• Testmagasság

    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    Sokszor jönnek az endokrinológiai szakrendelésre betegek azzal a panasszal, hogy alacsony termetűek. A növekedési hormont már mesterségesen előállították, a gyógyítás szolgálatában áll. De lehet-e mindenkin segíteni?
    Budai Endokrinközpont - dr. Tar Attila, gyermekendokrinológus
    Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges ütemben fejlődjön, és hogy ne maradjon le semmilyen szempontból a kortársaitól. Amennyiben a gyerek testileg nem éri el a többiek fejlettségét, akkor a szülők hamar orvoshoz fordulnak, hogy kizárják a betegségek fennállását. Azonban mi a teendő akkor, ha a fiunk vagy a lányunk jóval magasabb az átlagnál? Hogy van-e ok ekkor aggodalomra, arra dr. Tar Attila, gyermekendokrinológus ad választ.
    Budai Endokrinközpont - Dr. Tar Attila, gyermekendokrinológus
    A gyermekek normál testmagassága igen széles skálán mozog, melyben legnagyobb szerepe a genetikának van. Igen ám, viszont olykor előfordulhat, hogy az alacsony növés hátterében hormonális betegség húzódik. Hogy pontosan mi, arról dr. Tar Attila, gyermekendokrinológust kérdeztük.
    Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea
    Üdv 17 éves vagyok 167cm 78kg de sportolok es dohányzok az lenne a kerdesem hogy lehetséges e,hogy a dohányzás miatt nem növők vagy lehetseges e még hogy növők.Azt szeretném hogy legalább az átlag magaságot elérjem.Válaszukat előre...
    Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó
    Gyermekem 13 éves fiu.Az osztályban ő a legkisebb 156 cm.Ez nagyon zavarja és sokat eméiti, hogy mennyire kellemetlenül érzi magát..Nem tudom hogy ez a magasság mennyire elfogadható,és ha esetlegesen szakorvosnak kellene látnia akkor...
    drportal.hu
    A magasabb emberek szervezetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki rákos megbetegedések, állítja a Lancet Oncology nagy esetszámú tanulmánya, amely a betegségek és a testmagasság közti kapcsolatokat vizsgálta.
    Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea
    15 éves vagyok és 163 cm. körülbelül 2 éve elkezdtem serdülni és nem nyúltam ezalatt az idő alatt egy centit sem. 43-as lábam illetve hosszú kezeim és nagy tenyerem. A szüleim 156 és 175 cm magasak. az lehetséges, hogy én még...
    Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea
    Jó napot kívánok. Azzal a kérdéssel fordultam önhöz, hogy a lányom 14 éves és elég magas a korához képest. A vele egykorú lányok mind a válláig érnek,. és ez őt nagyon zavarja... . Ez növekedés zavar... vagy mi lehet ? A...
    Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea
    Jó napot! 171 cm magas vagyok, azt szeretném megkérdezni hogy még nőhetek e magasságra apukám:174cm anyukám:153cm ha mégsem mit kellene tennem hogy elérjem a végleges testmagasságom? a válaszát előre is köszönöm!
    WEBBeteg
    "Férfi létemre 25 évesen 168 cm vagyok, ami eléggé frusztráló. Manapság a villamosra felszálló általános iskolás diáklányok is akkorák, hanem magasabbak mint én. Nőhetek még?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.