Veszélyes lehet a fültisztító pálcika használata

Medipress
megjelent:

Egy, a Henry Ford Kórházban készült tanulmány, közvetlen összefüggést mutatott ki a fülpiszkáló pálcika használata és a dobhártyasérülések között. A vizsgálat 1540 beteg bevonásával készült, akiknél 2001 és 2010 között diagnosztizáltak sérülést a hallójáratukban.

A fül-orr-gégészeten jelentkező betegek több mint fele használt fültisztító pálcikát füle tisztántartására, ami komoly károkat okozhat, ha túl mélyre hatol a fülcsatornában. Legrosszabb esetben a dobhártyát is átszakíthatja, és dobhártya-perforációt is okozhat, ami súlyos esetben arcbénuláshoz vagy szédüléshez vezethet.

Ha valaki úgy érzi, megromlott a hallása, esetleg szédül, vagy szokatlan arcrángásokat tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, mert könnyen lehet, hogy fülkárosodást szenvedett – javasolta Dr. Ilaaf Darrat, a Henry Ford Kórház fül-orr-gégésze.

Sokáig nem volt egyértelmű, vajon minden dobhártya-sérülés esetén szükség van-e műtéti beavatkozásra, de a most készült tanulmányunkból kiderült, hogy az esetek 97 százalékában, két hónapon belül magától begyógyul a sérülés.

Kerüljük a fültisztító pálcika használatát!

Michael Seidman, a tanulmány társszerzője a fültisztító pálcika helyett az alábbi módszerek alkalmazását javasolja a fül tisztítására:

  • Meleg csapvizet egyenlő arányban keverjünk össze hideg peroxiddal. Győződjünk meg róla, hogy szobahőmérsékletű és havonta 1-2 alkalommal gyengéden mossuk ki a fülünket.
  • Egyszerű ecetet keverjünk vízbe és hetente egyszer 4-5 cseppet csepegtessünk a fülünkbe.
  • Keressünk fel egy orvost, aki szakszerűen eltávolítja a felgyülemlett fülzsírt.
  • Próbáljunk ki valamilyen recept nélkül kapható fültisztító sprayt.

Fülzsír és fültisztítás

A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé. Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?

Medipress

Cikkajánló

Fültisztítás
A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont - Dr. Csokonai Vitéz Lajos, fül-orr-gégész
ENT House - Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.