Fültisztítás téma

Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?

WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész - 2021-10-23 11:33
Fültisztítás
A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.

Fültisztítás - 10 hasznos tanács

ENT House - Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész - 2022-05-18 22:03
A fül gondozásával kapcsolatos 10 tanács, melyeket nem nehéz betartani, ám helyes követésükkel sok kellemetlen vagy akár súlyos problémát is el lehet kerülni. A figyelemfelkeltő intelmeket, a Deafness Research UK honlapján tették közzé.

A fülgyertya hatástalan és veszélyes

WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel - 2022-01-23 22:07
Fülgyertya
A fülgyertyázás az utóbbi években népszerű, rendkívül széles alkalmazási körben elterjedt, alternatív gyógymódként számon tartott beavatkozás, mely állítólag az amerikai hopi indiánok ősi gyógymódja volt.

A füldugulás okai

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2020-11-15 22:05
Füldugulás
A füldugulás rendkívül gyakori tünet, a legtöbb esetben igen zavaró, de ritkán akár fájdalmas is lehet. A füldugulás nem betegség, hanem többféle betegség vagy probléma következtében kialakuló tünetről van szó. Ennek megfelelően kezelését csak orvosi vizsgálat után lehet elindítani, ha a füldugulást kiváltó okot sikerült azonosítani.
A nyári időszakban főként a vízi sportok, a pancsolás miatt alakulhatnak ki a fülbetegségek, de – ahogyan egész évben - ilyenkor is érdemes betartani a fültisztítás szabályait. A problémák elkerüléséhez dr. Augusztinovicz Monika, az Oxygen Medical fül-orr-gégész szakorvosa ad hasznos tanácsokat.

A helyes és a helytelen fültisztítás

Ötvenentúl - 2018-10-30 23:15
A fülzsír olyan, vízben oldódó anyag, amely a hallójárat mirigyeiben termelődik. A folyamatos hámsejtvándorlás, valamint az állkapocs mozgása miatt a hallójáratból kifelé mozogva összegyűjti a fülbe jutott szennyeződéseket, s mire a hallószervet elhagyja, már nem csupán a fülzsír távozik, hanem hámsejtek, por, szőr, szennyeződések és nem kevés kórokozó.

Fültisztítás - mit tehetünk, hogy elkerüljük a fülzsírt?

WEBBeteg - Támogatott tartalom - 2018-10-18 14:55
A fülviasz vagy más néven fülzsír a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé. (x)

Mi a fülzsír?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2018-10-15 18:29

A fülviasz vagy más néven fülzsír a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.

Hallójárat-gyulladást, sőt hallásromlást is előidézhet a helytelen technikával végzett fültisztítás - mondja Dr. Krasznai Magda. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa szerint a leggyakoribb hiba a fültisztító pálcika nem megfelelő használata.
Egy, a Henry Ford Kórházban készült tanulmány, közvetlen összefüggést mutatott ki a fülpiszkáló pálcika használata és a dobhártyasérülések között. A vizsgálat 1540 beteg bevonásával készült, akiknél 2001 és 2010 között diagnosztizáltak sérülést a hallójáratukban.

Fūl-orr gégészeti problémák!

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2014-11-20 02:26
Tisztelt Doktor Ur! Hétfő délután tisztìtani kezdtem a fūlemet fūlpiszkálòval, és csak azt vettem már észre, hogy belenyìllalt a jobb fūlembe, és utánna már tompán, nem hallottam egészen jòl rá..piszkálgattam hátha kidugul, de ez nem történt meg.Ked

Fül-fog fájdalom

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2014-04-28 06:35
Jó reggelt kívánok! Pár napja tisztítottam a fülem, és a fültisztító pálcika túl mélyre ment a bal fülemben, egy kis fájdalmat éreztem, nagyon megijedtem. Utána néha-néha éreztem még enyhe fájdalmat a fülemben, valamint a halántékom környékén, teg

Mit tehetnénk? Csak az orvos segíthet?

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2012-09-28 16:27
Fültisztításkor kicsit mélyebbre nyomtam a fültisztítót és bent ragadt a vattapamacs. Tudom, hogy nem szabad mélyen piszkálni, de nagyon viszket ott mindig, a bal fülemmel voltak már problémák, de az orvos mindig azt mondja, hogy semmi bajom, bár hal

fültisztítás

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2012-06-21 11:41
Tisztelt fül-orr -gégész Doktor nő! Azt szeretném tudni, hogy a Fül tisztító sprékröl amit a patikákban árulnak mi a véleménye, menyire jók azok, mert nekem van hogy egy évben kétszer is el dugul de csak a bal és már unom a doktorhoz járást, sőt már

Ártalmas lehet-e az audio spray használata?

Orvos valaszol - Dr. Bessenyei Mónika - 2010-03-18 08:17
4 éves unokám gyakran fájlalja a fülét, az orvos szerint a nagyon szűk járatot eldugítja a fülzsír és emiatt begyulladhat, fájdalmassá válhat a belső fül.. Származhat-e abból probléma, ha időnként a patikában szabadon is kapható audi sprayt használná

Fültisztításról

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-12-15 09:27
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr Radikális műtétem volt a jobb fülemen 45 éve. A gondom az hogy öntisztulása nincs, vizzel nem moshatom mivel van egy lyuk a dobhártyámon.Hamar eldugul ami elég kellemetlen érzés.Kérdésem: az Audi-spaet én használhatom-