Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

Ha egyetlen nő vált át a helyes életmódra, az alig észrevehető csökkenést jelent az újonnan megbetegedettek százalékos arányában, viszont ha egy egész ország követi a jó példát, akkor ezrek menekülhetnek meg, elkerülve a mellrák kialakulását. A tudósok felméréseik eredményeit a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban tették közzé.

A mellrák rizikófaktorai

A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: A rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat. Van azonban néhány kockázati tényező, ami növelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét. A mellrák rizikófaktorai

„Eredményeink azt fejezik ki számszerűen, hogy milyen mértékben csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát az életmód megelőző jellegű változtatásai.” – írja Elisabetta Petracci és kollégái, akik a Bethesdai Nemzeti Rákkutató Intézetben folytattak vizsgálatokat.

Statisztikai modelljüket, öt nem megváltoztatható kockázati tényezőt figyelembe véve készítették el.

Ezek a rizikófaktorok a következők:

  • Előfordult-e a családban mellrák.
  • Az első menstruáció időpontja.
  • Legmagasabb iskolai végzettség.
  • Szakma.
  • A mell-biopsziák száma (szöveti mintavétel).

A felmérés eredményei

A kutatók több mint 5.000, húsz és hetvennégy év közötti olasz nő részvételével folytatták a vizsgálatokat. A felmérés adatai alapján a rák kockázata 1,6 százalékkal csökkent azoknál, akik nem ittak alkoholt, általában heti két órában valamilyen szabadidős sporttevékenységet folytattak, és testtömeg-indexük (BMI) 50. életévük után is 25 alatt maradt.

Azok esetében, akiknél egy vagy több fent említett meg nem változtatatható kockázati tényező (családi előfordulás, képzettség, stb.) fennállt, a rák kockázatát akár 4,1 százalékkal is csökkenthette a pozitív életmódváltás.

„Ezek az adatok fontos információval szolgálnak azoknak a nőknek, akik tudni szeretnék, hogy életmódváltással milyen mértékben csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát.” – írja a baltimori Mercy Medical Center munkatársa, Kathy Helzlsouer a bethesdai felmérés eredményeinek értékelésében.

Az eredmények alátámasztására még további vizsgálatokra lenne szükség. Ezek a számok feltehetően nem vetíthetőek ki minden országra. Ugyanis például az 55 évnél idősebb nők körében a mellrák kockázata az USA-ban jelentősen magasabb, mint Olaszországban.

Hogyan kezelhető a mellrák?

Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Hogyan kezelhető a mellrák?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.