• Étkezés csontvelő-transzplantáció után

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Ahhoz, hogy szervezetünk könnyedén megbirkózzon a betegségekkel, fontos, hogy az energiát szolgáltató tápanyagokkal megfelelően el legyen látva. Fokozottan igaz ez azokban az esetekben, ahol a műtétet követően az immunrendszer nagymértékben legyengül. A csontvelő transzplantáció után az emésztőrendszer is súlyosan károsodik, a táplálékfelvétel nehezített, ezért gondos odafigyelést kíván a beteg táplálása.

        A különösen alacsony fehérvérsejtszám és a szervezet gyenge védekezőképessége miatt a beteg számára létfontosságú, hogy a műtétet követően teljes mértékben kórokozóktól mentes ételeket kapjon. Ez azt jelenti, hogy az ételkészítés során magas hőmérsékletet kell alkalmazni, mindent alaposan fel kell forralni, meg kell főzni vagy átsütni.

        A kórházi ételek fogyasztás előtt 120 C°-os hőmérsékletű hőkezelést is kapnak, ami biztosítja a csíramentességet, vagyis a steril ételeket a transzplantált betegek számára. Ha ez nem történne meg, az immunrendszer csökkent működése miatt egy esetleges fertőzés akár halálos kimenetelű is lehetne.

        A kórházban a megfelelő tápanyagellátást és étkezést a dietetikusok és az orvosok együttes munkája biztosítja. Az étrendet és tápanyagigényt személyre szabottan állítják össze, az ételeket bevizsgált alapanyagokból készítik el. Könnyen fogyasztható ételek szerepelnek az étrendben, mint például a levesek, főzelékfélék, szószok, mártások, turmixok, pudingok, vagdalt húsok. A műtétet követően úgynevezett roboráló étrendet követnek, azaz fokozatosan vezetik be az egyes tápanyagokat az étrendbe. Tápszerek adásával egészíthetik ki a táplálást, amelyek magas kalória- és fehérjetartalmúak.

        Hirdetés

        Tanácsok a beteg otthoni táplálkozásához

        Ha a beteg a kórházi kezelést követően már otthonában lábadozik, a családtagoknak kell biztosítani az étkeztetést beteg hozzátartozójuk részére. Nagy odafigyelést kíván mind az alapanyagok beszerzése, mind az ételkészítési technológia. Minden étkezés során frissen készített étel legyen a tányéron. Lényeges, hogy a beteg étkészletét külön tisztítsuk és tároljuk.

        A műtétet követően emésztési problémák jelentkeznek, súlyosan károsodik a szájnyálkahártya, fájdalmas lesz a rágás, a nyelési nehezítettség miatt nem fogadja el a beteg a darabos ételeket. Ennek ellenére kiemelten fontos a gyakori, kis mennyiségű ételkínálás, hiszen ha csökken a tápanyagfelvétel, nem jut elegendő mennyiségű hasznosuló tápanyag a szervezetbe. Emiatt visszaesik a testtömeg, csökken a szervezet ellenálló képessége, lassul a felépülés, a gyógyulás folyamata pedig megállhat.

        Tipp Mit tehetünk, ha étvágytalan a beteg?

        A különböző problémák kiküszöbölésére néhány jó tanács:

        • Hányinger: kerüljük az erős illatú, intenzív ízű, gőzölgő ételeket, langyosan kínáljuk az ételt, ízlésesen tálalva. Használjuk ki azokat a napszakokat, amikor enyhébb a hányinger érzése. Ne essünk túlzásba, mert az evés erőltetése fokozhatja a hányingert.
        • Hányás: a hideg, jeges italok, jégkocka szopogatása enyhítheti a tünetet. A hányás elleni gyógyszerek bevétele után lehetőleg fél órával történjen az étkezés.
        • Nehezített nyelés: pépes vagy folyékony állagú ételeket adjunk, esetleg nagyméretű szívószál segítségével táplálkozzon a beteg. Kerüljük a savanyú, keserű ételeket, a savas gyümölcsöket, hiszen ezek fokozzák a fájdalmat.
        • Megváltozott ízérzékelés: a fűszerezéssel óvatosan bánjunk, hiszen izgathatják az emésztőrendszert. A fémes ízérzékelést enyhíthetjük műanyag evőeszközök használatával.
        • Étvágytalanság: kerüljük az édes ételek adását, inkább a sós ízeket részesítsük előnyben. Egyszerre kevés étel legyen a tányéron, akár csak pár falat, mert a nagy mennyiség is visszarettentheti a beteget az evéstől.
        • Puffadás: nyers zöldségeket ne fogyasszon a beteg, kizárólag főzve, puhára párolva. A panaszt okozó ételeket kerülje. Szénsavas italokat sem szabad inni.
        • Hasmenés: fontos az elvesztett folyadék pótlása vízzel, és emellett tanácsos olyan ételeket adni, amelyek enyhítik a tüneteket.

        Tudjon meg többet Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

        Hogyan válasszunk megfelelő alapanyagot?

