Gyümölcsök az őszi étrendben

Szerző: WEBBeteg

Az őszre beérő gyümölcsöknek nagy jelentőségük van vitamin- és rostforrásként. Fogyaszthatók frissen vagy befőttként és számos étel alapanyagaként.

A rendszeres étkezés, kiegyensúlyozott és változatos étrend mellett fontos az is, hogy az ételek alapanyagait jól válogassuk össze. Részesítse előnyben a friss, szezonális és helyi termékeket.

Az alma magas víz-, gyümölcscukor- és szőlőcukor-tartalma miatt könnyen emészthető, valamint immunerősítő hatású C-vitamin-tartalma révén. Fogyasztható nyersen, sülve, süteményekben, kompótként, almaléként stb..

Amennyiben táplálékintolerancia vagy ételallergia nem zárja ki, étrendünk részei lehetnek például a következő gyümölcsök:

A mandarin C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag zamatos gyümölcs.

A körtének magas a cukor-, vas-, kálium- és foszfortartalma, savtartalma viszont a többi gyümölcshöz viszonyítva alacsony.

A füge fogyasztható nyersen vagy szárítva, ám azt tudnunk kell, hogy szárítással a friss füge igen magas víztartalma nagymértékben csökken, cukortartalma viszont extrém mértékben nő. A friss fügében C-vitaminból van több, a szárítottban pedig A- és B-vitaminból. A füge kálium-, magnézium- és vastartalma magas, és gazdag rostanyagokban is.

A szőlő vasat, káliumot és C-vitamint is tartalmaz. Cukorbetegek nem fogyaszthatnak többet napi 80 g szőlőnél, mivel erősen megemeli a vércukorszintet magas szőlőcukor-tartalma miatt.

Az áfonyát leggyakrabban szárítva, aszalva, gyümölcsléként, lekvárként vagy süteményekbe téve fogyasztják. Az áfonya gazdag nátriumban, káliumban és C-vitaminban. Cukorbetegeknek ki kell kérniük orvosuk véleményét az áfonya fogyasztása előtt (teaként fogyasztva is!).

A dió sok tápanyagot tartalmaz, gazdag telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint számos biológiailag aktív anyagban, így fenolos antioxidánsokban és fitoszterolokban. A dióra allergiások számára azonban a fogyasztása szigorúan tilos!

Hogyan iktassuk be a gyümölcsöket étrendünkbe?

Reggelire fogyaszthatunk például zabpelyhet joghurttal, amelyhez frissen keverjünk kozzá friss vagy aszalt gyümölcsöt. Reggelire, de a nap bármely szakában választhatunk folyadékpótlásra édesítetlen, akár frissen facsart gyümölcsleveket. Ebédre fogyaszthatunk gyümölcslevest, tízóraira, uzsonnára pedig egy-egy gyümölcsöt, gyümölcsjoghurtot, turmixot vagy olajos magvakat.

Nagyon fontos, hogy a rostok, rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása mellett sok folyadékot igyunk!

Cukorbetegeknek minden esetben számításba kell venniük a gyümölcsök cukortartalmát, a napi megengedett fogyasztási mennyiséggel kapcsolatban feltétlenül kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát!

Tovább Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Miért ne együnk mosatlan...

Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a...

Zöldség és gyümölcs - Miért és...

A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.