Hogyan csökkenthető az otthoni dohányzás mértéke?

Medipress
megjelent:

A munkahelyen és nyilvános helyeken történő dohányzást tiltó törvények, sikeres eredményeket mutatnak: skót kutatók azt jelentették, hogy ritkábban kerülnek kórházba az asztmás gyermekek is. Eddig is ismert volt a dohányfüst, főleg a gyermekek körében káros, az asztma előfordulását növelő hatása.

„Ez a új tanulmány nem a népesség egészét, hanem csak a gyermekeket figyelte” - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Jill Pell, a Glasgowi Egyetem professzora.

A COPD teszt
Gyorstesztünk segíthet, hogy megállapítsa, Ön mennyire veszélyeztetett COPD betegségben.

2006 márciusában megalakult a Smoking, Health and Social Care Act csoport Skóciában, és betiltották a dohányzást a zárt közösségi-, és munkahelyeken.

A tanulmányban Pell és kollégái, a 2000 és 2009 októbere közötti, asztmás kórházi felvételeket vizsgálták, a15 éves vagy annál fiatalabb gyermekek körében.

A COPD teszt

A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást megakadályozhatja.
Az asztma jelei

A kutatás eredményei alapján, 21 415 asztma miatti kórházi felvételt találtak. A dohányzást betiltó törvény meghozása előtt, a korházba kerülések átlagosan 5,2 százalékkal növekedtek évente, míg beiktatása után, átlagban 18,2 százaléknyi visszaesést figyeltek meg.

„A skóciai eredmények szerint, a törvény a hatókörén kívül is eredményeket mutat” - mondta el Pell. „Skóciában csökkent az otthoni dohányzás, így a gyermekek is kevesebb füstöt lélegeznek be. A törvény általános hatással van a dohányzási szokásokra.”

Pell biztosan állítja, hogy ezek az eredmények már az Egyesült Államokban is megfigyelhetőek, mióta a törvény itt is beiktatásra került.

Amikor a törvényhozás először került szóba, néhányan attól tartottak, hogy a munkahelyi és közterületi helyeken való dohányzás betiltása, megnöveli az otthoni dohányzást.

A félelmekkel ellentétben csökkent az otthoni dohányzás mennyisége is. „A tanulmány eredményei megerősítették a gyerekek dohányfüstmentes környezetének előnyeit” - nyilatkozta Dr. E. Rand Sutherland, a denveri Nemzetközi Zsidó Egészségközpont tüdő osztályának és intenzív részlegének főnöke.

„Továbbá a tanulmány azt sugallja, hogy nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is élvezhetik a dohányzásmentes politika előnyeit, mely főleg a munkahelyeket és a közterületeket célozza.”

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.