• Az alultápláltság rontja a rákbeteg terápiás esélyeit

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    A rákbetegek (az onkológiai esetek) magas száma részben az egyéni felelőtlenség következménye is lehet, mondja dr. Simon Tamás.

    A Magyar Rákellenes Liga elnöke azzal indokolta sommás véleményét a Rák Világnapja alkalmából tartott szakmai rendezvényen, hogy például az emlőrák-szűrésre behívott 100 nőből mindössze négy jelenik meg a – számára olykor kifejezetten életmentő – vizsgálaton. Hazánkban a dohányzás tiltásáról szóló szabályt sem tartják be sokan – e téren pedig az egyéni és a közösségi felelőtlenség egymásra épül. Ugyanez vonatkozik az étkezésre, ami tovább rontja az egészség-megőrzési statisztikát.

    Hirdetés

    Minden élőlény működéséhez, élettani funkcióihoz külső energiára van szükség. Az ember nem örökmozgó – ezekkel az axiómákkal indította előadását dr. Kálmán István. Először is azt kívánta tisztázni a termet zsúfolásig megtöltő rákbetegek számára, mennyi is az átlagos napi energiaszükséglet. Táblára is felírt képletei szerint, az élet fenntartásához – egészséges alaphelyzetben – testsúlykilónként 25 kilókalóriát kell naponként a szervezetbe juttatni. Egy 70 kilós ember számára tehát 1750 (70x25) kcal az optimális bevitel. Itt a fő kérdés az, hogyan, és milyen formában kerül ez a mennyiség a célállomásra.

    A szénhidrátok (cukor, gabona, rostok) 1-1 grammjának elégésekor 4 kcal energia keletkezik a szervezetben. A zsír (legyen akár állati, akár növényi eredetű) elégésekor pedig 9 kcal/gramm. A növényi, vagy állati fehérje szintén 4kcal per gr energiát hoz. Ezekből az összetevőkből adódik a példában szereplő 70 kilós ember számára optimális 1750 (70x25) kcal bevitel.

    Táplálkozási tanácsok rákbetegeknek


    A dianózist követően érdemes minél előbb átgondolni, hogy mire lesz szüksége a beteg szervezetnek. Az általánosságban egészségesnek tartott táplálkozás egyáltalán nem biztos, hogy a daganatos betegnek is megfelelő, hiszen ebben a helyzetben teljesen más dolgokat kell szem előtt tartani. Táplálkozási tanácsok rákbetegeknek>>

    A következő fontos kérdés, milyen arányban tevődjön ez össze. Dr. Kálmán nem hagyja töprengeni hallgatóságát, rögtön megadja az arányokat: 60% szénhidrát (1050, 262 gramm, ami 1050:4= 262 eredménye), 40% zsír (700, azaz 700:9=77,7gr) evvel meg is van a 100%. Aki azt keresi, hová fér itt be a fehérje, annak a szakember azt válaszolja, ne keresse, mert a fehérje nem energiaszolgáltatásra szolgál. Fehérjéből a napi igény testsúly-kilogrammonként 1 gr, vagyis példaemberünknek – a megfelelő vitamin, ásványi anyag, nyomelem ellátás mellé tehát – 70 gr fehérjére van szüksége.

    Ha pedig emberünk ezt a mennyiségi igényt valamiért nem tudja kielégíteni, illetve, ha valamilyen okból megnövekedett a szükséglete, hiányállapot, alultápláltság alakul ki nála.

    Az alultápláltság növeli a szövődmények kockázatát

    A rákbetegek – eltérő mértékben ugyan, de – szinte kivétel nélkül mindannyian alultápláltak.

    Az emlőrákosok, a non-Hodgkin limfómások 31-40%-a, az emésztőszerveket érintő (gasztro-intesztinális), a prosztata-, a tüdőrákos betegek 50-60%-a, a hasnyálmirigy (pankreász), a fül-orr-gége rákosok 80-90 százaléka a kórosan elégtelenül tápláltak csoportjába tartozik, aminek igen súlyosak a következményei. Sokszorosára (egyes esetekben akár a 12-szeresére) növeli a szövődmények hatását, és jelentősen rontja a túlélési kilátásokat. Éppen ezért fő cél megelőzni, vagy ha már kialakult, kezelni az alultápláltságot.

    A betegek táplálása a betegség stádiuma szerint történjen!

