A fogcsikorgatás jelei, okai és kezelése

Szerző: WEBBeteg

Az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) rendkívül sok embert érint, bár sokan nem is tudnak róla. Gyerekeknél és fiataloknál gyakrabban fordul elő.

A fogcsikorgatók közt vannak, akik előre-hátra csikorgatnak, mások oldalra, leginkább öntudatlanul, főleg alvás közben. Fogcsikorgatás közben jelentősen nagyobb erő hat a fogakra, mint rágás közben.

Mi okozza a fogcsikorgatást?

A háttérben állhat

  • stressz,
  • lelki megterhelés,
  • belső feszültéség,
  • a fogak és az állkapocs hibás állása,
  • rossz felületű, túl magas tömések, inlay-k, hidak, koronák és protézis,
  • a csontban megbújva növekvő bölcsességfogak, melyek nekifeszülve az utolsó rágófogaknak a fogak elmozdulását, rossz érintkezést, és akár csikorgatást is eredményezhetnek.

Milyen következményei lehetnek az éjszakai fogcsikorgatásnak?

A fogcsikorgatás gyanúját sok esetben a következményei keltik fel. Gondolnunk kell a háttérben meghúzódó jelenségre, ha az éjszaka folyamán látszólag ok nélkül többször megébredünk, reggel levertnek, fáradtnak érezzük magunkat, fáj a fejünk, a nyakunk, zsibbad a karunk, zúg a fülünk, esetleg visszatérő migrénnel küzdünk.

A folytonos csikorgatás következtében a fogakra nehezedő tartós nyomás, szorítás számos struktúrát érint: a fogakat, a fogínyt, az állkapcsi ízületet, a rágóizmokat és akár néhány csigolyát is.

A fogak elveszítik kontúrjukat, rágófelületük csiszolódik. A csikorgatás elsőként a frontfogak éleit támadja meg, vagyis lekoptatja, letöredezi a fogak csücskét, az érintett fogakon nyaki kopások alakulnak ki, súlyosabb esetben a fogak rágófelszínén mindenhol megjelennek a komoly kopások. Nagyon ritkán, extrém esetben az állandó igénybevétel miatt előfordulhat, hogy végül már csak a foggyökér marad meg. Gyakoribb következményként a fogak állása, helyzete megváltozhat, egyes fogak ki is lazulhatnak.

Az állkapcsi ízület közepén található elmozdulni képes porc a hibás működés miatt túl gyorsan elhasználódik, elkopik, aminek következtében az ízület recsegő vagy kattogó hangot ad, mozgása korlátozódik, ami fájdalommal is járhat. Az állkapocs akár ki is akadhat, vagyis a páciens se kinyitni, se bezárni nem tudja a száját.

A fogcsikorgatás következtében megfeszülnek, majd megkeményednek a rágóizmok, majd a nyak és torok izmai. Halántéktáji fájdalom, tarkófeszülés, nyaki feszülés, sőt hátfájás is lehet a bruxizmus következménye. Az állkapocsízület és a fül belső szerkezetének összefüggése miatt kialakulhat füldugulás, fülpattogás, krónikus fülzúgás (tinnitus) vagy akár migrén is.

Mit lehet tenni?

Diagnosztizálás

Ha felmerül a fogcsikorgatás gyanúja, a fogorvosnak alaposan meg kell vizsgálni a fogak helyzetét, a harapást, a töméseket, fogpótlásokat, hogy megfelelőek-e, rendben működnek-e. Funkcióanalízissel deríthető ki, ha a fogak esetleg hibásan érintkeznek, rosszul mozog az állkapocs, vagy az állkapcsi ízület funkciózavara áll fenn. A már röntgenfelvétellel is diagnosztizálható elváltozás kóros mozgások tartós jelenlétét igazolja.

Kezelés

Ha beigazolódik a fogcsikorgatás fennállása, minél hamarabb meg kell kezdeni a megfelelő kezelést a helyzet javítása és a súlyos következmények megelőzése érdekében. A terápia az okoktól függően történhet fogszabályzással, vagy szigorú mérések alapján kidolgozott harapásemeléssel, illetve különféle harapásemelő, fogvédő sínekkel. Nagyon súlyos esetben szájsebészeti megoldáshoz kell folyamodni.

Összetettebb esetekben több szakterület orvosának összehangolt munkájára van szükség. Előfordulhat, hogy egy probléma megoldásához szájsebészre, fogszabályzó orvosra és esztétikai fogorvosra van szükség.

Stresszoldás

Amellett, hogy a fogászati és szükség esetén a szájsebészeti kezelések elengedhetetlenek, ha a fogcsikorgatás kiváltó oka a stressz, akkor azt mindenképpen meg kell tanulni kezelni, oldani. Erre a célra hasznosak a relaxációs gyakorlatok, amilyen például a Jacobson-féle progresszív izomlazítás, az autogén tréning, a masszázsok vagy az arc tornáztatása. Kérheti pszichológus segítségét is. A viselkedésterápiás önkontrolltechnika is hatásos lehet. Nappal oda kell figyelni arra, hogy hogyan tartja állkapcsát és fogait, és szükség esetén korrigálni, hogy a felső és alsó fogsorban elhelyezkedő fogak csak lazán érintkezzenek, vagy minimális távolságban legyenek egymástól, és a rágóizmok ellazult állapotban legyenek.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Fáj a feje, fáradt? Irány a...

Fáradtságot, levertséget, fej- és nyakfájást, zsibbadást, fülzúgást is okozhat az éjszakai fogcsikorgatás, sőt, akár migrénes rohamot is. Dr....

A fogcsikorgatás (bruxizmus) okai és...

A rágóizmok nagy erővel képesek összeszorítani az alsó állkapcsot és a felső állcsontot, ezáltal az alsó és felső fogsort. A rágófogak...

Miért lehetnek érzékenyek a fogak?

Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a...

Milyen gondokat okozhat a...

A fogcsikorgatás okozhat halántéktáji fájdalmat, tarkófeszülést, nyaki feszülést, sőt hátfájást is. Az állkapocsízület és a fül belső...

Hogyan mérje helyesen a vérnyomását...

A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a...

Fagyási sérülés - Mit tegyen és...

Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

Rosszul alszik, fáj a feje? A fogorvos...

Sokan nem tudnak az éjszakai fogcsikorgatásukról, csak azt tapasztalják, hogy fáradtan, leverten ébrednek, zsibbad a karjuk, a nyakuk, zúg a fülük...

Mi okozza az éjszakai...

Kisfiam 8 éves, éjszaka, alvás közben csikorgatja a fogait. Szeretném tudni, hogy ennek mi lehet az oka. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.