• Mi a teendő, ha valaki félrenyelt? Veszélyes lehet? - Az orvos válaszol

    Dr. Molnár Anna
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Anna

    Az lenne a kérdésem, hogy miként lehetséges, hogy az ember félrenyel? Ilyenkor mi a teendő, ha egyedül vagyunk? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A nyelés, egy reflexes folyamat, ennek központja a nyúltagyban van. Nyeléskor a gégefedő lecsukódik, elzárja a légutakat és a táplálék (folyékony vagy szilárd) a nyelőcsőbe jut. Egészséges emberek esetében is előfordulhat, hogy evés, ivás kapcsán „félrenyelnek”.

    Hirdetés

    Heimlich-műfogás - Idegentest a légútban

    A fontosabb beavatkozások feltalálójuk, első használójuk nevét viseli az orvosi gyakorlatban, így van ez a Heimlich-műfogás esetén is. Egy életmentő, de laikusok által is használható beavatkozás, melyet légúti idegentestek eltávolítására lehet használni.

    Heimlich-műfogás - Idegentest a légútban

    Ez legtöbbször mohóság, „tele szájjal történő” beszéd, -mozgás, -hirtelen légvétel kapcsán fordul elő, mikor a gégefedő nem tud megfelelően lecsukódni és a lenyelni kívánt táplálékból kevés (néha több) a gégébe, rosszabb esetben mélyebbre (légcső, hörgők) jut, „azaz cigány útra megy”: ezt nevezzük aspirációnak.

    A félrenyelés általában egy másik reflexes folyamatot, heves köhögési rohamot vált ki, ennek kapcsán a légutakba jutott idegen anyag távozik.

    Természetesen a félrenyelés következménye függ az aspirált anyag méretétől, mert legrosszabb esetben olyan mértékű légúti elzáródást okozhat, mely azonnali légzésleállást eredményez.

    Hogyan segíthetünk?

    Újraélesztés lépésről-lépésre

    A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.

    Újraélesztés lépésről-lépésre

    Ágyhoz kötött, idős vagy központi idegrendszeri sérülést (agykárosodás) elszenvedett emberek esetében nagyon gyakori lehet a félrenyelés! Ha egyedül vagyunk, többet nem tudunk tenni, mint köhögni - ami reflexesen elindul, illetve megpróbálhatjuk hátba veregetni magunkat., és ne feledjünk segítséget kérni!

    Ha másoknak szeretnénk segíteni, a száj megtekintése, szükség esetén a látható idegen test eltávolítása, a hát ütögetése, Heimlich-féle műfogás, gyermekek esetében a kezünkre fektetett vagy fejjel lefelé lógatott gyermek hátának ütögetése ajánlott, míg helyszínre nem ér a szakszerű segítség! Remélem sikerült rálátást nyújtanom a „félrenyelés élettanára”!

    Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász

    Módosítva: 2019.11.09 19:03, Megjelenés: 2017.06.07 11:25
   • Cikkajánló

    B12-vitamin

    B12-vitamin

    Dr. Lajtos Melinda

    A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára. Mit kell tudni róla?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Bárki menthet életet

    Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel.

    Mennyire veszélyesek a lenyelt tárgyak?

    Gyermekeink sok csodára képesek, de ez nemcsak remek képességeikre vonatkozik, hanem találékonyságukra, ötletgazdagságukra is. Ezért találkozhatunk számos idegentesttel a kicsik szervezetében.

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

    Mentsünk életet - Mi a teendő légúti elzáródás esetén?

    A légúti elzáródás beavatkozás nélkül általában végzetes, ugyanis ha az oxigénhiány nem szűnik meg 3-4 percen belül, akkor az agysejtek kezdenek elpusztulni és a szívműködés is hamarosan leáll.

    Heimlich-műfogás - Idegentest a légútban

    A fontosabb beavatkozások feltalálójuk, első használójuk nevét viselik az orvosi gyakorlatban, így van ez a Heimlich-műfogás esetén is. Egy életmentő, de laikusok által is használható beavatkozás, melyet légúti idegentestek eltávolítására lehet használni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.