Veleszületett csigolyafejlődési rendellenességek

Dr. Szilágyi Annamária
szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos - WEBBeteg
megjelent:

A csigolyafejlődési rendellenességek a magzati fejlődés 6-10. hetében alakulnak ki, ezután nem változnak. Ebből következik az is, hogy a kezelésükre élethosszig tartó gerinctornát javasolunk a derékfájás megakadályozására.

Alaki zavarok: ékcsigolya, félcsigolya, pillangócsigolya

A gerinccsigolyák fejlődési zavarai, amelyek alakjuk, formájuk miatt okozhatnak panaszokat.

Ékcsigolya - A csigolyatest aszimmetrikusan fejlődik, ezért gerincferdülés alakul ki, vagy az oldal irányú gerincgörbületeket változtatja meg.

Félcsigolya - A csigolya fele nem fejlődik ki, ebben az esetben is gerincferdülés alakul ki.

Pillangócsigolya - A csigolya közepén kialakuló deformitás. A csigolya két felének összecsontosodása marad el, nem fuzionálnak egymással a csontosodási magok. Mivel általában szimmetrikus elváltozás, nem mindig alakul ki gerincferdülés. A csökevényes csigolyácskák kevésbé stabilak, mint a teljesen kifejlődött csigolyák, ami okozhat fájdalmat. Mivel azonban általában pillangócsigolya a háti szakaszon van, nincs akkora statikai jelentősége, mint az ágyéki (sokkal nagyobb megterhelést kapó) szaksznak, így mérsékeltebb tünetekkel jár.

Gerinccsigolya rendellenessegek

Mindhárom elváltozás kezelése függ a deformitás mértékétől. Ha túlságosan nagy a gerincferdülés mértéke, akkor műtéti indikációt képez. Kisebb gerincferdülés esetén gyógytorna szükséges. Ahhoz, hogy a betegnek a későbbi életkorban ne legyen állandó gerincfájdalma, a gerinctornát nem lehet abbahagyni, egész életük folyamán érdemes azt végezni.

Szegmentációs zavarok: blokkcsigolya

Két vagy több csigolya között összenövés (csigolyafúzió) jön létre, így alakul ki a blokkcsigolya. Ez a szegmentum merev, nem mozog, emiatt az alatta és felette lévő csigolyák és porckorongok sokkal nagyobb megterhelésnek, nyíróerőknek vannak kitéve. A gerinc fájdalmassá válik az életkor előrehaladtával, állandósulhat a hát- és derékfájás.

Rengeteg gerinctornával, jól megerősített törzsizomzattal a tünetek csökkenthetőek. A csigolyafúzió megmarad, de a környező porckorongok védelme növelhető a gyógytornával. Műtét csak legvégső esetben jön szóba.

Sacralisatio és lumbalisatio

Öt ágyéki csigolyánk és öt keresztcsonti csigolyánk van. Normális esetben a keresztcsonti csigolyák összecsontosodnak egymással, és a medencecsonttal együtt alkotják a medencét, míg az ágyéki csigolyák mozognak.

Sacralisatio esetén az alsó, 5. ágyéki csigolya nyúlványai meghosszabbodnak, kiszélesednek és a csigolya részben vagy egészen összenő a keresztcsonttal. Ez a fúzió lehet egyoldali (asszimetrikus) vagy kétoldali (szimmetrikus) is. Amikor az elváltozás részleges, a megnyúlt, kiszélesedett nyúlvány képes a keresztcsonttal vagy a medencecsonttal is összenőni, ezzel a gerinc és a medence mozgásait aszimmetrikus módon beszűkíti, ami fájdalmas, idő előtti kopást fog okozni. Az aszimmetrikus elváltozások a kor előrehaladtával szinte mindig fájdalmat okoznak. Kezelése: gerinctorna.

Lumbalisatio esetén az 1. keresztcsonti csigolya nem nő össze a többi keresztcsonti csigolyával, hanem úgy viselkedik, mint egy 6. ágyéki csigolya. A keresztcsonti csigolyákat már nem rögzítik úgy szalagok, izmok, mint az ágyéki szakaszt, mivel megfelelő fejlődés esetén fix, nem mozgó részről van szó. A fölötte lévő gerincszakasz így instabillá válik, sokall több izommunka árán tudjuk fenntartani az egyensúlyt. A fokozott igénybevétel miatt az izmok spazmusa, görcse alakul ki, amit derékfájásként tapasztal meg a beteg. Gerinctornával, a gerincet stabilizáló izmok erősítésével lehet a tüneteket csökkenteni.

Spondylolysis és spodylolisthesis

Spondylolysis a csigolyaív megszakadása, veleszületett fejlődési rendellenesség eredményeként. Lehet egy- és kétoldali. Amennyiben kétoldali, a csigolya 2 részre válik. Emiatt a csigolya az alatta levő csigolyatesten elcsúszik. Ilyenkor alakul ki a csigolyacsuszamlás, csigolyaelcsúszás, vagy spondylolisthesis.

Leggyakrabban az 4-5-ös ágyéki csigolyán fordul elő, de az ágyéki gerinc bármely szakaszán előfordulhat. Röntgenfelvételen szépen látszik a csigolyacsuszamlás az oldalirányú képen.

Sokszor csak mellékleletként derül rá fény, de van, akinél derékfájást okoz. Az életkor előrehaladtával nagyobb terhelés esetén mozgásra fokozódó derékfájásként jelentkezik, a panaszok a fenékbe és a combokba sugároznak, a hátizmok és a csípő körüli izmok feszessé válnak.

Kezelése: gyógytorna, törzsizomerősítés, és az állapot követése. Csak a nagyon nagy fokú spondylolisthesis igényel műtétet.

Részletesen Spondylolisthesis (csigolyaelcsúszás)

Nyitott gerinc (spina bifida)

A magzati fejlődés folyamán nem záródik a csigolyaív, emiatt nyitott marad a gerinccsatorna. Gyakori fejlődési rendellenesség, többnyire az 5-ös ágyéki és az első keresztcsonti csigolyákat érinti. Ezen a szakaszon a gerinccsatornában már nem fut gerincvelő, e miatt nagy problémát nem okozhat.

A keresztcsonti szakaszon jelentkező nyitott gerinc - mivel összecsontosodott - statikai jelentőséggel nem bír, így nem is okozhat panaszokat. Az ágyéki csigolya hasonló elváltozása a gerincszakasz nagy statikai terhelése miatt azonban derékfájást okozhat. Ezen kórképek sokszor csak mellékleletként kerülnek látókörbe, és semmi teendő nincs velük.

Részletesen Nyitott gerinc (spina bifida)

Gerinctorna, gyógytorna gyakorlatok

Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
Kép: a szerző rajza

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.