Fogas kérdések - Rosszabb a helyzet, mint gondolná

Debreceni Egyetem
megjelent:

A hároméves magyar gyermekek harmadának már van szuvas foga, míg a felnőtteknek átlagosan tíz foguk hiányzik.

Magyarországon egy ember átlagosan két tubus fogkrémet használ el, és minden ötödik ember évente csak egyszer cseréli le a fogkeféjét, holott negyedévente kellene. Legtöbben csak akkor fordulnak fogorvoshoz, amikor már fájdalmaik vannak. A lakosság 95 százaléka ismeri a fogszuvasodás kellemetlen tüneteit, és a magyarok háromnegyede szenved ínybetegségben. A szájüregi és fogászati megbetegedések oka a lakosság hibás fogápolási szokásaiban keresendő.

Hegedűs Csaba egyetemi tanár szerint a rossz tendencia sajnos már gyermekkorban elkezdődik, és hat éves korukra a kicsiknek már majdnem 4 lyukas foguk van. A 12 éves gyerekeknek pedig mintegy 70 százaléka szenved ínygyulladásban. Felnőttkorban sem jobb a helyzet: egy átlag magyar felnőttnek csupán tíz foga ép, és tíz hiányzik – mutat rá a hazai viszonyokra a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar dékánja.

A szájüregi daganatok korai tünetei
A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés ma Magyarországon. Ez a tény azért meglepő, mert a betegség korai jelei hamar észrevehetőek, és a korai diagnózist követő, időben elkezdett terápia lényegesen kevesebb szenvedéssel jár és sokkal eredményesebb mint a későn elkezdett kezelés. A szájüregi daganatok korai tünetei

gyerekekSzájüregi daganatokban hazánkban évente 3600-an betegednek meg. A keleti megyék fogászati mutatói az országos átlagnál is rosszabbak, szájüregi daganatok, fogszuvasodás, fogágybetegség terén is élen járunk. Európában is sereghajtók vagyunk, jóllehet a betegség a korai stádiumban jól gyógyítható.

Mindezek mellett a fogpótlásról, a fogyatékos betegek ellátásáról, a dohányzás szerepéről is szó lesz az idén 15. alkalommal megrendezett Debreceni Fogászati Napokon 2014. április 3-5. között a Kölcsey Központban.

A szakmai továbbképzésre több száz fogorvos érkezik, akik a háromnapos programon hat szakterületen belül mintegy 50 előadást hallgathatnak meg. A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara által szervezett konferencia része a kar öregdiák-találkozója is.

A szájüregi daganatok korai tünetei
Pennsylvaniai kutatók a British Journal of Obstetrics and Gynecology szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy az ínybetegség biztonságosan kezelhető terhesség alatt, és jelentősen csökkentheti az ínybetegséggel összefüggő koraszülés kockázatát. Az ínybetegség növeli a koraszülés kockázatát - Kutatás

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.