Már kutyákban is megtalálták az új vírust

MTI
megjelent:

Fokozott figyelemre szólított fel az állatoknál jelentkező A/H1N1 influenzavírus-fertőzések esetében a kínai agrártárca, miután macskák után kutyáknál két esetben is megtalálták az új vírust.

Beteg kutyákból származó 52 mintát vizsgáltak be a kínai mezőgazdasági egyetem állatorvosi főiskolájának klinikáján, s ezekből kettőnél lett pozitív a teszt - közölte az agrártárca.

A mintákban talált vírusok genetikai összetételének elemzése után a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emberekben talált vírusokkal 99 százalékban homológok, vagyis hasonló tulajdonságúak és azonos szerkezeti képletűek.

A minisztérium figyelmezette a helyi hatóságokat a megelőzés és ellenőrzés megszigorítására, továbbá az állatoknál jelentkező fertőzések kivizsgálására, az állatok esetében az esetleges mutációk megjelenésének azonnali jelentésére.

Senhszi (Shaanxi) tartományban napokkal ezelőtt az A/H1N1 vírusfertőzés veszélyére hivatkozva lezárták a látogatók elől a helyi óriáspanda kutató bázis korábban szabadon látogatható részlegét. A döntésre azt követően került sor, hogy a térségben hirtelen lehűlt a hőmérséklet és gyakoribbak lettek az influenzás megbetegedések.

Eddig csak a vadászgörényről, a sertésről és a macskáról derült ki, hogy elkaphatják a H1N1 vírust az embertől, s az állati influenza tünetei nagyon hasonlítanak az embernél tapasztalt tünetekhez: köhögés, nehezen csillapítható láz.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.