• A glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiány - A favizmus

    Szerző: WEBBeteg – Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    A glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6PD) hiány az egyik leggyakoribb öröklődő betegség, és a leggyakoribb enzimhiányos állapot a világon. Előfordulása a Földközi-tenger menti népességben legmagasabb. Az enzimhiány a vörösvértestek képződésében okozhat problémát, így közvetve vérszegénységet eredményezhet.

    A glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6PD) hiány öröklődése X kromoszómához kötötten, recesszíven történik, ami azt jelenti, hogy a férfiak mellett (akik mindig megbetegszenek, mert csak egy X kromoszómájuk van, ami érintett) azok a nők betegednek meg, akik homozigóta hordozók, vagyis mindkét X kromoszómájukon érintett a gén mutációja. Azok a nők, akik heterozigóták, vagyis az egyik X kromoszómájuk tartalmazza csak az eltérést, lehetek egészségesek, de betegek is. (Jellegzetes, hogy azok a betegek, akik heterozigóták, ellenállóbbak maláriával szemben). A génmutációnak több száz változata ismert.

    Hirdetés

    Mi zajlik a szervezetben G6PD-hiány esetén?

    Valójában a szervezet elegendő glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimet termel, ami viszont a favizmusban érintett betegek esetében nagyon gyorsan lebomlik, így a mérhető enzimaktivitás összességében nagyon alacsony (kisebb, mint 1%). Ez azért jelentős probléma, mert ez az enzim a normális vörösvértest működéséhez szükséges.

    Az enzim hiánya a szénhidrát-energia átalakulás során, az úgynevezett redukált glutation képződésének csökkenéséhez vezet. Ez védené a normális vörösvértesteket az oxidatív stressz okozta károsodástól. Mivel ez a védelem csökken vagy kiesik, kóros vörösvértestek képződnek, melyek jellemzően valamilyen kiváltó tényező miatt idő előtt elpusztulnak, ezzel vérszegénységet okozva a betegnél. Ez a jelenség a hemolitikus anaemia.

    A betegség felismerése

    A betegek nagy része panasz- és tünetmentes. Kisebb hányaduknál a tünetek megjelenése a kiváltó tényező hatására kialakuló, vagy súlyosbodó vérszegénységhez köthető. A kiváltó hatás megszűnésekor a hemolízis mértéke is csökken, így a tünetek is enyhülnek. Ritka, súlyos esetben krónikus, nehezen kezelhető vérszegénység alakul ki. A tünetek hullámzóan, fellángolásokkal tarkítva jelennek meg.

    A tünetek megfelelnek a hemolitikus anamemia okozta tüneteknek, mely változatos lehet:

    • újszülöttkori sárgaság, anaemia pár napos kortól
    • gyengeség, fáradékonyság, szédülés, fejfájás, fülzúgás, étvágytalanság, teljesítőképesség csökkenése, ájulás
    • keringési zavarok: magas pulzusszám, csökkenő vérnyomás, szívelégtelenség
    • légzési elégtelenség
    • máj, lépmegnagyobbodás, sárgaság

    Milyen kiváltó okai lehetnek a tünetek fellángolásának?

    A G6PD enzim hiányára általában egy kiváltó tényező, vagyis az oxidatív stressz megjelenésre világít rá. Az oxidatív stressz hatására képződő peroxidok nem kerülnek hatástalanításra, így károsodik a vörösvértest. Ha károsodik, akkor pedig idő előtt elpusztul.

    Többféle ilyen tényező ismert:

    • Fertőzések (légúti vírusfertőzés, baktérium okozta tüdőgyulladás, tuberkulózis, hepatitis).
    • Egyes gyógyszerek (bizonyos keringésre ható szerek, gyulladásgátlók (pl. acetilszalicilsav), néhány antibiotikum, antimaláriás szerek, egyes citosztatikumok).
    • Jellegzetes eset, amikor egy bizonyos típusú bab, a lóbab (fava bab) elfogyasztását követően jelennek meg a tünetek. A kórkép erről kapta a nevét is (favizmus).

    Fontos, hogy a G6PD-hiányt el kell különíteni a többi hemolitikus anaemiától

    A hemolízis általános laborjelei

    • csökken a vörösvértestszám és hemoglobin érték
    • a képződő vörösvértest előalak, a retikulocita száma nő a nagyobb igény miatt
    • a laktát dehidrogenáz enzim (LDH) érték magas
    • a bilirubin szintje nő, terméke megjelenik a vizeletben
    • a sérült vörösvértestből felszabaduló hemoglobint szállító haptoglobin szintje csökken
    • a vérplazmában, vizeletben hemoglobin jelenik meg.

    A kivizsgálás részeként fontos a beteg pontos kikérdezése. Volt-e a családban hasonló betegség? Korábban volt-e hasonló panasza? Volt-e megelőző kiváltó fertőzés, étkezés, gyógyszerszedés?

    A G6PD aktivitás mérhető vérből. A perifériás vérkép igazolja a vérszegénységet, a festett kenetben felismerhetőek a betegségre jellemző zárványtestek.

    A betegség kezelése és az életkilátások

    A G6PD-hiánynak nincsen speciális oki kezelése. Fontos a kiváltó tényezők lehetőség szerinti elkerülése, vagy kezelése. Mivel a kiváltó tényezők okozzák a fluktuálva megjelenő panaszokat és tüneteket, elengedhetetlen a beteg és családtagjai nagyon pontos és alapos felvilágosítása! Ennél a kórképnél továbbá nagyon hasznos és indokolt a betegigazolvány kiadása.

    Tüneti kezelés lehet súlyos vérszegénység esetén a vörösvértest transzfúzió adása. Hosszú időn át lerakódó vas esetén kelátképző adása válhat indokolttá a szervkárosodások kivédésére. Az újszülöttkori súlyos állapotokban vércsere, vagy kékfény kezelés is szóba jöhet. Bizonyos esetekben a lép eltávolítása is szükségessé válhat.

    A megfelelő kezelés, gondozás mellett – természetesen a betegség súlyosságának fokától is függően – de teljes és aktív élet élhető.

    Dr. Kónya Judit
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.01.26 13:33, Megjelenés: 2018.01.25 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Segít a száraz, igénybe vett bőrrel összefüggő tüneteket enyhíteni, megszüntetni. (x)

    Elsősegély

    Elsősegély

    Dr. Soltész Annamária

    Teendők súlyos égési sérülések esetén. A kezelés aranyszabályai!

    Segítsünk együtt Ákosnak!

    Erdős Ákos 2017.08.24. napján született, majd 15 hónapos korában egy genetikai betegséggel diagnosztizálták, melynek neve izomatrófia vagy gerinceredetű izomsorvadás (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA).

    A Pompe-kór

    A Pompe-kór vagy másként II-es típusú glikogéntárolási betegség egy autoszómális recesszív öröklődésű anyagcserezavar, mely főként az izomszövetet és az idegsejteket érinti. A betegség oka a glikogén kóros mértékű felhalmozódása a lizoszómákban, amit a lizoszómális savanyú α-glikozidáz enzim alacsony aktivitása (vagy hiánya) vált ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.