Gyógynövények, melyek megváltoztatják az amlodipin tartalmú gyógyszerek hatását

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

Vérnyomásproblémák esetén sokan próbálnak segíteni magukon az orvos által felírt szerek mellett más módszerekkel is, például természetes összetevőjű teák, tabletták alkalmazásával, amelyek viszont sok esetben csökkentik vagy épp fokozzák a gyógyszerek hatását, például a gyakran használatos amlodipin tartalmú szerekét.

Az amlodipin magas vérnyomás, illetve angina pectoris (mellkasi fájdalom) kezelésére, továbbá újabb anginás roham kialakulásának megelőzésére szolgáló, szelektív kalcium-csatorna blokkoló vegyület. Szelektivitása miatt hatása célzottan a szívizomban és a vérerek falának sejtjeiben történik. Más típusú vérnyomáscsökkentőkkel is jól kombinálható, de szedése minden esetben orvosi felügyeletet igényel a gyógyszer helyes beállítása, valamint a rendszeres kontrollvizsgálatok szükségessége miatt.

Mire érdemes odafigyelni, ha amlodipin tartalmú gyógyszert szed?

Annak érdekében, hogy az orvosa által beállított gyógyszer hatása ne változzon, gyógyteát vagy étrend-kiegészítőt csak akkor alkalmazzon hosszútávon, ha azt előtte kezelőorvosával megbeszélte. Az amlodpin gyakran szerepel kombinációs készítményekben, amikor kettő vagy akár három hatóanyagot is tartalmaz a gyógyszer, ilyekor viszont a hatóanyagokat egyenként szükséges figyelembe venni annak mérlegelésekor, hogy milyen gyógytermékeket alkalmazhat biztonsággal mellette.

A hatóanyagok kölcsönhatásával nem akkor kell számolnia, ha elvétve találkozik a szervezete egy-két olyan gyógynövénnyel, amely befolyásolhatja gyógyszerei hatását, inkább a hosszabb távú alkalmazás esetén növekszik a rizikó. Létezik viszont két olyan népszerű növény, amely kifejezetten kerülendő, amennyiben amlodipin tartalmú készítményt szed. A grapefruit, illetve grapefruit lé, valamint az orbáncfű az amlodipin biohasznosulásának növekedéséhez vezethetnek, fokozott vérnyomáscsökkentő hatást eredményezve.

Más esetekben enyhébb kölcsönhatás figyelhető meg, ezért ezeket csak fokozott elővigyázatossággal szabad alkalmazni. Ezek a gyógynövények három csoportra oszthatók: az első csoport az amlodipin hatását fokozza, a második csökkenti, a harmadik pedig egyéb tüneteket, mellékhatásokat vált ki a beteg szervezetében.

Az amlodipin hatását fokozó (túlzott vérnyomáscsökkenést okozó) hatóanyagok:

  • a szorongásos tünetekre és a stressz következményei ellen gyakran alkalmazott aranygyökér, ginseng, valamint részegítőbors (más néven mámorbors vagy kava)
  • borsmenta, amely teaként igen népszerű, leginkább emésztési zavarokra, görcsökre és feszültség ellen
  • dehydroepieandrosterone(DHEA), amely a tesztoszteronszintre gyakorolt pozitív hatásai miatt a fizikailag erősen igénybevett fiatalok (leginkább sportolók) körében teljesítménynövelésre, az idősebb generáció körében pedig potencianövelőként használatos
  • eukaliptusz, amelyet gyakran légúti megbetegedések, görcsök, fertőzések ellen alkalmaznak
  • az érrendszer egészségéért gyakran fogyasztott gránátalma
  • az ördögcsáklya és az őszi margitvirág, amelyek ízületi gyulladások esetén és fájdalomcsillapításra is használt növények
  • vörös lóhere, melyet légúti fertőzések, köhögés, valamint pikkelysömör és ekcéma kezelésére is gyakran alkalmaznak a népi gyógyászatban
  • macskagyökér (valeriana), amelyet nyugtatószerként alkalmaznak
  • bíbor kasvirág (echinacea), amely gyakran alkalmazott szer immunerősítés céljából

Ezen kívül ügyelni kell még a vizelethajtó hatású készítményekre (például csalán), szívre ható termékekre (például szívvédő teakeverékek), valamint a vérnyomást befolyásoló gyógynövényekre is (ilyen a fagyöngy és a galagonya), mert fokozódhat a vérnyomáscsökkentő hatás.

Az amlodipin hatását csökkentő (elégtelen vérnyomáscsökkenést okozó) hatóanyagok:

  • D-vitamin (kalciferol), ezért D-vitamin tartalmú tabletta szedését mindenképp egyeztesse orvosával
  • kalcium
  • E-vitamin (tokoferol)

Egyéb hatású hatóanyagok:

  • az édesgyökér (ismertebb nevén „medvecukor”), valamint a páfrányfenyő (ginkgo biloba) amlodipinnel együtt alkalmazva befolyásolhatják a vérszintet, amely szintén a vérnyomáscsökkentő gyógyszer elégtelen hatását válthatja ki

A magas vérnyomás, valamint a mellkasi fájdalommal járó rohamok önmagukban is komoly egészségügyi kockázattal járó állapotok, így minden esetben egyeztesse kezelőorvosával a gyógynövények bevezetésének feltételeit az étrendjébe.

Az amlodipin tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében >>

WEBBeteg - M.J. Lektorálta: Dr. Áfra Júlia, gyógyszerész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.