        • Pékáruk, gabonafélék: frissen sült kenyér adható, de héj nélkül (a szennyeződések elkerülése végett). A szárazabb kifli, zsemle beáztatva, mártogatósként könnyebben fogyasztható. Ha bírja a beteg, akkor pirítósként is lehet enni kenyeret. Jól megfőzött tészta adható, és még könnyebben fogyasztható, ha rakott tésztaételként a sütőben is átsütjük.
        • Húsok, húskészítmények: baromfi hús jól átsütve vagy főzve fogyasztható, ha kívánja a beteg. Tilos téliszalámi, disznósajt, hurka, kolbászfélék, kenőmájas és a nyers húskészítmények fogyasztása, pl. füstölt sonka, véres bélszín. Felvágottat eleinte nem ehet a beteg, a lábadozás későbbi szakaszában átsütve, például melegszendvicsbe, sonkás tojásba lehet tenni jó minőségű párizsit, csirkemellsonkát, esetleg főtt virslit. A felvágottat ne a boltban szeleteljék fel, hanem egészben vegyük meg, és otthon mi magunk szeljük tiszta késsel.
        • Tojás: változatosan elkészíthető és fogyasztható élelmiszer, de kizárólag akkor, ha a sárgája is jól megfőtt vagy megsült, tehát minimum 10 percig süssük vagy főzzük. Bundás kenyér, majonéz, nyers tojást tartalmazó öntetek azonban nem fogyaszthatók.
        • Tej és tejtermékek: házi tej nem fogyasztható, csak a dobozos, de azt is ajánlott fogyasztás előtt felforralni. Tejföllel készíthetünk főzeléket, de a hozzáadás után még egyszer főzzük össze az ételt. Kockasajt, tömlős sajt, vákuumcsomagolt kemény sajt adható. Nem szabad adni élőflórát tartalmazó termékeket, és a penészes sajtokat, pl. márványsajt, camembert.
        • Gyümölcsök: ha kívánja a beteg, és nem okoz rosszullétet, ehet például banánt vagy narancsot. Az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök nem fogyaszthatóak.
        • Zöldségek: nyersen egyáltalán nem, csak főzve, párolva, vagy főzelékként fogyaszthatja a beteg. A puffasztó hatásúakat kerüljük, mint például karfiol, káposzta, kelbimbó. Köretként sült vagy főtt burgonya adható, legkevésbé a burgonyapüré és a burgonyafőzelék okoz gondot.
        • Zsiradékok: állati eredetű zsírok helyett növényit használjunk az ételkészítéshez, például napraforgó vagy olívaolaj.
        • Készételek, éttermi ételek: kerülendők.
        • Fűszerek: tilos a csípős, erős fűszerek fogyasztása. Ízesítésre friss fűszernövények használata ajánlott. Az ételeket utólag ne ízesítsük, csak főzés közben.
        • Italok: szénsavmentes, palackozott ásványvíz a legjobb szomjoltó, figyeljünk arra, hogy igyon a beteg, amennyit csak bír. A csapvíz, szénsavas víz, üdítőitalok, energiaitalok nem megengedettek. Kamillatea fogyasztható, esetleg hígított gyümölcslevek, ha kívánja a beteg. Jégkockatartóban lehűtött limonádé vagy tápszer szopogatása csökkentheti a fájdalmat. Fogyasztás előtt forraljuk fel a vizet, majd kihűlés után iható. Az alkoholfogyasztás szigorúan tilos!

        Az étrend és a megfelelő tápanyagellátottság nagy befolyással van a műtét kimenetelére, a felépülés hosszára és sikerére. A mielőbbi jobb közérzet és felépülés érdekében a betegnek arra érdemes figyelnie, hogy a táplálékokkal bevitt energia mennyiségét teljes mértékben a saját gyógyulására fordítsa.

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Forrás: WEBBeteg
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2017.10.06 20:09, Megjelenés: 2017.10.06 20:09
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Bőrfelszíni sérülések

        Bőrfelszíni sérülések

        WEBBeteg - Szponzorált tartalom

        Hogyan láthatjuk el egyszerűen és fájdalommentesen szakszerűen a sérüléseket? (x)

        CT-kolonoszkópia

        CT-kolonoszkópia

        Dr. Lesznyák Judit

        A vastagbél- és végbéltumorok felismerésére alkalmas. Hogyan történik a vizsgálat?

        Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

        A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

        A bőrdaganatok sebészi és egyéb helyi ellátása

        Abban az esetben, ha a bőrön egyenetlenül festenyzett, növekvő, éles határral nem rendelkező elváltozás található, akkor felmerül annak eltávolítása. Bőrgyógyászati vizsgálat során dönthető el, hogy műtétre van-e szükség. Az alább ismertetett sebészeti eljárások kizárólag a nem melanoma típusú bőrdaganatokra vonatkoznak (basalioma, laphámrák stb.).

        Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Az ízérzékelés változása

        Rákos betegeknél gyakran előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzékelés. A kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a szájban fémes, keserű vagy sós ízt érezhet a beteg. Emellett bizonyos gyógyszerek, így például a demencia, Parkinson-kór, rheumatoid arthritis és magas vérnyomás kezelésére szolgáló készítmények szintén kellemetlen szájízt okozhatnak. Fogászati probléma, terhesség és megfázás is okozhat ilyen jellegű panaszokat.

        Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

        Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

        Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Étvágytalanság

        Az étvágyat számos fizikai és lelki tényező befolyásolja, például a fájdalom, az emésztési problémák (hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, székrekedés, ízérzékelés megváltozása), a betegség okozta szorongás, félelem vagy a lehangoltság. A nem megfelelő táplálkozás azonban az egyik legfontosabb megoldandó probléma daganatos betegeknél, hiszen a szervezetnek fokozottabb tápanyagellátásra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a betegséggel vagy felépüljön egy műtétből, és jobban viselje a terápiákkal járó mellékhatásokat.

        Osteomyelosclerosis - A betegség tünetei és kezelése

        Az osteomyelosclerosis (idiopathiás myelofibrosis) ismeretlen eredetű, a csontvelőt érintő súlyos megbetegedés. Bár jelenleg még nem gyógyítható, ám a terápia sokat javíthat a beteg életminőségén.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.