Probiotikumokkal a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa ellen

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa a gyulladásos bélbetegség két formája. Mindkettő az emésztőrendszer gyulladásával jár, gyakran krónikus, és legyengíti a szervezetet.

Colitis ulcerosa esetén a gyulladás a bélrendszer belső nyálkahártyáján jelentkezik, és csak egy bizonyos területre korlátozódik, mely leggyakrabban a vastagbél vagy végbél. Crohn-betegség esetén a gyulladás gyakran a bélrendszer minden rétegét érinti, és az emésztőrendszer több területén is jelen lehet.

Mindkét betegség esetén nagyon fontos a megfelelő táplálkozásra való odafigyelés, és a probiotikus élelmiszerek is sokat segíthetnek. Konzultáljon orvosával arról, hogy mi a legmegfelelőbb diéta és étrend kiegészítő az Ön helyzetében.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok
A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Okok és tünetek

Noha a colitis ulcerosa és Crohn-betgség okai nem kellőképpen ismertek, mindkét esetben központi szerepet játszik az immunrendszer. Egy vírus vagy baktérium olyan immunválaszt vált ki, mely hatására gyulladásos vagy autoimmun folyamat indul be. Mindkét rendellenesség lehet örökletes is.

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa tünetei hasonlóak, hasi görcsök és fájdalom, gyakori székletürítés vagy (esetenként véres) hasmenés jellemzi. Emellett mindkét állapot rossz étvággyal és súlyvesztéssel jár, mivel az állandó hasmenés gátolja a tápanyagok felszívódását.

Probiotikumok, probiotikus élelmiszerek

A probiotikus élelmiszerek élő baktériumkultúrákat tartalmaznak, melyek hasonlóak a bélrendszerben természetes körülmények között megtalálható baktériumokhoz. Probiotikumok, illetve probiotikus élelmiszerek fogyasztásával biztosítható a bélrendszerben az egyensúly a káros és hasznos baktériumok között. A probiotikus élelmiszerek különösen egészségesek a krónikus hasmenésben szenvedők számára, mert segítenek benépesíteni a bélrendszert a számára hasznos baktériumokkal.

Ön tudta?

Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, számuk az emberi sejtek tízszerese. A széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják.

A probiotikus élelmiszerek közé tartoznak az élőkultúrákat tartalmazó tejtermékek, mint a nem pasztőrözött joghurt, író, sajt. Az erjesztett élelmiszerek is tartalmaznak élő kultúrákat. Ezek közé tartozik például a savanyú káposzta vagy a koreai Kimchi, illetve a szójabab erjesztésével készült japán mizo. Ezeket a főzés legvégén kell az ételhez adni, ellenkező esetben az egészséges baktériumok elpusztulnak benne.

Számos tanulmány bizonyította, hogy a probiotikus élelmiszerek segítenek a gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek, hatékonyan csökkentik a tüneteket.

Mellékhatások

A probiotikus élelmiszerek általában teljesen biztonságosak, ám okozhatnak olyan mellékhatást, mint a gázképződés vagy puffadás, illetve kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel. Kérdezze orvosát az Ön számára legmegfelelőbb probiotikumról, illetve arról, ajánlja-e az Ön számára annak fogyasztását.

(WEBBeteg – CS. K.; Forrás: livestrong lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Néhány tipp a probiotikumok...

A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy...

A Crohn-betegség és tünetei

A Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának - gyakran mélyen az érintett bélszakasz szöveteibe hatoló - gyulladásos, hasmenéssel és...

Egyre több gyermeket érint a...

A korábban csak felnőtteket érintő, gyógyíthatatlan Crohn-betegség évente már 150 gyermeknél jelentkezik Magyarországon, a fekélyes bélbetegséget...

Dr. Farkas Klaudia: Édesanyám...

A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésénél használt biológiai gyógyszerek egy idő után elveszíthetik hatásukat a betegek...

Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

A Crohn-betegség aktív szakaszában a diéta célja egyrészt az, hogy a gyulladt bélszakasz tápanyagok általi irritálását kiiktassuk, másrészt...

Megváltozott testben élve is van...

A Crohn-betegség a bélfal idült gyulladása, de érintett lehet az emésztőrendszer bármely szakasza: a szájüregtől a végbélnyílásig, a környező...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.