• Steril szoba Nyíregyházán - Ne szenvedjen senki sem hátrányt!

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    A csontvelő-átültetésen átesett gyermekek gyógyulását segíti az egy hete nyitott steril szoba, amely Nyíregyházán, egy panelházban kapott helyet.

    Hazánkban évente 200 új gyermekkori daganatos betegséget regisztrálnak, ezek egy része leukémia, illetve limfóma, amely a nyirokrendszer rosszindulatú daganata. Gyakori a különböző szervekben kialakuló tumor is.

    Hirdetés

    A kis Zsófia emlékére


    Az Alapítvány a Rákos Gyermekekért szervezet elnökének 3 éves unokája 2000. október 22-én hunyt el tragikus körülmények között. A halál oka agydaganat. Zsófia halálos ágya fölött fogadták meg a családtagok, hogy segíteni fogják a hasonlóan rászorulókat, ennek érdekében alapítványt hoztak létre. 2002-ben egy 23 millió forint értékű, csontvelő átültetéshez szükséges sejtszeparátor került Miskolcra, 2004-ben pedig egy 1,5 millió forint értékű betegőrző monitort és infúziós pumpát adtak át a debreceni klinika gyermekonkológiai osztály részére. Évente több gyermeket és családot támogatnak vitaminokkal és étrend-kiegészítőkkel.

    A leukémia egyik legeredményesebb gyógymódja a csontvelő-átültetés, amely két - a páciens számára igen hosszadalmas és fájdalmas - kezelésből áll: a kemoterápia során először a beteg sejteket távolítják el a páciens testéből, majd a levett egészséges csontvelőt intravénás úton juttatják vissza a szervezetbe. Ekkor lép fel a kockázat, a kemoterápia miatt ugyanis nagyon legyengül a beteg immunrendszere, a beültetett csontvelősejteknek pedig időre van szükségük ahhoz, hogy újra kialakítsák a szervezet védekezőképességét.

    A fertőzésveszély miatt a kórházakban általában szigorúan ellenőrzött, úgynevezett steril bokszokban tartják a beavatkozáson átesett gyermekeket. Varga Áronné, a kezdeményezést elindító Alapítvány a Rákos Gyermekekért szervezet elnöke elmondta: a hazabocsátás után is fontos biztosítani a megfelelő higiénés körülményeket a gyermekek számára, fokozatosan kell őket visszaszoktatni a külvilághoz. Megfelelő körülmények esetén megnőnek az ilyen betegségekben szenvedő gyermekek túlélési esélyei. A leukémia esetében kifejezetten jó, akár 70 százalékos is lehet az esély a gyógyulásra.

    Varga Áronné elmondta azt is: a családok sokszor nem tudják vállalni a felmerülő költségeket, egyáltalán nem tudnak steril helyiséget kialakítani. Az alapítvány éppen a gyógyuláshoz megfelelő hely biztosításával tud segíteni. A beteg és édesanyja a gyógyulási időszak idejére térítésmentesen veheti igénybe a Zsófia-lakot, egyszerre egy család.

    Fertőzésmentes környezet

    Az Alapítvány célja:


    • a gyermekek életének megmentése
    • a gyermekek kórházi, utazási költségeinek mérséklése
    • a gyermekek gyógyszereinek térítése, illetve azok közvetlen beszerzése és átadása
    • bármilyen nemű hozzájárulás a beteg gyermekek életének megsegítéséhez

    A kétszobás panellakás egyik szobája maga a steril helyiség, két ággyal, szekrénnyel, asztalkával, a másik, nagyobb szobát várakozó helyiséggé rendezték be, ülőgarnitúrával, asztallal, itt tartózkodhatnak a családtagok. A levegő fertőtlenítéséről és szűréséről mobil baktericid lámpa gondoskodik majd, ezt a napokban szerzik be. A helyiségekben speciális vegyszerekkel védekeznek a kórokozók ellen. A Zsófia-lakba látogatóknak kizárólag egyszer használatos védelmi eszközökkel szabad belépniük.

