Tegyünk a mellrák ellen!

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A mellben kitapintott csomók nem minden esetben utalnak mellrákra, ezért kizárólag a szűrővizsgálatok alkalmával győződhetünk meg arról, hogy van-e okunk aggodalomra.

Október a Mellrák elleni küzdelem hónapja, ezért számos ingyenes szűrés és program hívja fel a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Vasárnap elsősorban a fiatalabb generáció tagjait szólították meg a mellrákellenes kampány szervezői a hagyományos, Lánchídon átvonuló sétával vasárnap. Ebben az évben az emlőrák ellen küzdő kampány "fiatalítását" tűzték ki célul a szervezők, hogy egy olyan egészségtudatos generáció nőhessen fel, amelynek tagjai már fiatal korban tisztában vannak a betegségek kockázataival és azok megelőzésének fontosságával - hangsúlyozta az esemény sajtótájékoztatóján Körtvélyes Éva, az akciót szervező Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke.

mellrák elleni küzdelem

Forrás: MTI Fotó: Beliczay László

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, ezért a havonkénti önellenőrzéssel, az egészséges életmóddal és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel megelőzhetjük azt, hogy nagyobb probléma alakuljon ki. Minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a helyes életmód alapjaival.

Magyarországon minden hetedik nőt érint a mellrák és lassan nincs olyan, aki ne tudna szűkebb vagy tágabb környezetében olyanról, akit megtámadott a betegség - mondta Körtvélyes Éva.

Őrizd meg az egészségedet!

Ha tudatosan élsz, biztosíthatod magad és szeretteid számára a hosszú, egészséges és boldog életet. Ebben segít neked a női onkológiai kisokos, a Vigyázunk Rád mobil alkalmazás!

  • Megismerheted a leggyakoribb női betegségeket
  • A betegségek megelőzési módját
  • Virtuális szűrési vizsgálaton vehetsz részt
  • Biztosítási tanácsokat olvashatsz
  • További egészségtudatos tippeket olvashatsz
Mit tehet a megelőzés érdekében?

A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről. Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie.

"A mellrák elleni küzdelem nem a nők magánügye, hanem kiemelkedően fontos közügy és alapvető társadalmi kérdés, hiszen egy édesanya, feleség elvesztése nemcsak a családra, de közvetve a tágabb közösség életére, a társadalomra is kihat" - mutatott rá a megelőzés fontosságára Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Hozzátette: fontos, hogy családjuk mellett a nők odafigyeljenek saját egészségükre is, szakítsanak időt sportolásra, feltöltődésre és vegyék igénybe az ingyenes mellrákszűréseket.

A betegség kezelésében még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.

(Forrás: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit; MTI)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.