Fogínybetegség téma

Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-05-21 11:33

Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő különböző gyulladásos folyamatokkal járnak együtt.

Fogínygyulladás: okok és kezelés

WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
2021-10-17 11:33

A leggyakoribb fogászati panaszok közé sorolható a fogíny gyulladása (gingivitis), amelyet élete során szinte mindenki megtapasztal. A kellemetlen tüneteket azonban nem szabad elbagatellizálni, mert kezeletlen formában súlyos panaszokat is okozhat.

Szájzuhany

WEBBeteg - N. A., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
2015-07-12 17:11

Manapság nagy az érdeklődés a szájzuhany alkalmazása iránt. Több tanulmány is alátámasztotta a feltevést, miszerint a szájzuhany rendszeres használata jótékony hatással van az egészségre.

Fogápolás időskorban

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
2015-06-15 20:01

Az életkor önmagában nem meghatározó vagy kizárólagos tényező a szájhigiéniával kapcsolatban, noha bizonyos betegségek, mint a kéz és ujjak ízületi gyulladása, nehezíti a fogmosást és fogselyemhasználatot. Bizonyos gyógyszerek is befolyásolhatják a szájüreg egészségét.

A lepedék és ínygyulladás veszélyei

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
2015-02-04 07:38

A bakteriális lepedék és a gyulladt, vérző íny nem csak a fogainak egészségét károsíthatja! A szájban lévő baktériumok és gyulladások, könnyen veszélyeztethetik az általános egészségi állapotot, sőt, összefüggésbe hozhatók a szívrohammal és a demenciával is.

Az ínybetegség növeli a koraszülés kockázatát - Kutatás

Medipress
2010-10-17 17:16

Pennsylvaniai kutatók a British Journal of Obstetrics and Gynecology szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy az ínybetegség biztonságosan kezelhető terhesség alatt, és jelentősen csökkentheti az ínybetegséggel összefüggő koraszülés kockázatát.