    A lakást a felajánlott adók egy százalékából és vállalkozók segítségével alakították ki, a működtetés több milliós költéségét pedig főként pályázati forrásokból finanszírozzák majd – tudta meg a WEBBeteg Varga Áronnétól. 8,3 millió forintba került a lakás, amely a Jósa András Oktató Kórház közelében található, nem véletlenül.

    Hogyan jut el az információ a családokhoz?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Egyrészt a kiépült kapcsolat útján, másrészt hirdetve van a lehetőség a kórházakban plakátokon, a rádióban és televízióban, valamint az újságokban.

    A kapcsolatfelvétel úgy történik, hogy az alapítvány munkatársa elmegy a családokhoz, náluk beszélik meg a problémákat, egyeztetik a segítségnyújtás formáját, majd megvitatják a lehetőségeket. Van olyan család, ahová néhány eszköz elegendő, de olyan is akad, ahol nincs mit tenni, el kell hozni a gyermeket a sterilházba.

    Szentesen is lesz sterilház


    A MÁTRIX Sterilház több éve kialakítás alatt áll, a tervek szerint idén megnyitja kapuit a csongrádi városban. A steril szobából nem egy, hanem összesen öt lesz. 4-8 hetet tölthetnek majd itt a rászoruló gyermekek, édesanyjukkal vagy gondviselőjükkel együtt – tudtuk meg Rácz Anett elnöktől. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány az optimális feltételeket biztosítja a rászoruló családoknak, ráadásul, amíg a picik gyógyulnak, addig az alapítvány kollektívája segít a családoknak jobb minőségű lakhelyet keresni, vagy a meglévő lakhelyüket komfortosabbá tenni.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2012.02.13 09:21, Megjelenés: 2012.02.13 09:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A babaúszás

    A babaúszás

    Dr. Soltész Annamária

    Vannak, akik ellenzik, mások pedig dicshimnuszokat zengenek róla.

    Hasmenés ellen

    Hasmenés ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A hasmenésnek számtalan oka lehet. Ne hagyja figyelmen kívül, van megoldás! (x)

    Fitymaszűkület (phimosis) gyermeksebészeti vonatkozásai

    Mi is tulajdonképpen a fitymaszűkület? Mikor igényel kezelést? Milyen terápiás lehetőségek jöhetnek szóba? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amit minden fiúgyermek szüleinek tudnia kell.

    Normális-e az orrfolyás fogzáskor?

    Sokan és gyakran úgy vélik, hogy a fogzás olyan tüneteket okozhat, mint az orrfolyás, láz, fájdalom, ingerlékenység és alvási problémák. Azonban a tudományos bizonyítékok ezen állítások mögött nem egyértelműek.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

    A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos daganattípus kezelésénél elengedhetetlen ez a típusú vizsgálat, ugyanakkor molekuláris vizsgálatokat használunk nem daganatos megbetegedések esetén is.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    A daganatos megbetegedések lehetséges első jelei

    A daganatos betegségek tünetei nem mindig egyértelműek, így eleinte a rákos betegségeknek sincsenek feltűnő jelei. Néhány tünet azonban a szervezetben lévő rosszindulatú daganatra utalhat.

    13 daganattípus kialakulásának esélye csökkenthető testmozgással

    Több mint egymillió európai és amerikai személy adatainak összesített elemzéséből az derül ki, hogy a nagyobb mértékű fizikai aktivitás számos rákos megbetegedés kialakulásának jelentősen alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Étvágytalanság

    Az étvágyat számos fizikai és lelki tényező befolyásolja, például a fájdalom, az emésztési problémák (hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, székrekedés, ízérzékelés megváltozása), a betegség okozta szorongás, félelem vagy a lehangoltság. A nem megfelelő táplálkozás azonban az egyik legfontosabb megoldandó probléma daganatos betegeknél, hiszen a szervezetnek fokozottabb tápanyagellátásra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a betegséggel vagy felépüljön egy műtétből, és jobban viselje a terápiákkal járó mellékhatásokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA