Új baktérium a gyulladásos bélbetegségek gyógyítására

MTI
megjelent:

A Bristoli Egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között olyan probiotikus baktériumot találtak, amely felhasználható gyulladásos bélbetegségek, köztük a Crohn betegség kezelésére.

A angliai Bristoli Egyetem állatorvosi és orvosi karának munkatársai évek óta foglalkoznak probiotikumokkal. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a probiotikumok olyan mikroszkopikus méretű, élő szervezetek, amelyek megfelelő mennyiségben bejutva valamilyen magasabb rendű szervezetbe, kedvező egészségügyi hatást fejtenek ki.

A tv-reklámokban legtöbbször szereplő probiotikumok a tejben élő lactobacillus és a bifidobacterium, amelyek a tejsavas baktériumok közé tartoznak. Azzal kapcsolatban már régóta vannak tapasztalatok, hogy a gyulladásos bélbetegségek probiotikumok hatására javulnak, de a kutatók ennek magyarázatát nem ismerték.

Magas vastartalmú környezetben is életképes

Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának - gyakran mélyen az érintett bélszakasz szöveteibe hatoló - gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, és akár az életet is veszélyeztető állapot. A Crohn-betegség és tünetei>>

PLoS ONE szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint Tristan Cogan és munkatársai vizsgálataik során fölismerték, hogy a béltartalomban lévő vas erősen gátolja a probiotikus baktériumok növekedését. A bél vastartalma igen sok tényező miatt megnövekedhet. Ez lehet gyulladás, vérzés, sőt stressz is és ilyen körülmények között a lactobacillus törzsek nem szaporodnak.

Azt is kimutatták, hogy a kórokozó baktériumok viszont a vas szintjének emelkedése esetén nyolcezerszer gyorsabban szaporodnak, mint normál körülmények között. A kutatók fölismerték, hogy a tejsavbaktériumok azért szokatlan probiotikumok, mert vasra nincsen szükségük és vas hatására szaporodásuk sem fokozódik.

A munkacsoport tagjai a lactobacillus olyan törzseivel foglalkoztak, melyeket a gyulladásos bélbetegségek kezelésére már korábban is alkalmaztak, de olyat kerestek, amely a gyulladást hatásosan csökkenti, ugyanakkor magas vastartalmú közegben is jól szaporodik.

Laboratóriumban sikerült is olyan lactobacillus törzset találni, amelynek életképességét a környezet magas vastartalma nem rontja. Az egyetemi kutatócsoport ezt a törzset azonnal szabadalmaztatta, mert kimutatták, hogy probiotikus és az immunrendszert is kedvezően módosítja.

Úgy gondolják, hogy a vas hatásának fölismerése lehetővé teszi a kedvező tulajdonságú probiotikum alkalmazását a bélbetegségek kezelésére.

Immunrendszer, bélflóra, probiotikum

Immunrendszerünk soha nem szűnő működése életünk fontos biztosítéka. Sejtjei folyamatosan fésülik át szervezetünk minden részét, hogy a kórokozók és idegen anyagok hatásaitól megvédjen minket. Életmódunkkal, táplálkozásunkkal, döntéseinkkel ezeket a folyamatokat segítjük vagy hátráltatjuk. Orvosszemmel a fogalmakról>>

(MTI)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.