• Miért érdemes kicseréltetni az amalgám töméseket?

    Szerző: healzz.com

    Egyre többen cseréltetik ki régi amalgám-töméseiket, sőt, állami rendeléseken szinte már nem is találkozhatunk ezzel a tömőanyaggal. Ugyanakkor tény, hogy az amalgám megjelenése óta sem készült még egy ilyen tartós anyag, amely ilyen hosszú távon jelent megoldást a lyukas fogak kezelésére.

    A tényekről és tévhitekről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, esztétikai fogászati specialista beszélt.  

    Mi is az az amalgám?

    A fogászati amalgám összetétele a Fogorvos Világszövetség leírása szerint a következő:
    50 százalék folyékony higany és 50 százalék fémpor, mely legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmaz.

    A félelmeket és vitákat természetesen a higany alkalmazása váltotta és váltja ki a mai napig. Sokan úgy vélik, hogy a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, ezért a higanymérgezés tünetei akár évekkel később is jelentkezhetnek.

    Hirdetés

    Más szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy a higany csupán a tömés készítését követő percekben oldódik, az amalgám megszilárdulását követően semmilyen problémát nem okoz. Ez utóbbit látszik megerősíteni a Fogorvosok Világszövetsége és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1997-ben kiadott állásfoglalása, mely szerint egyetlen vizsgálat sem bizonyította egyértelműen az amalgám káros voltát, eltekintve a ritka esetektől és a helyi allergiás reakcióktól.

    Az allergiás reakció tünetei

    A vezető allergológusok szerint valóban higany-felszabadulással jár egy-egy amalgám tömés beillesztése, de ez csak a közvetlenül a tömést követő időszakban és cserekor fordul elő. Ugyanakkor egyetlen fogtömés nem tartalmaz olyan mennyiségű higanyt, amely mérgezést okozhatna, viszont allergizálhat. Ennek jellegzetes tünete a fehér színű nyálkahártya elváltozás a szájüregben - úgynevezett lichenoid reakció -, amely közvetlenül a tömés közelében fejlődik ki, és annak eltávolítása után megszűnik.

    A csere természetesen abban az esetben lehet indokolt, ha panaszokat észlelünk, ha a szájüregben más allergiás tünetek jelentkeznek: égő érzés vagy fekélyek a szájban, fémes íz érzés, gyulladás vagy fogínyvérzés. Ritkábban, de előfordulhat, hogy az arcon, fejen lévő bőrkiütések hátterében is allergia állhat.

    Fontos, hogy a felsorolt panaszok kezelésében az első lépés mindig az amalgám és/vagy higany allergia kimutatása kell, hogy legyen. Ugyanis az allergiát nem csak a higany okozhatja, de fogászati tömések esetén gyakori a nikkelszulfát, a kobalt vegyületek, a króm, és a vas okozta túlérzékenységi reakció. Vagyis a kellemetlen szájüregi tünetek okozója tehát nem csak az amalgám lehet.

    Ugyanakkor a legmodernebb eszközök, a fogászatban használt anyagok és implantátumok jóval kisebb arányban okozhatnak allergiás reakciót, ám ha mégis ilyet tapasztalunk, a legfontosabb minden esetben a kiváltó okok tisztázása, majd ezután kezdhetjük meg azok kezelését - hangsúlyozza dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, esztétikai fogászati specialista.

     

    Az amalgám fogtömés egészségre gyakorolt hatása


    Amerikaiak millióinak vannak ilyen fogtömései és az FDA illetékesei elmondták, nem javasolják a pácienseknek eltávolíttatásukat. Az amalgám fémötvözet, amely a higanyon kívül ezüstöt, valamint kevés rezet és ónt tartalmaz.
    A higanyszennyezések körül évek óta viták zajlanak, mert a nehézfém nagyobb mennyiségben egyértelműen ártalmas, ám arról kevés adat van, hogy a hosszú ideig tartó, alacsony koncentrációjú szennyezésnek milyen egészségügyi következménye lehet.
    Az amalgám fogtömés egészségre gyakorolt hatása - új kutatás>>

    (healzz.com)

    Módosítva: 2014.11.17 14:55, Megjelenés: 2014.11.17 14:55
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

    Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

    Minden, amit tudni lehet az amalgám fogtömésről

    Az amalgám összetevői közül a legnagyobb vitákat kétség kívül a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, így akár évekkel később is jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei.

    "Amalgám, vagy porcelántömés? Mi történik ha lenyeltem egy darabot a tömésből?" - Az orvos válaszol

    "Fogtömés közben egy darab amalgám letört, és még nem teljesen kemény állapotában lenyeltem. Túl későn szóltam a fogorvosnak, így meghánytatni nem tudtak. Szeretném megtudni, hogy bajt okoz-e, hiszen a higany milyen mérgező? Jól teszem-e, ha engedem az ingyenes amalgámtömést, vagy sokkal egészségesebb-e a porcelántömés?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA