Kutyaürülék - veszélyes hulladék vagy sem?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Veszélyes hulladék vagy sem a kutyaürülék, ha az, hol a helye, ha nem, akkor nyugodtan dobhatjuk a többi szemét közé? Nem mellékes kérdések, amelyekre megpróbálunk választ adni.

Az egyik olvasónk - aki biológus mérnök - azt írta szerkesztőségünknek, hogy a hulladékok jegyzékéről szóló rendeletben (16/2001. (VII. 18.) KöM) az állati ürülék nincs veszélyes hulladékként megjelölve, ezért legális út, ha a kutyapiszok a háztartási hulladékok közé kerül - abban az esetben, ha nincs lehetőség külön gyűjteni. A Vidékfejlesztési Minisztérium is ezen az állásponton van. Ez lehet legális cselekedet, de nem ideális - mondja az általunk megkérdezett állatorvos.

A kutyaürülék hulladék, amely a hulladéktörvény alapján szennyvíznek minősül. A közterület beszennyezése a hatályos jogszabályok alapján szabálysértésnek minősül, amelynek elbírálása a fővárosi/megyei kormányhivatalok hatáskörébe tartozik. A rendelkezések szerint ilyen esetekben a közterület-felügyelő szabhat ki bírságot - tudtuk meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztályától.

Sok az egymásnak ellentmondó információ - véli Tömöri László, a nyíregyházi E-misszió Egyesület elnöke. A HUMUSZ és a KÖTHÁLÓ (Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata) álláspontját tolmácsolva elmondta: ha például köztéren kihelyezett speciális gyűjtőkben, zárt konténerekben külön gyűjtik az ürüléket, akkor veszélyesnek minősül. Abban az esetben azonban, ha a vegyes hulladék közé kerül, mert például a kutya gazdája kis zacskóban felszedi és bedobja a vegyes kukába, akkor nem veszélyes, hanem sima kommunális hulladék a besorolása. A Gaja Környezetvédő Egyesület is hasonló válasz adott.

Terápiás lehetőségek

Friss és lezajlott toxocara fertőzés kimutatható vérvétel során (toxocara ellen termelődött ellenanyagok). A hengeresférgek ellen a legjobban bevált szerek a mebendazol és származékai (pl. Vermox), ezek a férgeket és lárváikat is megbénítják, a petéket pedig megölik - tanácsolja dr. Németi Balázs. Férgesség

Egy másik megközelítés

Bizonyos bélférgekkel fertőzött eb az emberre is veszélyes paraziták petéit ürítheti ki az utcán, ezért ennek az állatnak az ürüléke már veszélyes - mondja az állatorvos. Honnan lehet tudni, melyik kutya fertőzőtt? Nem lehet tudni, ha nem vizsgálják meg az ebet. Gondoljunk a legrosszabbra. Egy gyerek éppen egy fertőzött kutya ürüléke mellett homokozik a játszótéren. Ebben az esetben milyen kategória a homokkal keveredett ürülék? Veszélyes vagy sem? Veszélyt jelent a környezetre, a gyerekre vagy sem?

Dr. Fok Éva, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszék tudományos főmunkatársa, állatorvos véleménye szerint a kedvenc állatok ürüléke veszélyes hulladék, ugyanis parazitikus képletek (peték, lárvák, cysták, oocysták) lehetnek benne, ezek mellett baktériumok is megtalálhatóak a kutya és a macska ürülékében. Ezek egy része is veszélyes lehet az emberre nézve.

Vizsgáljuk meg közelebbről!

kutya, macskaDr. Németi Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusa kérdésünkre elmondta: egyes galandférgek (Echinococcus-fajok) például pici lárvát tartalmazó petével juthatnak az ember szervezetébe, a lárvák a bélben kelnek ki, átfúrják magukat a bélfalon, és végül a májban kötnek ki, ahol folyadékkal telt tömlőt (cisztát) képeznek. Ez ellen a legjobb kezelés már csak a ciszta műtéti eltávolítása lehet, mert a szokásos féregűzők a cisztába nem jutnak be.

Hengeresférgek között is vannak veszélyesek, mint például a Toxocara canis, amely akár 20 centisre is megnőhet, és zsigeri vagy szemet érő betegséget (larva migrans visceralis) okoz. A bőr kissé hasonló elnevezésű (larva migrans cutanea) elváltozásáért a kampóférgek felelősek, ezek között van olyan (Ancylostoma caninum), amelynél a kutya a végleges gazda. Sajnos a féreg lárvái bizonyos esetekben nem kímélik a létfontosságú szerveket sem: megtámadhatják a szívet és az agyat.

A fertőzés szinte mindig feko-orális, azaz a kutya ürülékéből valamennyit az illető elfogyaszt, nyilván nem szándékosan. Bizonyos esetekben néhány pete is elég lehet egy súlyos fertőzéshez.

Vannak olyan férgek, amelyek a szervezeten belül vándorolva eljutnak a légutakba, azt a téves vélekedést okozva, hogy a fertőzés a levegőből érkezett.

Tudatosság...

Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti tanácsadója szerint minden a tudatosságon múlik, egy környezetére odafigyelő eb-tulajdonosnak nem esik nehezére a megfelelő helyre dobnia az ürüléket, nem hagyja az utcán heverni a problémát. Kérdés, hány tudatos gazda sétáltatja kutyáját a parkban, a játszó gyerekek közelében?

A tisztaság fél egészség!

A fertőzés forrása lehet még a személyi higiénia, így a kézmosás elhanyagolása, vagy a nem kellően megmosott zöldség és gyümölcs elfogyasztása. Főleg ez utóbbi esetében még a macskaürüléket sem lehet kizárni, hiszen a szabadon (udvarokban, utcán) élő macskák a kertekben, például a hagyma, a saláta között szeretik a dolgukat elvégezni, ahol könnyen el tudják kaparni az ürüléket.

Aki kellően odafigyel a kutyájára, rendszeresen féregteleníti, illetve tisztán tartja magát, alaposan megmossa a zöldséget-gyümölcsöt, annak nincs mitől tartania - tanácsolja dr. Németi Balázs.

Apropó féregtelenítés. Problémát jelent, hogy a legtöbb kutya nincs rendszeresen, legalább negyedévente féregtelenítve, ezért egyharmaduk bélsarában megtalálható ilyen-olyan parazitikus képlet - hangsúlyozza dr. Fok Éva.

Hol a helye?

Az állattartóknak össze kell szedniük az ürüléket, és zárható zacskóba kell tenni, majd - ha van - elkülönített szemetesbe dobni, ha nincs ilyen, akkor a közúti kanális nyílásába kell beletenni – tanácsolja az állatorvos.

A debreceni önkormányzattól korábban kapott információ szerint a kutyaürülék legcélravezetőbb kezelési módja az, ha a kutyatulajdonos higiénikus módon összeszedi ebének ürülékét, majd azt otthoni vécéjén keresztül a szennyvízcsatorna-hálózatba juttatja. Dr. Fok Éva szerint ez nem éppen zseniális ötlet: miért jó megoldás az, ha a kutya gazdája akár órákig a kezében egy ürülékkel teli zacskóval sétál, majd otthon kiszedve a zacskóból, a WC-be dobja a hulladékot?

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Kutyával fürdés - Milyen veszélyei vannak?

Dr. Gócs Viktor, infektológus
Milyen betegségnek vagyunk kitéve, ha 10 négyzetméteres medencénkben együtt fürdünk a kutyánkkal? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Miért kell nyújtani?
Miért kell nyújtani?

Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.