Gyermekkorban is kialakulhat zsírmáj

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A zsírmájat legtöbben az alkoholizálással kapcsolják össze. Van azonban nem alkoholos formája is, mely már a gyerekeket is veszélyezteti. Mikor alakulhat ki ez az elváltozás?

- A nem alkoholos eredetű zsírmáj a kóros májműködés leggyakoribb oka. Jellemző a triglicerid felhalmozódása a májban, a másodlagos kóros szabadgyök-termelődéssel, amely gyulladásos folyamatokat és kötőszövet-képződést indíthat el – magyarázta a WEBBeteg érdeklődésére Dr. Kiss Attila, belgyógyász főorvos.

- Hogyan kezelhető ez a betegség?

- A teljes javulást szolgáló kezelés nem ismeretes sajnos. Lényeges a kóroki tényezők – a testsúlyfelesleg, a szénhidrátanyagcsere-zavar, a túlevés, bizonyos gyógyszerek mellékhatásainak – megszüntetése, a rendszeres testmozgás és ha szükséges, a diétás étkezés bevezetése. Ha a háttérben gyógyszer-mellékhatás áll (ez leginkább felnőttek esetében fordulhat elő), akkor fontos, hogy kezelőorvosa válassza ki az új gyógyszert, megfelelő terápiát arra a betegségre, amelyre addig a mellékhatást kiváltó gyógyszert szedte.

- Súlyos szövődményekkel is járhat, ezért is fontos lenne megelőzni. Mit tehetnek a szülők ennek érdekében?

- Ez a májbetegség, aminek semmi köze nincs ebben az esetben az alkoholfogyasztáshoz, a magyar lakosság 40-50 százalékát érinti, és bizonyos esetekben a 2-es típusú diabétesz kialakuláshoz vezethet. Ezek együttes megjelenése a szervezetben – sajnos az elmúlt években egyre gyakrabban – veszélyezteti a túlsúlyos, elhízott, mozgásszegényen élő, ellustult gyermekeket. Ez azért nagy baj, mert ha a szülők nem figyelnek csemetéjük egészséges étkeztetésére, életmódjára már az anyatejes táplálás után, szinte észrevétlenül gömbölyödik ki a gyermek, rakódik fel a hájréteg, a serdülő és a fiatal felnőtt esetében is, ami nem magyarázható mindig az örökletes tényezőkkel.

- Hárítás helyett javaslom a napi étrend kialakításának megbeszélését szakemberrel, diabetikussal, aminek eredményeként jóra fordulhat a helyzet, elkerülhető a gyermek-, illetve felnőttkori elhízás egészségkárosító hatása. A zsírmáj tényét a laboratóriumi vizsgálatok értékeiből, illetve az ultrahangos vizsgálatok segítségével lehet kideríteni. Sosem késő jobban, helyesebben étkezni, többet mozogni, és figyelni az egyre növekvő hasi zsír „leadására”. Ezek a folyamatok sokat javíthatnak a zsírmáj kellemetlen állapotának és következményeinek visszaszorításában.

Tovább Gyermekkori elhízás - Diéta helyett egészséges életmód

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Kiss Attila, belgyógyász főorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.