációval a későbbi járásképtelenséget is megakadályozhatjuk.

Keresztszalag sérülések

Az elülső keresztszalag sérülések a leggyakoribb térdsérülések. Leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérül. Általában nagyobb energiájú sérülések vezetnek a szalagok szakadásához. Keresztszalag sérülések

Nem szükséges feltétlenül sportolni ahhoz, hogy valaki váratlanul éles fájdalmat érezzen a térdében és térdkalácsa külső irányba mozduljon el. A térdkalács ficam sportolóknál általában egy ütközés után következik be, passzív életmódot élő egyéneknél pedig egy rossz mozdulat válthatja ki. Utóbbi esetében a térdet alkotó csontozat fejlődési rendellenessége húzódhat a háttérben. Lehet ez egy meglazult szalagrendszer, X-láb, vagy például magasan álló térdkalács.

Bár a térdkalács gyakran magától visszaugrik a helyére, sok esetben belső, porccal borított felszíne megsérülhet, a térdkalácsot rögzítő szalag elszakadhat. Ebben az esetben megduzzad a térdízület. Ilyenkor sürgős műtéttel, minimál invazív, vagyis nem feltárásos módszerrel szalagrekonstrukciót, ha szükséges, a sérült porcfelszín rekonstrukcióját is el tudják végezni.

Amennyiben a szakemberek nem tudják ezeket a társsérüléseket igazolni, akkor elegendő a pihentetés, esetleg egy térdrögzítő viselése 3-4 hétig. Ha viszont régóta és rendszeresen fennálló probléma a térdkalács ficam, akkor speciális röntgenvizsgálat elvégzése után tudják kideríteni a térdkalács ficam okát.

Dr. Knoll Zsolt Ph.D., az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd traumatológusa, térdsebésze szerint több lehetőség is adott a betegség kezelésére.

térd- A térdkalács ficamot a térdkalács belső rögzítő szalagjának sérülése okozza. Amennyiben friss rekonstrukcióra nincsen lehetőség, a keresztszalagok plasztikájához hasonlóan, ilyenkor is jó eredményeket lehet elérni egy későbbi időpontban elvégzett, tervezett műtéttel, de ez mindig egyéntől függ – mondta Dr. Knoll Zsolt Ph.D.

A beavatkozás során a szalag plasztikájával nemcsak az elváltozás késői rekonstrukcióját tudják elvégezni, hanem – mivel megakadályozzák a további térdkalács ficamokat -, a porcfelszínek kopását is csökkenteni tudják.

- Ezeknél a betegeknél a porcfelszín kopás középkorban olykor szinte járásképtelenséget okozó fájdalmat is jelenthet – tette hozzá a szakember.

Az ilyen jellegű műtéteket egyébként már csak akkor lehet elvégezni, ha a csontok növekedése befejeződött, hiszen olyan csontfuratokat helyeznek be a térdet alkotó csontokba, amelyek sok esetben a csontok hossznövekedését biztosító növekedési zónákat is érintik. Ez pedig akár a végtaghossz növekedési zavarával, leállásával is járhat.

A műtét után hat hétig térdrögzítőt kell viselni, majd kb. két hónapon át gyógytorna következik. A panaszok nagy százalékban véglegesen megszüntethetőek.

Amennyiben nem a szalagszakadás, hanem a térdvályú mélysége és sekélysége miatt alakul ki a térdkalács ficam, ennek a csontos peremnek megemelésére is van lehetőség, szintén feltárás nélküli operáció során.

(emineo.hu)

Cikkajánló

Térdfájás
A térdfájás gyakran jelentkező ízületi panasz. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig leggyakrabban porckopás következményeként jelentkezhet a térdfájdalom.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.