Nyáron nő a légionárius betegség kockázata

Független Hírügynökség
megjelent:

A légionárius betegség tipikusan nyári kór, mivel a baktérium, amely okozza a melegben, 20 fok fölött szaporodik el. Bár a kór már 1976 óta ismert, még manapság sem gondolnak gyakran erre, a betegséggel ritkán találkozó háziorvosok.

Ha a légionárius betegséget nem kezelik időben, többek között a nem megfelelően tisztított klímaberendezések, zuhanyzók, pezsgőfüdők által terjesztett betegséget, a baktérium 90 százalékban akár halálos lehet.

A légionárius betegség egy olyan nem tipikus tüdőgyulladás, amelyre például nem hat a penicilin. Tehát, ha az orvos nem veszi időben észre, hogy nem a hagyományos kórral van dolga és csak a megszokott kezelést alkalmazza, a beteg meghalhat.

Épp ezért az a legfontosabb, hogy a nyári utazási szezonban, a háziorvosok mindenképp kérdezzék ki alaposan a hozzájuk forduló beteget és ha például kiderül, hogy a közelmúltban trópusi országban járt, mindenképp küldjenek mintát a laborba.

A legionellosis
A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák. Klinikai tünetek azonban csak akkor következnek be, ha más rizikótényező is jelen van, mint pl.: dohányzás, idült tüdőbetegség, immunhiányos állapot, cukorbetegség, krónikus vesebetegség. A betegség 2-10 napos lappangási időt követően influenzához hasonló tünetekkel - magas lázzal (Pontiac-láz), felfájással, izgatott köhögéssel, mellkasi- és izomfájdalommal - kezdődik. Elsősorban a tüdőben okoz gyulladásos folyamatot, amely röntgenképe igen változatos lehet. Bővebben a legionellózisról

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. Kezdetben csak hőemelkedést és fejfájást okoz. Később erős köhögés, hidegrázás, magas láz és hasmenés is jelentkezhet. Sőt, előfordulhat olyan tudatállapotváltozás is, amikor a beteg azt sem tudja hol van.

A betegség emberről emberre nem terjed, viszont a korábbi feltevéssel szemben, nemcsak a légkondícionáló berendezések terjeszthetik. Oda kell figyelni a szökőkutak, a párásítók, a kerti locsolók, a házak melegvízrendszerének megfelelő tisztítására is.

A hiedelmekkel szemben, a gépkocsik klimaberendezései viszont teljesen veszélytelenek.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Oxygen Medical - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Oxygen Medical - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Oxygen Medical - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.