Ízületi gyulladást okozhat a magas sarkú cipő

Medipress
megjelent:

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a magas sarkú cipőt vagy a nem megfelelően kialakított edzőcipőt viselő nők esetében, megnőhet az ízületi gyulladás kialakulásának kockázata.

A brit Podiátriai Társaság szerint, Nagy-Britanniában az egyre jobban terjedő elhízás és a rossz lábbelik miatt, „arthritisz-válság” fenyeget. A betegség leggyakoribb válfaja, a kopásos ízületi gyulladás (osteoarthritis) az ízületek fájdalmát és merevségét okozza, és legalább nyolc millió embert érint a szigetországban.

A társaság közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a nők egynegyede minden nap, vagy gyakran visel magas sarkú cipőt. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a magas sarok megváltoztatja a testtartást, és fokozza a lábfejre, a sarokra és a térdízületre nehezedő nyomást, ezáltal megnövelve a csontízületi gyulladás kockázatát.

Legfontosabb a megfelelő lábbeli megválasztása

Anthony Redmond professzor, a társaság kutatója elmondta, hogy az ízületi gyulladás bármilyen életkorban jelentkezhet, nem csak idősebb korban. A szakértő szerint, néhány egyszerű intézkedéssel hozzájárulhatunk a betegség megelőzéséhez.

Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő lábbeli megválasztása, amivel minimálisra csökkenthetjük a hétköznapi tevékenységek közben a lábfejünkre és ízületeinkre nehezedő nyomást, és csökkenthetjük a sérülés és ízületi károsodás kockázatát. A professzor szerint hétköznapi viseletnek egy gömbölyű orrú, 2-3 centiméternél nem magasabb sarkú cipő az ideális, amely az ízületek védelme érdekében rázkódást elnyelő talpbetéttel rendelkezik.

Ha pedig sportolás közben viselünk edzőcipőt, nagyon fontos, hogy az adott sportra tervezett lábbelit válasszunk.

Redmond professzor szerint, a nem kifejezetten sportoláshoz tervezett edzőcipők viselése sportolás közben, komoly veszélyt jelenthet.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy érdemes elővigyázatosnak lennünk, mert az ízületi gyulladás terjedőben van, és az arthritiszes esetek 60 százaléka a lábfejet érinti.

Lásd még:

(Medipress)

Cikkajánló

Női szívinfarktus
Női szívinfarktus

Mások is lehetnek a tünetek, mint férfiaknál.

Latexallergia
Latexallergia

Tünetei, kivizsgálása és kezelési lehetőségek.

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia és Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.