A fogászati implantátumok élettartama

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Foghiány esetén vagy a hagyományos fogpótlások helyett is érdemes elgondolkodni a fogászati implantátum beültetésén. Utóbbi esetnél így például nem kell a két szomszédos fogat lecsiszolni - mondja Dr. Joób-Fancsaly Árpád, az Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika docense.

Amennyiben nincs egészségügyi ellenjavallat, elvégezhető a beültetés, amely csontpótlással együtt 8-10 hónapig is tarthat. A beültetett fogak megfelelő ápolás mellett egyenértékűek lehetnek a saját fogakkal.

Mi az első lépés fogászati implantátum beültetése esetén?

Első körben felmérik, hogy a betegnek van-e megfelelő minőségű és mennyiségű csontja. Amennyiben nincs, csontpótlásra van szükség, amely fél évvel biztosan meghosszabbítja a folyamatot – mondja a szakember, aki szerint ezt követően lehet csak behelyezni az implantátumot, amely gyakorlatilag a foggyökeret helyettesíti, az alsó állkapocs esetében 2, míg a felsőnél 3 hónapot kell várni a gyógyulásra, ez után vehetnek lenyomatot, és készíthetik el a fogpótlást, amelyből igen sokféle van, a szóló fogpótlástól a kivehető változatokig.

Hogyan válasszunk implantátumot?

Hozzávetőleg 220 féle implantátum található a piacon, nem érdemes kizárólag az ár alapján választani. Dr. Joób-Fancsaly Árpád azt javasolja, hogy hallgassunk a fogorvosunkra, és azt a típust kérjük, amit ő ajánl nekünk, a felső-közép kategóriába tartozó termékek már biztosan kiváló minőségűek – mondja a szakember. Hozzáteszi: mivel titánból készülnek az implantátumok, nem kell kilökődéstől vagy allergiás reakcióktól tartani.

A docens tájékoztatása szerint már az elején elmondják a pácienseknek, hogy hosszadalmas és költséges folyamat előtt állnak, ám ha betartják az orvos által javasoltakat, akkor sok éven át megőrizhetik beültetett fogaikat. Összességében elmondható, hogy egyre többen ismerik fel, hogy nemcsak a rágófunkció miatt, hanem hangképzési és esztétikai okokból is érdemes pótolni a hiányzó fogakat.

Nem mindenki alkalmas fogbeültetésre

Vannak általános ellenjavallatok, például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, különösen, ha kezeletlen. Emellett meg kell említeni a dohányzást, amely hatására mind a csontban, mind a nyálkahártyában jelentősen lelassul a vérkeringés, és így a gyógyulási esélyek is rosszabbak, emellett az implantátum várható élettartama is jóval rövidebb lesz. 18 év alattiaknál sem végeznek fogbeültetést, mert még fejlődésben van az állkapcsuk. A szakember szerint pszichésen instabil betegeken - például pánikbetegeken, depressziósokon - sem érdemes elvégezni a beavatkozást, mert gyakran túlzott elvárásaik vannak az eredményt illetően, amely további lelki problémákhoz vezethet.

A cikk folytatása a semmelweis.hu oldalon olvasható.

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Miért kell nyújtani?
Miért kell nyújtani?

Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.