A leggyakoribb egészségügyi veszélyek ősszel

Szerző: WEBBeteg

Milyen veszélyekre kell felkészülnünk? Hasznos tanácsok. Mire érdemes figyelni? Az allergia minden esetben orvosi kezelést igényel, ezzel enyhíthetők a panaszok, és megakadályozható, hogy a betegség súlyosbodjon.

Vírusfertőzések

Meghűlés: A közösségben (iskolában, óvodában) tartózkodással a gyermekek körében ugrásszerűen megnő a fertőző felső légúti hurutok előfordulása. Az ilyen fertőzések legtöbbje vírusos eredetű és cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel) a levegő útján terjed. A megelőzés érdekében a gyermekeknek tanítsuk meg az alapvető higiénés szabályokat. Az olykor már hideg reggelek, az esős, nyirkos idő és a hűvös szél kedvez a meghűléses betegségek kialakulásának. Ajánlott ilyenkor a réteges öltözködés.

Bárányhimlő: Az egyik legfertőzőbb vírusos betegség, cseppfertőzés útján terjed. A bárányhimlős esetek száma az őszi, téli hónapokban megugrik. A megbetegedés hólyagos kiütésekkel jár. A betegségen addig át nem esett szülők is ki vannak téve a fertőzés veszélyének. A betegség felnőttek esetében gyakran súlyosabb lefolyású, és nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata. A terhes nők különösen veszélyeztetettek! A bárányhimlő magzatkárosító hatású. Bárányhimlő elleni védőoltással a betegség megelőzhető.

Rovarcsípések

Kullancs terjesztette betegségek: A kullancsok emberi és állati betegségek terjesztői. Az életveszélyes kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) védőoltással megelőzhető betegség. A kullancsok terjesztik a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű baktériumot is. Az emberre és állatra egyaránt veszélyes Lyme-kór megfelelő ideig és dózisban alkalmazott antibiotikus kezeléssel gyógyítható. A fertőzött kullancsból a csípés során jutnak a szervezetbe a kórokozók, ezért igyekezni kell elkerülni a kullancscsípést. A kullancscsípés veszélye egész évben fennáll! A kullancsok mindenütt előfordulnak környezetünkben: erdőszéleken, erdei tisztásokon, patakok mentén, kertekben, az aszfalton, sőt a lakások zugaiban is megbújhatnak. Kirándulások után, illetve kutyasétáltatásból hazatérve mindig nézzük át magunkat, egymást és kedvencünket. Ha kullancsot találunk, késedelem nélkül távolítsuk el! A kutyákra életveszélyes babesiosis azonnali orvosi kezelés nélkül akár egyetlen nap leforgása alatt az állat halálát okozhatja. Házi kedvencekre vonatkozóan a kullancscsípés elleni védekezés lehetőségeiről érdeklődjön állatorvosnál!

Méh- és darázscsípések: Ismert allergia esetén, illetve ha az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakciót észlelünk, fennáll az anafilaxiás sokk veszélye, ezért azonnal vigyük orvoshoz a beteget, ha rovarcsípés érte, vagy hívjuk a mentőket!

Ha a szabadban étkezünk, mindig figyeljünk az ételünkre, italunkra, nehogy darázs vagy méh legyen benne. A szánkba kerülő darázs csípése súlyos, akár a légutat elzáró duzzanatot okozhat.

Ízületi problémák

Hűvös, nyirkos, változékony időjárás mellett az ízületi gyulladások fellángolására, rosszabbodására, ízületi fájdalmakra kell számítani az idősebbeknél.

Pollenallergia

Az egyik legerőteljesebb allergén növény, a parlagfű július közepétől az első fagyokig virágzik. A fekete üröm is szórja pollenjeit még szeptemberben, továbbá a csalánfélék, libatopfélék és füvek is.

Az allergia minden esetben orvosi kezelést igényel, ezzel enyhíthetők a panaszok, és megakadályozható, hogy a betegség súlyosbodjon. A tüneti kezelés eszközei a gyógyszerek (antihisztamin, kortizontartalmú orrspray). Kezelés hiányában az allergia az alsó légutakra is átterjedhet krónikus asztmát okozva.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

Bizonyos óvintézkedések betartása nélkülözhetetlen.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.