• Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Ha egyetlen nő vált át a helyes életmódra, az alig észrevehető csökkenést jelent az újonnan megbetegedettek százalékos arányában, viszont ha egy egész ország követi a jó példát, akkor ezrek menekülhetnek meg, elkerülve a mellrák kialakulását. A tudósok felméréseik eredményeit a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban tették közzé.

    Hirdetés

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: A rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat. Van azonban néhány kockázati tényező, ami növelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét. A mellrák rizikófaktorai

    „Eredményeink azt fejezik ki számszerűen, hogy milyen mértékben csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát az életmód megelőző jellegű változtatásai.” – írja Elisabetta Petracci és kollégái, akik a Bethesdai Nemzeti Rákkutató Intézetben folytattak vizsgálatokat.

    Statisztikai modelljüket, öt nem megváltoztatható kockázati tényezőt figyelembe véve készítették el.

    Ezek a rizikófaktorok a következők:

    • Előfordult-e a családban mellrák.
    • Az első menstruáció időpontja.
    • Legmagasabb iskolai végzettség.
    • Szakma.
    • A mell-biopsziák száma (szöveti mintavétel).

    A felmérés eredményei

    A kutatók több mint 5.000, húsz és hetvennégy év közötti olasz nő részvételével folytatták a vizsgálatokat. A felmérés adatai alapján a rák kockázata 1,6 százalékkal csökkent azoknál, akik nem ittak alkoholt, általában heti két órában valamilyen szabadidős sporttevékenységet folytattak, és testtömeg-indexük (BMI) 50. életévük után is 25 alatt maradt.

    Azok esetében, akiknél egy vagy több fent említett meg nem változtatatható kockázati tényező (családi előfordulás, képzettség, stb.) fennállt, a rák kockázatát akár 4,1 százalékkal is csökkenthette a pozitív életmódváltás.

    „Ezek az adatok fontos információval szolgálnak azoknak a nőknek, akik tudni szeretnék, hogy életmódváltással milyen mértékben csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát.” – írja a baltimori Mercy Medical Center munkatársa, Kathy Helzlsouer a bethesdai felmérés eredményeinek értékelésében.

    Az eredmények alátámasztására még további vizsgálatokra lenne szükség. Ezek a számok feltehetően nem vetíthetőek ki minden országra. Ugyanis például az 55 évnél idősebb nők körében a mellrák kockázata az USA-ban jelentősen magasabb, mint Olaszországban.

    Hogyan kezelhető a mellrák?

    Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Hogyan kezelhető a mellrák?

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2018.06.03 17:25, Megjelenés: 2017.02.20 18:56
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    Emlő adenosis, adenosis sclerotisans, sugaras heg és komplex szklerotizáló lézió

    Hogyan ismerhető fel az emlő adenosisa, illetve ennek egyik speciális típusa, az adenosis sclerotisans? Mi az a sugaras heg és a komplex szklerotizáló lézió? Melyik esetén milyen tünetek jelentkezhetnek? Milyen vizsgálatok szükségesek és milyen kezelés javasolt?

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám emellett még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

    Rákbetegség miatt operált emlő műtéti helyreállítása

    Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb rosszindulatú daganat - az összes karcinóma mintegy ötödét adva. A 35-55 éves nők halála főként emiatt következik be. 100 ezer lakosonként évi 23,2 esetet rögzítenek a statisztikai adatok (a férfi/női arány 1/100, azaz száz érintett között - a laikus számára esetleg meglepő módon - akad egy férfi is).

    Áttétes mellrák - Hogyan alakul ki? Hogyan kezelhető?

    Hazánkban a mellrákos esetek nagyjából 10 százaléka már késői stádiumban, áttétekkel kerül felfedezésre. Hogyan alakulnak ki az áttétek? Mi a különbség a korai stádiumú és az áttétes mellrák között? Ezeknek jártunk utána.

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Az elhízás szerepe a rák kialakulásában

    Brit kutatók keresték a túlsúly és a leggyakoribb rákos megbetegedések közötti statisztikailag is kimutatható kapcsolatot. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a túlsúly megléte jelentősen növelheti a férfiak és nők daganatos megbetegedéseinek kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.