Mit kell tudni a tejfogakról?

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban kezdődik, de előfordul, hogy 6 hónapos kor előtt, vagy csak később, 10-12 hónapos korban bújnak ki az első fogak.

A tejfogak megjelenési sorrendje egyénenként változó. Leggyakrabban az alsó, középső metszőfogak bújnak a felszínre, ezt követik a felső metszők, majd az őrlő- és a szemfogakkal fejeződik be, a kisgyermek kb. két – két és fél éves korában a tejfogazat megjelenése.

A tejfogak szerepe

A tejfogakkal kapcsolatban számtalan tévhit kering. Sokan úgy vélekednek, hogy a tejfogak ápolása nem érdemel annyi odafigyelést, mint a maradandó fogaké, ugyanis az nem végleges, úgyis kiesik.

Ez nem így van! Az igaz, hogy a tejfogak csak ideiglenesek, azonban a néhány év alatt számos olyan funkciót töltenek be, amik hiánya esetén maradandó következményekkel kell számolni.

A tejfogak a harapás és rágás folyamatában, már akkor szerephez jutnak, mikor a gyermek a darabos, szilárd táplálékkal ismerkedik.

Segítségükkel tanulják meg a beszédhangokat helyesen képezni, akár egy fog hiánya is helytelen hangképzéssel járhat.

A szuvas és kezeletlen tejfog érzékeny lehet, fájdalmat okozhat, valamint elhalhat az idegszálacska, a körülötte lévő csontszövet begyulladhat, és addig súlyosbodhat, míg a maradandó fog csírája is sérül.

Mindemellett helyfenntartó funkciót látnak el a fogváltás időszakáig. Az idő előtti elvesztésük a maradandó fogazat rendellenességeihez vezethet, ugyanis ha egy tejfog kiesik, a helyén maradó űrt a mellette lévő két fog megpróbálja kompenzálni, így részlegesen vagy teljesen kitöltik az üres helyet. Ennek következtében a maradandó fognak már nem lesz helye a felszínre törni.

Mikor milyen fogacskák megjelenésével számolhatunk?

- 4-6 hónap: 2 alsó középső metszőfog;
- 7-10 hónap: 2 felső középső metszőfog;
- 10-12 hónap: 2 felső oldalsó metszőfog;
- 12-14 hónap: 2 alsó oldalsó metszőfog;
-14-16 hónap: 4 első tejőrlőfog;
- 20-30 hónap: 4 szemfog;
- 36 hónap: 4 második tejőrlőfog.

Mi történik a szuvas fogakkal?

Sajnos a legkörültekintőbb ápolás ellenére is bekövetkezhet a tejfogak szuvasodása. A folyamat már fél – egy évvel a megjelenésüket követően elkezdődhet, ezért érdemes a gyermek fogazatát, kb. 3 éves korától félévente ellenőriztetni, még akkor is, ha panaszmentes.

A rendszeres kontrollvizsgálatokkal, a szuvasodás még kezdeti stádiumában észlelhető és egy enyhe csiszolással (sima felszínt hoznak létre), és egy speciális fluorid tartalmú ecseteléssel orvosolható.

Ha a romlás nagyobb méreteket öltött, a szuvas rész eltávolításával, a kialakított kis üregbe olyan tömőanyagot helyeznek (üvegionomer cement) ami fluoridot ad le, ezzel hozzájárulva a további szuvasodás megelőzéséhez.

Ritkán, a megfelelő kezeléssel sem menthető már meg a tejfog, el kell távolítani. Ilyen esetben egy speciális helyfenntartó készülék behelyezése válik szükségessé, annak érdekében, hogy a hiányzó tejfog helyét megőrizzük.

Hasznos linkek a WEBBetegen

Mit tehetünk a tejfog védelme érdekében?

Sajnos a fogszuvasodás népbetegség. Nagyon fontos, hogy gyermekeinkkel, minél korábbi életkorban megismertessük, és megszerettessük a fogkefe használatát, azonban kisgyerekeknél jobb, ha a szülő mossa a gyerek fogát.

A fogkefehasználat mellett, a fogak épségének megőrzésében, alapvető a helyes táplálkozási szokások kialakítása. Kerüljük a cukrozott tea, később a cukros üdítők és túlzott mennyiségű édességek adását.

A cumi tartós használata sem egészséges, mert a fogsor deformitásához vezethet. Korai életkorban tanítsuk meg a pohár használatára. És ne feledjük! 3 éves kortól rendszeres fogászati ellenőrzés szükséges!

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, Dr. Veress Dóra
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, aktualizálta Dr. Vas Felícia Emese
WEBBeteg - Dr. Szendrey Gábor, fogszakorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.