Gerincferdülés gyermekkorban

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
frissítve:

A gerinc oldalirányból nézve kettős „S” alakot mutat. Ezek természetes görbületek, melyek révén a gerinc alakjánál fogva is rugalmas lesz, valamint könnyebben viseli a ránehezedő terhelést is. Mikor és hogyan alakul ki a gerincferdülés gyermekkorban?

A kérdésre dr. Kiss Gergely, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Radiológiai Centrumának orvosa válaszol.

Normál körülmények között a gerinc a nyaki szakaszon homorú, háti szakaszán domború, ágyéki, vagy más néven lumbális szakasza ismét homorú, míg a legalsó eleme, a keresztcsont ugyancsak domború. Az egymást követő homorú és domború szakaszok miatt látunk oldal irányból kettős „S” alakot. Gerincferdülésről, vagy más néven szkoliózisról akkor beszélünk, amikor a gerincoszlop egy szakasza oldalirányba is elhajlik, amelyhez az esetek többségében a csigolyák valamilyen mértékű elcsavarodása is társul.

Ennek hátterében állhatnak belszervi eltérések, azonban többnyire ismeretlen eredetű, veleszületett problémának tekinthető. A gerincferdülés leggyakrabb jellemzője, hogy a gyors növekedéssel járó életkorban alakul ki: 7-9 és 12-15 éves kor között.

A gerinc oldalirányú görbülete – a gerincferdülés - nem tekinthető normális állapotnak. Ez a körülmény ugyanis a csontok nem megfelelő terhelését eredményezi, amely az érintett régió deformitását és fájdalmát eredményezheti.

Mikor menjünk ortopédushoz?

A gerincferdülés viszonylag gyakori, ugyanakkor gyermekkorban még hatékonyan kezelhető eltérés. Ezért rendkívül fontos, hogy a szülők figyelemmel legyenek a jellegzetes tünetekre, amelyek fennállása esetén feltétlenül érdemes orvosi segítséget kérni. Ilyen tünetek lehetnek:

  • amikor az egyenes testtartás mellett a fej nem a test középvonalában van, hanem valamelyik oldalra billen
  • asszimmetria látható a mellkas, vagy a törzs területén
  • a vállak nem egy magasságban vannak
  • asszimmetrikus derékvonal
  • lógó helyzetben a karok különböző hosszúságúnak tűnnek.

Fontos tünet még az úgynevezett bordapúp kialakulása: álló testhelyzetben nyújtott lábakkal előredöntött csípő és lógó karok mellett, amikor a törzs is vízszintes helyzetű, a háti vagy a törzsi szakaszon a gerincferdülés által érintett területen előboltosuló púpot látunk.

A gerincferdülés diagnózisa

Az alapos fizikális vizsgálat során, ha a gerincferdülés gyanúja felvetődik, a következő lépés röntgenfelvétel készítése.

A röntgenvizsgálat során két felvétel készül a gerincről: egy szemből, egy pedig oldalról. Ezeken a felvételeken könnyen felismerhetők a gerincferdülésre jellemző kóros, oldalirányú, jellemzően „C” alakú görbületek. Nem ritka, hogy többszörös görbületeket látunk: például a háti szakaszon jobbra, az azt követő ágyéki szakaszon pedig balra irányuló görbület ábrázolódik. Ezt a jelenséget „S” alakú szkoliózisnak nevezzük.

A röntgenvizsgálat előnye, hogy gyors, fájdalommentes és biztos diagnózist biztosít ebben a kérdésben. A felvételek alapján megadható a gerincferdülés pontos helye és mértéke, illetve a háttérben álló esetleges egyéb eltérések is kimutathatóak.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.