Megoperált mellrák kontrolljának menete

Kedves Doktornő! Egy évvel ezelőtt operáltak mellrákkal, utána 15 db sugarat kaptam tavaly júniusban. A diagnózisom: tu.mammae l.d. st. postop pT1cpN0 3 havonta járok kontrollra, Anabrest tablettát szedek. Nagyon sokat fáj a hátam a gerinc mellett jobb oldalon, mindig ugyanazon a ponton, és sokat fáj az operált oldalamon a bordám, vállam, a csontok. A doktornőm szerint ez normális., De bennem ott motoszkál kisördög, hátha valamilyen áttét. Az elmúlt egy év alatt vérvétel, vagy szűrővizsgálat nem történt. Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy mikor szükséges pl. mammográfiát, ultrahangot vagy vérvételt, szóval valamilyen szűrővizsgálatot elvégezni, jó volna megnyugodni. Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel.

Dr. Baki Márta válasza emlő daganat témában

Tisztelt Levélíró! Az emlő daganatos betegek folyamatos ellenőrzése javasolt, akik műtét és sugárkezelés után hormon terápiában részesülnek. A nemzetközi javaslatok alapján évente mammografia elvégzése indokolt. Panasza esetén csontizotóp vizsgálat jöhet szóba, ennek alapján esetleg kiegészítő röntgen vagy CT vizsgálat. Életkorának megfelelően általános laboratóriumi vizsgálat is javasolt, mely kitér a vérzsírok, vércukor szint meghatározására. Az alkalmazott terápia – Anabrest – miatt csontsürűség megállapítása is szóba jön. Kiegészítésként mellkas röntgen, hasi ultrahang elvégzése is javasolható. A CT és esetleg a csontizotóp vizsgálaton kívül a többi eredmény meghatározásához házi orvos is tud beutalót adni, így szükség esetén hozzá fordulhat. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. május 05.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emlődaganat eltávolítás utáni életmód
Tisztelt Dr. Baki Márta! Októberben diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal, akkor a háziorvosom javaslatára nem kezdtem el plusz vitaminokat,...
Emlő szövettan miatti aggodalom
Tisztelt Dr. Baki Márta! Köszönöm megtisztelő válaszát előző, emlődaganattal kapcsolatos kérdéseimre!, Hogy a kérdésem keretet kapjon, idáig ez történt:...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Alkohol mellrák
Tisztelt Doktornő Szégyenteljesen írom le a sorokat…sajnos az utóbbi 7-8 évben a hétvége egyik napján általában szombatonkent megiszom 2-2,5 dl whiskyt, vagy...
Műtét előtt
T. Doktornő. Lassan közeleg melldaganatom műtét ideje.. Most ezzel kapcsolatban kérném az Ön véleményét a csatolt leleteim alapján. Az igazolt malignus...
Előző kérdésemhez
T Doktornő Előzőleg melldaganatommal kapcsolatban kérdeztem Önt. Szeretném még kiegészíteni a szövettan leletem mikroszkópos leírásával:Szakadozott...