    Az Európai Mesterséges Táplálási Társaság alapelvei, protokollja szellemében második (és nehéz azt mondani, hogy másodlagos) cél, csökkenteni a rákellenes kezelés mellékhatását, javítani, növelni a terápia hatékonyságát. A tumor elleni kezelés ugyanis „sejtmérgezés”, mondja Kálmán doktor, hiszen a gyógyszer a tumoros sejtek mellett pusztítja a – feltétlenül megóvandó – egészségeseket is, küzdeni kell az alultápláltság esetén fokozódó mellékhatások ellen is. Életminőséget kell javítani. Mindennek megvalósítására, a megfelelő táplálásra napjainkban minden lehetőség adott. A gondosan eljáró családtag, vagy maga az érintett beteg, első körben, a megfelelő táplálkozással, ki tudja elégíteni a fokozott szükségletet. Ennek egyetlen apró nehézsége, hogy számolni kell – de sajátos ismeretekhez lehet ennek során jutni (például kiderül, hogy a vörösborban több az energia, mint a folyékony kenyérnek nevezett, és igen táplálónak hitt sörben).

    Amikor a napi energiaigény így már nem érhető el, érdemes az iható tápszerhez folyamodni. Minden poháron fel van tüntetve az energiatartalom (egy kis pohárban akár 400 kcal van). Ezt az italt – 55, 70 vagy akár 90%-os támogatással – felírhatja az onkológus mellett más szakorvos is. Ha az illető nem tud nyelni, következő lépcsőben szondához kell folyamodni. A hasfalon át a gyomorba, vagy a patkóbélen át a vékonybélbe vezetett szondán keresztül lehet megoldani a táplálást. Ha az illető esetleg cukorbeteg is, létezik számára alkalmas készítmény, amit szintén támogat az egészségbiztosítás.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legsúlyosabb stációt az intravénás táplálás jelenti – ehhez 2 vagy 3 kamrás zsákok is rendelkezésre állnak, amiben minden szükséges elektrolit, nyomelem megtalálható, azonban ezt az intravénás tápoldatot már csak kórházi körülmények között kaphatja a rákbeteg.

    A rákbetegek ellátásánál alkalmazott gyógyszerek igen drágák, azonban a társadalom felelőssége, hogy a tudomány, a kutatás, a gyógyszeripar eredményei közel, „testi” közelségbe kerüljenek a lakossághoz – vette magához ismét a szót a Rákellenes Liga elnöke. Tegyünk azért egyénileg, közösségileg, össztársadalmi szinten, hogy a rák okozta teher csökkenjen – foglalta össze a nevezetes napra gyűjtött kívánságait dr. Simon Tamás. 

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2012.03.02 09:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Súlyos betegek, idősek megfelelő táplálásának eszközei - az alultápláltság elkerülése

    A betegségek megelőzéséhez, illetve a gyógyuláshoz elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel. Súlyos betegség esetén vagy időskorban az optimális mennyiségű és minőségű táplálékot különböző eszközökkel, illetve speciális tápszerekkel lehet biztosítani.

    Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti

    Az alultápláltság (malnutríció) önmagában is gyógyítandó állapot. Ha egyéb betegséghez kapcsolódik, akkor nagymértékben megnöveli a felépülési idő hosszát és rontja a gyógyulás mértékét, ezért mindig kiemelt figyelemmel kell követni a beteg személyek testtömegváltozását, tápláltsági állapotát és étkezési szokásait.

    Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

    A tápanyaghiány miatt alultápláltság alakulhat ki a betegnél, ezért fontos a táplálásterápia bevezetése, ami állhat módosított étrendből, valamint speciális gyógytápszerek alkalmazásából. Összeállításunkból megtudhatja a legfontosabb tudnivalókat.

    Dietetikusok: táplálásterápia nélkül alultápláltak lehetnek a fekvőbetegek

    A kórházba kerülő betegek 40 százaléka alultáplált, a daganatos megbetegedésekkel küzdők körében ez az arány akár 80 százalék is lehet, pedig az elégtelen tápláltság jelentősen befolyásolja a kórházban töltött éjszakák számát és a kezelések sikerét - közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) csütörtökön az MTI-vel.

    Alultápláltság a korai gyermekhalandóság elsődleges oka

    Az alultápláltság évente 3,1 millió kisgyermek halálát okozza, az öt év alattiak halálának 45 százalékát teszi ki.

    Rossz táplálkozási szokások - Összetettebb, mint gondolnánk

    Három milliárdan vagy túl keveset, vagy túl egészségtelenül, vagy túl sokat esznek. A rosszul tápláltság visszaszorításának olyan bajnokokra van szüksége, akik tudják, hogyan kell keresztülvinni a dolgokat a kormányokon, elkerülni a bürokratikus halandzsát, és befejezni azt, ami egyszer elkezdődött - fogalmazott Lawrence Haddad, a Fejlesztési Tanulmányok Nagy-Britanniai Intézetének igazgatója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.