Mi okozhat szájlégzést, gyakori középfülgyulladást vagy horkolást gyermekkorban?

Fül-orr-gége Központ
megjelent:

Ne vegyük természetesnek, ha a gyerek az orra helyett a száján át veszi a levegőt! Ha a tartósan bedugult orr mellett gyakori középfülgyulladás és horkolás is jelentkezik nála, akkor valószínű, hogy a megnagyobbodott orrmandula okozza a panaszokat.

Gyermekkorban fontos a szerepük

A torokban található mandulák mellett az orrmandulák is fontos szerepet töltenek be a légúti betegségek megelőzésében. Első védelmi vonalként tartóztatják fel a szervezetbe jutó kórokozókat, a bennük található, immunsejtek által előállított fehérjék segítségével megakadályozzák a fertőzés továbbterjedését. Az orrüreg felső részében elhelyezkedő orrmandulák növekedése általában 3 és 7 éves kor között befejeződik. Az évek előrehaladtával méretük egyre csökken, serdülőkorra gyakran teljesen el is tűnnek.

Mi okozza a nagyobbodást?

Miért alszik a gyermekem nyitott szájjal? - Az orvos válaszol

Az öt éves lányom nyitott szájjal alszik, és napközben is sűrűn nyitva van a szája. Kisebb korában a rendelésen megállapították, hogy az orrmandulája nagyobb a kelleténél. Az édesapjának orrsövényferdülése van - ez a probléma örökölhető? Mit tegyünk? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Miért alszik a gyermekem nyitott szájjal? - Az orvos válaszol

A torokmandulákkal ellentétben az orrmandulák nem láthatóak, csak vizsgálat során tudjuk ellenőrizni az állapotukat – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész. „A megnagyobbodott orrmandula gyakori panasz gyerekeknél. Kialakulásának oka lehet, ha egy lezajlott fertőzés után a duzzadás megszűnik ugyan, de a mandula mégsem húzódik vissza eredeti méretére. Okozhatja allergia is, de sokszor nincs igazi kiváltó oka, a mandula mérete egyéni adottság kérdése is lehet.”

Miért veszélyes a szájlégzés?

A megnagyobbodott orrmandula miatt a gyerek orra bedugul, így a száján veszi a levegőt. Megszűnik az orrüreg szűrő funkciója, könnyebben alakul ki alsó légúti fertőzés. Ha ez az állapot tartós, akkor akár abnormális arcizom és fognövekedés is lehet a következménye. Az orrdugulás miatt a gyerek horkol, az alvása felszínessé válhat, emiatt nappal is fáradtabb lesz, nehezebben koncentrál, figyelmetlenebb lehet. Ha az az orrjárat nem tud megfelelően szellőzni, akkor az orrot a füllel összekötő Eustach-kürt sem működik megfelelően, ami miatt gyakori savós középfülgyulladás jelentkezhet.

A szövődmények műtéttel kezelhetők

Az orrmandulák mérete a korral csökken, a panaszok egy része tehát kezelés nélkül is elmúlik. Átmeneti rosszabbodást nátha, vagy egyéb légúti fertőzés esetén lehet tapasztalni. A gyulladás miatt ilyenkor a tünetek is intenzívebben jelentkezhetnek, ám ez a betegség lezajlásával rendszerint elmúlik. A műtéti megoldásra általában akkor kerül sor, ha a megnagyobbodott orrmandula komoly panaszokat, szövődményeket okoz. Ilyen például a tartós horkolás a kisgyermeknél, vagy a gyakori középfülgyulladás. A tervezett műtét előtt mindig érdemes kizárni a táplálék- vagy légúti allergia lehetőségét, mivel ennek hatékony kezelése esetén elkerülhető az orrmandula eltávolítása.

Köhög, tüsszög? Mikor gondoljunk gyermekeknél pollenallergiára?

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így nem ritka, hogy már óvodáskorú gyermekek is kezelésre szorulnak. A légúti allergiák ellen azonban létezik egy igen hatásos gyógymód, melynek segítségével a szövődmények is megelőzhetők. Köhög, tüsszög? Mikor gondoljunk gyermekeknél pollenallergiára?

(Fül-orr-gége Központ)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.