• A nélkülözhetetlen bélflóra

    Szerző: WEBBeteg

    A bélcsatornában élő 400 különféle baktériumfajból álló bélflóra pótolhatatlan az emberi szervezet kiegyensúlyozott működéséhez.

    Hirdetés

       Prebiotikum, probiotikum, szinbiotikum


    Az egészséges bélflóra segíti az emésztést és részt vesz a szervezet méregtelenítő folyamataiban. A szervezet számára fontos vitaminok közül a B-vitaminok és a K-vitamin jelentős részét ezek a baktériumok termelik. A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében. Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

    Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja; számuk az emberi sejtek tízszerese. A széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják.

    Az apró élőlények sokasága az étkezések során jut először gyermekkorban az emésztőrendszerbe, ahol megtelepszik és egy kölcsönösen jótékony együttélés veszi kezdetét.

    Ezen túlmenően a bélflóra lakói meggátolják a kórokozó baktériumok megtelepedését és elszaporodását, valamint csökkentik a gyulladást keltő anyagok termelődését.

    Fontos szerepük van az immunrendszer működésében, mert az immunsejtek egy csoportja, a bélflórában jelen lévő, jótékony baktériumok segítségével, "megtanulja" a szervezet számára idegen anyagok felismerését, mely szervezetünk kórokozók elleni küzdelmében alapvető fontosságú.

    A bélflóra egyensúlya tehát a természetes védekezőképességünk egyik záloga is!

    A bélflóra feladatai összefoglalva:

    • megakadályozzák a kórokozó baktériumok, paraziták és gombák elszaporodását, így gátolják a hasmenés kialakulását,
    • elősegítik az emésztést, ezzel javítják a tápanyagok felszívódását,
    • B-vitaminokat, illetve K-vitamint termelnek, melyek a szervezet létfontosságú anyagcsere-folyamatainak fontos alkotóelemei,
    • lebontják a tejcukrot, így csökkentik a laktóz intolerancia tüneteit,
    • székrekedés esetén elősegítik a bélmozgás helyreállítását,
    • fokozzák az immunrendszer hatékony működését,
    • csökkentik az antibiotikumok által okozott gyomor és bélrendszeri mellékhatásokat.

    Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

    Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.
    Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2011.12.05 18:37, Megjelenés: 2011.12.05 18:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőr-érzékelészavar

    Bőr-érzékelészavar

    Dr. Kerekes Éva

    Milyen betegségek esetén alakulhat ki bőr-érzékelésizavar?

    Élelmiszer-függőség

    Élelmiszer-függőség

    B. M., szakfordító

    Mi okozza? Mik a tünetei? Hogyan lehet kezelni? Hogyan lehet megelőzni kialakulását?

    A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

    Az egészség megőrzésében és a szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. Miből áll, és hogyan őrizhető meg a természetes állapota?

    Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

    A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

    Probiotikum szedése gyermekkorban - Mikor szabad és mikor nem?

    Az édesanyák már várandósságuk idején tehetnek gyermekük egészségéért: az anya emésztőrendszerének egészsége egyik fő alapeleme gyermeke egészséges bélrendszerének, és mivel immunrendszerünk kb. 70%-a a bélrendszerben működik, ezért tudatosan tehetünk gyermekünk egészségének megőrzéséért.

    Mitől függ a bélrendszerünk egészsége?

    Az egészséges, szép bőr és haj a bélflóra egészségének jele. Ám ha a bélflóra egyensúlya felborul, annak puffadás, teltségérzet, hasmenés vagy székrekedés lehet a következménye. A bőrön pattanások, kiújuló gyulladások jelenhetnek meg.

    Probiotikumok és a vastagbél egészsége

    Talán nem is tud róla, de a vastagbele több milliárd baktériumnak ad otthont. Az itt élő „jó baktériumok” a megfelelő élőhelyért cserébe elpusztítják a káros baktériumokat.

    Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

    Immunrendszerünk soha nem szűnő működése életünk fontos biztosítéka. Sejtjei folyamatosan fésülik át szervezetünk minden részét, hogy a kórokozók és idegen anyagok hatásaitól megvédjen minket. Életmódunkkal, táplálkozásunkkal, döntéseinkkel ezeket a folyamatokat segítjük vagy hátráltatjuk.

    Mi a Lactiv?

    A Lactiv egy komplex családi probiotikum, mely fertőzés, stressz, antibiotikumos kezelés esetén segíthet a bélflóra és így a jó közérzet helyreállításában.

    A király gyógyulásának története


    Amennyiben nem jelenik meg Önnek a videó, ide kattintva megtekintheti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.