• Hogyan alkalmazzuk a napvédő készítményeket?

    Szerző: WEBBeteg

    A nap káros sugarai elleni védekezés bőrtípustól függetlenül minden korosztály számára kiemelten fontos.

    Az UV sugárzás a sejtek sejtmagjában lévő örökítőanyagban, a DNS-ben képes maradandó károsodást okozni, ezáltal vezethet bőrrák kialakulásához. A fájdalmas leégés és a késői fényártalmak megelőzése érdekében fontos, hogy fokozottan odafigyeljünk bőrünk védelmére és bizonyos óvintézkedéseket alkalmazzunk!

    Néhány fontos szabály:

    • Az optimális ruházat (kalap, napszemüveg, könnyű, világos öltözet) viselése mellett fontos a megfelelő napvédő készítmények helyes alkalmazása is!
    • A 11 és 15 óra közötti időszakban kerülje a napon való tartózkodást!
    • A gyerekek bőre rendkívül érzékeny, ezért megfelelő óvintézkedések mellett se tartózkodjanak soha tűző napon! A csecsemőket nem szabad napoztatni! A kicsik bőrének védelmére mindig speciálisan az ő számukra készült, magas faktorszámú napvédő készítményt használjunk!
    • Várandós nők, világos bőrtípusúak, gyerekek és pigmentképződési zavarokban (cholasma) szenvedők mindig magas faktorszámú készítményt alkalmazzanak!

    Hogyan alkalmazzuk helyesen a napvédő készítményeket?

    A magas faktorszámú napvédő termékek kiszűrik a káros sugarak egy részét, de ezek sem nyújtanak teljes védelmet. Védő hatásuk jelentősen csökken, ha elmulasztjuk idejében vagy elég gyakran ismételve vagy egyenletesen bekenni magunkat. Ne essünk a hamis biztonságérzet hibájába!

    A bőrrák megelőzésére legjobb módszer a napozás elkerülése, de mivel a napfényre a D-vitamin termelődéséhez is szükségünk van és az időnkénti  napon való tartózkodás amúgy is elkerülhetetlen, alkalmazzunk mindig napvédő készítményt, ha a napra megyünk akár napozás, akár egyéb tevékenység céljából.

    Ha bármilyen gyanús elváltozást észlel a bőrén, azonnal forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz!

    A bőrtípusunktól és az UV-sugárzás mértékétől is függ, hogy mennyi időt tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. Felnőttek esetében ez átlagosan legfeljebb 20 perc. A nagyon világos, I-es bőrtípusúak akár 3 perc alatt is napégést szenvedhetnek. A napvédő készítmények hosszabb napon való tartózkodást tesznek lehetővé a bőr leégése nélkül. A faktorszám (SPF) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tartózkodhatunk tovább a napon, anélkül, hogy leégnénk. Egy jó napvédő készítmény nemcsak az UV-B, hanem az UV-A sugarakkal szemben is bizonyos védelmet kell, hogy nyújtson, ha ennek a kritériumnak megfelel a termék, azt feltüntetik a címkéjén. Az UV-A faktorszámnak legalább a fényvédő faktorszám egyharmadának kell lennie.

    Ha kiválasztottuk a megfelelő napvédő készítményt, akkor alkalmazása során a következőkre kell figyelni:

    • Legalább fél órával a napon való tartózkodás megkezdése előtt vigyük fel a bőrre a napvédő készítményt, mivel felszívódásához megközelítőleg 20-30 perc szükséges. Fél óra elteltével ismételten kenjük be magunkat, hogy mindenhol biztosítsuk az egyenletes fedést.
    • Bőségesen kenjük be magunkat naptejjel legalább 2mg/cm2 vastagságban minden napsugárzásnak kitett testrészen, így az összefüggő filmréteggel biztosíthatunk védelmet a káros sugarak ellen.
    • A napsütésnek erősen kitett bőrfelületeket, így az orrot, a vállakat, a dekoltázst és a lábfejeket 40-nél nagyobb faktorszámú napvédő szerrel kenjük be.
    • Az orr, az ajkak és a szem körüli érzékeny területek védelmére speciális stifteket alkalmazhatunk.
    • Ha egy óránál tovább tartózkodunk napon, legalább kétóránként ismételten alkalmazzunk napvédőt.
    • Azonnal ismételjük meg a napvédő használatát úszás, erős izzadás, törölközőhasználat vagy (pl. ruha általi) ledörzsölés esetén, akkor is, ha vízálló terméket alkalmazunk.
    • Használjunk magasabb faktorszámú készítményt, ha rovarriasztó szereket is alkalmazunk, mivel utóbbiak csökkentik a napvédő termék hatását.
    • A napvédő termékeknek is van szavatosságuk, és akár meg is romolhatnak. Meleg és oxigén hatására elveszítik hatékonyságukat, megavasodik a zsírtartalmuk, és gombák kezdenek szaporodni bennük. Tehát nem éri meg spórolni a naptejjel, ne tegye el jövőre a maradékot, inkább vegyen újat. A feltüntetett lejárati dátum elteltével ne használja a készítményt, és akkor sem, ha a lejárati dátum előtt a romlás jeleit észleli rajta.
    • Ha új terméket vásárolunk, először csak egy kis bőrfelületen teszteljük, nem vált-e ki allergiás reakciót. Ha nem okoz allergiás reakciót, akkor bátran alkalmazhatjuk egész testünkön.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2017.06.23 13:40, Megjelenés: 2017.06.23 13:40
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Mire utal a naptej faktorszáma?

    A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől. Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV sugárzás mértékétől is.

    Tények és tévhitek a napozással kapcsolatban

    A napvédő készítményekkel és a napozással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére, amik a napsugárzás káros hatásaira és bőrünk megfelelő védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egyik legveszélyesebb tévhit például az, hogy létezik egészséges barnaság. Ennek és még öt további tévhitnek a cáfolatát olvashatják cikkünkben.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Hogyan kezelhető a napégés?

    Aki leégett a napon, feltétlenül kerülje a napon való tartózkodást. Lássuk, mit tehet még ezen kívül, hogy bőre minél hamarabb regenerálódjon!

    Napvédelem belsőleg: haraszt és paradicsom

    A jövőben lehet, hogy kapható lesz egy olyan növénykivonat, mely belülről fogja védeni a bőrt a nap káros sugaraival szemben.

    Napozzon okosan! Naptej helyett árnyék

    A bőrgyógyászok egyre inkább aggódnak a rosszindulatú bőrbetegségek szaporodása miatt. A gyerekekre különösen ügyelni kell, mert az erős sugárzás miatti napártalom náluk fokozottan növelheti egy későbbi bőrrák kockázatát. A károsodások a felnőtteknél is összeadódnak.

    Napozás a terhesség alatt?

    Még ha úgy is érzi, hogy a meleget adó napsugarak jól is esnek, az odabent cseperedő pocaklakót csak mértékkel szabad kitenni a sugárzásnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.