A fogászati implantátumok élettartama

Szerző: Semmelweis Egyetem

Foghiány esetén vagy a hagyományos fogpótlások helyett is érdemes elgondolkodni a fogászati implantátum beültetésén. Utóbbi esetnél így például nem kell a két szomszédos fogat lecsiszolni - mondja Dr. Joób-Fancsaly Árpád, az Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika docense. Hozzáteszi: amennyiben nincs egészségügyi ellenjavallat, elvégezhető a beültetés, amely csontpótlással együtt 8-10 hónapig is tarthat. A beültetett fogak megfelelő ápolás mellett egyenértékűek lehetnek a saját fogakkal.

Mi az első lépés fogászati implantátum beültetése esetén?

Első körben felmérik, hogy a betegnek van-e megfelelő minőségű és mennyiségű csontja. Amennyiben nincs, csontpótlásra van szükség, amely fél évvel biztosan meghosszabbítja a folyamatot – mondja a szakember, aki szerint ezt követően lehet csak behelyezni az implantátumot, amely gyakorlatilag a foggyökeret helyettesíti, az alsó állkapocs esetében 2, míg a felsőnél 3 hónapot kell várni a gyógyulásra, ez után vehetnek lenyomatot, és készíthetik el a fogpótlást, amelyből igen sokféle van, a szóló fogpótlástól a kivehető változatokig.

Hogyan válasszunk implantátumot?

Hozzávetőleg 220 féle implantátum található a piacon, nem érdemes kizárólag az ár alapján választani. Dr. Joób-Fancsaly Árpád azt javasolja, hogy hallgassunk a fogorvosunkra, és azt a típust kérjük, amit ő ajánl nekünk, a felső-közép kategóriába tartozó termékek már biztosan kiváló minőségűek – mondja a szakember. Hozzáteszi: mivel titánból készülnek az implantátumok, nem kell kilökődéstől vagy allergiás reakcióktól tartani.

A docens tájékoztatása szerint már az elején elmondják a pácienseknek, hogy hosszadalmas és költséges folyamat előtt állnak, ám ha betartják az orvos által javasoltakat, akkor sok éven át megőrizhetik beültetett fogaikat. Összességében elmondható, hogy egyre többen ismerik fel, hogy nemcsak a rágófunkció miatt, hanem hangképzési és esztétikai okokból is érdemes pótolni a hiányzó fogakat.

Nem mindenki alkalmas fogbeültetésre

Vannak általános ellenjavallatok, például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, különösen, ha kezeletlen. Emellett meg kell említeni a dohányzást, amely hatására mind a csontban, mind a nyálkahártyában jelentősen lelassul a vérkeringés, és így a gyógyulási esélyek is rosszabbak, emellett az implantátum várható élettartama is jóval rövidebb lesz. 18 év alattiaknál sem végeznek fogbeültetést, mert még fejlődésben van az állkapcsuk. A szakember szerint pszichésen instabil betegeken - például pánikbetegeken, depressziósokon - sem érdemes elvégezni a beavatkozást, mert gyakran túlzott elvárásaik vannak az eredményt illetően, amely további lelki problémákhoz vezethet.

A cikk folytatása a semmelweis.hu oldalon olvasható.

(Semmelweis Egyetem)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

A száj a test tükre - A fogászati...

Hogyan őrizhetjük meg sokáig fogainkat, jó egészségben? - tette fel a nem költőinek szánt kérdését dr. Bartha Károly (SE, Konzerváló Fogászati...

Fogászati problémák és az allergia

A fogászati allergiás panaszok elkerülésére a fogorvosok a titániumból készült fogpótlások alkalmazását javasolják. A legújabb kutatások...

Fogászati csontpótlás

Ma már olyan esetekben is beültethető fogászati implantátum, amikor nincs megfelelő csontszövet egy baleset vagy hosszan tartó foghiány miatt....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.