Mi a teendő, ha valaki félrenyelt? Veszélyes lehet? - Az orvos válaszol

Dr. Molnár Anna
Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Anna

Az lenne a kérdésem, hogy miként lehetséges, hogy az ember félrenyel? Ilyenkor mi a teendő, ha egyedül vagyunk? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A nyelés, egy reflexes folyamat, ennek központja a nyúltagyban van. Nyeléskor a gégefedő lecsukódik, elzárja a légutakat és a táplálék (folyékony vagy szilárd) a nyelőcsőbe jut. Egészséges emberek esetében is előfordulhat, hogy evés, ivás kapcsán „félrenyelnek”.

Heimlich-műfogás - Idegentest a légútban

A fontosabb beavatkozások feltalálójuk, első használójuk nevét viseli az orvosi gyakorlatban, így van ez a Heimlich-műfogás esetén is. Egy életmentő, de laikusok által is használható beavatkozás, melyet légúti idegentestek eltávolítására lehet használni.

Heimlich-műfogás - Idegentest a légútban

Ez legtöbbször mohóság, „tele szájjal történő” beszéd, -mozgás, -hirtelen légvétel kapcsán fordul elő, mikor a gégefedő nem tud megfelelően lecsukódni és a lenyelni kívánt táplálékból kevés (néha több) a gégébe, rosszabb esetben mélyebbre (légcső, hörgők) jut, „azaz cigány útra megy”: ezt nevezzük aspirációnak.

A félrenyelés általában egy másik reflexes folyamatot, heves köhögési rohamot vált ki, ennek kapcsán a légutakba jutott idegen anyag távozik.

Természetesen a félrenyelés következménye függ az aspirált anyag méretétől, mert legrosszabb esetben olyan mértékű légúti elzáródást okozhat, mely azonnali légzésleállást eredményez.

Hogyan segíthetünk?

Újraélesztés lépésről-lépésre

A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.
Újraélesztés lépésről-lépésre

Ágyhoz kötött, idős vagy központi idegrendszeri sérülést (agykárosodás) elszenvedett emberek esetében nagyon gyakori lehet a félrenyelés! Ha egyedül vagyunk, többet nem tudunk tenni, mint köhögni - ami reflexesen elindul, illetve megpróbálhatjuk hátba veregetni magunkat., és ne feledjünk segítséget kérni!

Ha másoknak szeretnénk segíteni, a száj megtekintése, szükség esetén a látható idegen test eltávolítása, a hát ütögetése, Heimlich-féle műfogás, gyermekek esetében a kezünkre fektetett vagy fejjel lefelé lógatott gyermek hátának ütögetése ajánlott, míg helyszínre nem ér a szakszerű segítség! Remélem sikerült rálátást nyújtanom a „félrenyelés élettanára”!

Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász

Hozzászólások (5)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Hogyan néz ki a vízbefulladás?...

Fröccsenőnek és hangosnak képzeli el a fulladást, csapkodó karokkal és segélykiáltással, ahogyan azt a filmekben láthatta? Ha azt gondolja, hogy...

Indokolt esetben hívjuk a mentőket a...

Számos olyan életveszélyes helyzet van, amikor azonnali orvosi beavatkozásra, a mentők értesítésére van szükség. Ám sok esetben hívják a...

Mentsünk életet - Mi a teendő...

A légúti elzáródás beavatkozás nélkül általában végzetes, ugyanis ha az oxigénhiány nem szűnik meg 3-4 percen belül, akkor az agysejtek kezdenek...

Mennyire veszélyesek a lenyelt...

Gyermekeink sok csodára képesek, de ez nemcsak remek képességeikre vonatkozik, hanem találékonyságukra, ötletgazdagságukra is. Ezért találkozhatunk...

Heimlich-műfogás - Idegentest a...

A fontosabb beavatkozások feltalálójuk, első használójuk nevét viselik az orvosi gyakorlatban, így van ez a Heimlich-műfogás esetén is. Egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.