• Minden, amit tudni lehet az amalgám fogtömésről

    Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

    Az amalgám összetevői közül a legnagyobb vitákat kétség kívül a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, így akár évekkel később is jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei.

    Nincs még egy, a fogászatban használatos anyag, mely az amalgámhoz hasonló vitákat váltott volna ki.

    Az amalgámot megjelenése óta számos kutató támadta, sokak szerint azonban, azóta sem készült még hozzá hasonlóan tartós anyag, mely különösen rágófogak esetében jelent hosszútávú megoldást a szuvas fogak kezelésére.

    Közel 200 éves múlt

    A leggyakoribb fogápolási tévhitek


    "Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".
    Gyakori tévhitek >>

    Higany és ón ötvözetéből álló tömőanyagokat, már az Ókori Kínában is használtak, majd 1818-tól kezdődően, folyamatos fejlesztések során, 1896-ra alakult ki a legmegfelelőbb keverési arány, melynek felfedezése dr. John Vladimar Black nevéhez fűződik.

    Napjainkban a fogászati amalgám összetétele, a Fogorvos Világszövetség (FDI) leírása szerint a következő:

    • 50 százalék folyékony higany
    • 50 százalék fémpor, mely legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmaz.

    Hirdetés

    A rettegett higany

     A fogkő és veszélyei


    A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
    A fogkő következményei >>

    Az amalgám összetevői közül, a legnagyobb vitákat kétség kívül a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is.

    Egyes elméletek szerint, a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, így akár évekkel később is jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei. Mások szerint viszont a higany csupán a tömés készítését követő percekben oldódik, az amalgám megszilárdulását követően semmilyen problémát nem okoz.

    Az Amerikai Fogorvosok Társasága (ADA), ez évi közleményében teljes mértékben biztonságosnak nevezi az amalgám tömések használatát.

    Ezzel megegyezik a Fogorvosok Világszövetsége (FDI) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1997-ben kiadott állásfoglalása, mely szerint egyetlen vizsgálat sem bizonyította egyértelműen az amalgám káros voltát, eltekintve a ritka esetektől és a helyi allergiás reakcióktól.

    Féljünk-e az amalgám tömésektől?

    Az amalgám tömésekből valóban szabadul fel higany, de ez csak a tömés beillesztését, vagy eltávolítását, cseréjét követő időszakban észlelhető.

     Az amalgám tömés


    Nem kellene megfúrni az amalgám tömést - mondják felháborodottan az egyik budapesti fogorvosi rendelőben. Ha az orvos jól végzi a dolgát, kizárt, hogy a későbbiekben, már a beteg szájában mérgező higany szabaduljon fel - érvelnek. Az amalgám tömés>>

    Egy fogtömés azonban nem tartalmaz olyan mennyiségű higanyt, amely mérgezést okozhatna-magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, fogászati allergia specialista, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

    A higany azonban erősen allergizál, gyakran fordul elő az amalgámra kialakult allergia, melynek jellegzetes tünete, a szájüregben az úgynevezett lichenoid reakció (jellegzetes fehér színű nyálkahártya elváltozás), amely közvetlenül az amalgám tömés közelében fejlődik ki, és a tömés eltávolítása után eltűnik.

    Búcsú az amalgámtól

     Gingivitisz (fogínygyulladás)


    A gingivitisz a fogíny külső rétegének gyulladása. A fogíny élénkpiros, alakja sokszor torzul, és könnyen vérzik. Gingivitisz (fogínygyulladás)>>

    Évekkel ezelőtt az amalgám tömést kis mozsár-szerű edényben keverték, a folyamat közben a rendelőben tartózkodó személyek belélegezhették, illetve a kezükre is kerülhetett.

    Ez ma már csaknem történelem, legalább 20 éve "gépesített" az eljárás, azonban az állami rendelők többségében, a mai napig gyakori az amalgám tömések alkalmazása.

    Ennek legfőbb oka, az anyag előállításának alacsony költsége és az amalgám tartóssága. A magánrendelőkben ezzel szemben aligha találkozunk higany tartalmú tömésekkel, sőt gyakran végzik a régi amalgám tömések cseréjét is.

    Nem csak az amalgám…

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A csere abban az esetben lehet indokolt, ha panaszokat észlelünk, ha a szájüregben allergiás tünetek jelentkeznek: égő érzés a szájban, fémes íz, gyulladás, fogínyvérzés, fekélyek a szájban, az amalgám tömés közelében fehéres, néha lepedékes elváltozás, bőrkiütések arcon, fejen.

    Fontos, hogy a felsorolt panaszok kezelésében, az első lépés mindig az amalgám és/vagy higany allergia kimutatása. A fogászati allergiák gyakorisága egyre emelkedik. A Budai Allergiaközpontban elvégzett felmérésünk is egyértelműen azt mutatja, hogy 100 betegből nikkelszulfátra 31 esetben kaptunk pozitív eredményt, kobalt vegyületekre 13 beteg mutatott túlérzékenységet.

    Króm és vas 9 esetben, higany 16 betegnél, amalgám pedig 11 esetben okozott túlérzékenységet. A kellemetlen szájüregi tünetek okozója, tehát nem csak az amalgám lehet - hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin. A legmodernebb eszközök, a fogászatban használt anyagok és implantátumok is okozhatnak allergiás reakciót, ezért a legfontosabb minden esetben a kiváltó okok tisztázása, majd ezután kezdhetjük meg azok kezelését.

    (www.orvostkeresek.hu)

    Legutóbb frissült: 2013.12.13 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fogbalesetek - nem gyerekjáték!

    A gyerekeknél előforduló fogbalesetek időben történő szakszerű ellátása csak nagyon ritkán valósul meg. Pedig az időben történő ellátás fogat menthet, különösen a tejfogak tekintetében.

    Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    Hogyan ismerhető fel a higanymérgezés?

    Hogyan következhet be krónikus higanymérgezés, és mik a jelei? Vannak kezelési lehetőségek?

    Amalgám tömések cseréje terhesség alatt? - Az orvos válaszol

    Kismama vagyok, tegnap voltam fogorvosnál, aki az amalgám tömésem cseréjét javasolta most a babavárás időszakában. Nem veszélyes ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A leggyakoribb fogászati kérdések

    A fogselyemtől a gyermek önálló fogmosásáig számos - fogápolással és fogbetegségekkel kapcsolatos - kérdésre adunk tömör választ írásunkban.

    Marad a higanyos lázmérő és fogtömés?

    Hiába szüntetik meg a higanyos lázmérők, vérnyomásmérők gyártását és forgalmazását április 3-tól. Magyarországon, az eszközök cseréjét ugyanis nem kötik határidőhöz, tehát otthon és a kórházakban lehet használni ezeket - írja a Népszava

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.