A glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiány - A favizmus

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6PD) hiány az egyik leggyakoribb öröklődő betegség, és a leggyakoribb enzimhiányos állapot a világon. Előfordulása a Földközi-tenger menti népességben legmagasabb. Az enzimhiány a vörösvértestek képződésében okozhat problémát, így közvetve vérszegénységet eredményezhet.

A glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6PD) hiány öröklődése X kromoszómához kötötten, recesszíven történik, ami azt jelenti, hogy a férfiak mellett (akik mindig megbetegszenek, mert csak egy X kromoszómájuk van, ami érintett) azok a nők betegednek meg, akik homozigóta hordozók, vagyis mindkét X kromoszómájukon érintett a gén mutációja. Azok a nők, akik heterozigóták, vagyis az egyik X kromoszómájuk tartalmazza csak az eltérést, lehetek egészségesek, de betegek is. (Jellegzetes, hogy azok a betegek, akik heterozigóták, ellenállóbbak maláriával szemben). A génmutációnak több száz változata ismert.

Mi zajlik a szervezetben G6PD-hiány esetén?

Valójában a szervezet elegendő glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimet termel, ami viszont a favizmusban érintett betegek esetében nagyon gyorsan lebomlik, így a mérhető enzimaktivitás összességében nagyon alacsony (kisebb, mint 1%). Ez azért jelentős probléma, mert ez az enzim a normális vörösvértest működéséhez szükséges.

Az enzim hiánya a szénhidrát-energia átalakulás során, az úgynevezett redukált glutation képződésének csökkenéséhez vezet. Ez védené a normális vörösvértesteket az oxidatív stressz okozta károsodástól. Mivel ez a védelem csökken vagy kiesik, kóros vörösvértestek képződnek, melyek jellemzően valamilyen kiváltó tényező miatt idő előtt elpusztulnak, ezzel vérszegénységet okozva a betegnél. Ez a jelenség a hemolitikus anaemia.

A betegség felismerése

A betegek nagy része panasz- és tünetmentes. Kisebb hányaduknál a tünetek megjelenése a kiváltó tényező hatására kialakuló, vagy súlyosbodó vérszegénységhez köthető. A kiváltó hatás megszűnésekor a hemolízis mértéke is csökken, így a tünetek is enyhülnek. Ritka, súlyos esetben krónikus, nehezen kezelhető vérszegénység alakul ki. A tünetek hullámzóan, fellángolásokkal tarkítva jelennek meg.

A tünetek megfelelnek a hemolitikus anamemia okozta tüneteknek, mely változatos lehet:

  • újszülöttkori sárgaság, anaemia pár napos kortól
  • gyengeség, fáradékonyság, szédülés, fejfájás, fülzúgás, étvágytalanság, teljesítőképesség csökkenése, ájulás
  • keringési zavarok: magas pulzusszám, csökkenő vérnyomás, szívelégtelenség
  • légzési elégtelenség
  • máj, lépmegnagyobbodás, sárgaság

Milyen kiváltó okai lehetnek a tünetek fellángolásának?

A G6PD enzim hiányára általában egy kiváltó tényező, vagyis az oxidatív stressz megjelenésre világít rá. Az oxidatív stressz hatására képződő peroxidok nem kerülnek hatástalanításra, így károsodik a vörösvértest. Ha károsodik, akkor pedig idő előtt elpusztul.

Többféle ilyen tényező ismert:

  • Fertőzések (légúti vírusfertőzés, baktérium okozta tüdőgyulladás, tuberkulózis, hepatitis).
  • Egyes gyógyszerek (bizonyos keringésre ható szerek, gyulladásgátlók (pl. acetilszalicilsav), néhány antibiotikum, antimaláriás szerek, egyes citosztatikumok).
  • Jellegzetes eset, amikor egy bizonyos típusú bab, a lóbab (fava bab) elfogyasztását követően jelennek meg a tünetek. A kórkép erről kapta a nevét is (favizmus).

Fontos, hogy a G6PD-hiányt el kell különíteni a többi hemolitikus anaemiától

A hemolízis általános laborjelei

  • csökken a vörösvértestszám és hemoglobin érték
  • a képződő vörösvértest előalak, a retikulocita száma nő a nagyobb igény miatt
  • a laktát dehidrogenáz enzim (LDH) érték magas
  • a bilirubin szintje nő, terméke megjelenik a vizeletben
  • a sérült vörösvértestből felszabaduló hemoglobint szállító haptoglobin szintje csökken
  • a vérplazmában, vizeletben hemoglobin jelenik meg.

A kivizsgálás részeként fontos a beteg pontos kikérdezése. Volt-e a családban hasonló betegség? Korábban volt-e hasonló panasza? Volt-e megelőző kiváltó fertőzés, étkezés, gyógyszerszedés?

A G6PD aktivitás mérhető vérből. A perifériás vérkép igazolja a vérszegénységet, a festett kenetben felismerhetőek a betegségre jellemző zárványtestek.

A betegség kezelése és az életkilátások

A G6PD-hiánynak nincsen speciális oki kezelése. Fontos a kiváltó tényezők lehetőség szerinti elkerülése, vagy kezelése. Mivel a kiváltó tényezők okozzák a fluktuálva megjelenő panaszokat és tüneteket, elengedhetetlen a beteg és családtagjai nagyon pontos és alapos felvilágosítása! Ennél a kórképnél továbbá nagyon hasznos és indokolt a betegigazolvány kiadása.

Tüneti kezelés lehet súlyos vérszegénység esetén a vörösvértest transzfúzió adása. Hosszú időn át lerakódó vas esetén kelátképző adása válhat indokolttá a szervkárosodások kivédésére. Az újszülöttkori súlyos állapotokban vércsere, vagy kékfény kezelés is szóba jöhet. Bizonyos esetekben a lép eltávolítása is szükségessé válhat.

A megfelelő kezelés, gondozás mellett – természetesen a betegség súlyosságának fokától is függően – de teljes és aktív élet élhető.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.