• Rákmegelőzés és szájhigiénia

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Az egészség a szájban kezdődik. Igaz ez a szájnyálkahártyát, az állcsontokat és a torkot érintő rákos betegségek megelőzése szempontjából is.

    Évente több ezren betegednek meg szájpadlás-, nyálmirigy- és nyelőcsőrákban, a férfiaknál ezek a rosszindulatú daganatos betegségek majdnem háromszor gyakrabban fordulnak elő, mint nőknél.

    A szájüregi rákos betegségeknél külön nehézséget jelent, hogy az operációnak a beteg arcán látható nyomai rossz hatással vannak az önértékelésre. Ezen kívül az olyan fontos szociális és mindennapi élethez szükséges képességeket is korlátozza, amilyen a beszéd, a rágás vagy a nyelés.

    Hirdetés

    A szájüregi rák okai

    A szájüregi daganatok korai tünetei


    A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés ma Magyarországon. Ez a tény azért meglepő, mert a betegség korai jelei hamar észrevehetőek, és a korai diagnózist követő, időben elkezdett terápia lényegesen kevesebb szenvedéssel jár és sokkal eredményesebb, mint a későn elkezdett kezelés. A szájüregi daganatok korai tüneteiről bővebben>>

    A szájüregi daganatok kialakulásáért nagymértékben felelős a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Különösen veszélyesek a nagyon erős és filter nélküli cigaretták, a magas alkoholtartalmú italok, valamint az alkohol és a dohányzás kombinációja.

    A dohányzás és alkoholfogyasztás mértékétől függően a nem dohányzó és alkoholt nem fogyasztó személyekhez képest akár hatszor nagyobb lehet a kockázat. A ’90-es évek közepétől kezdve a férfiak körében csökken az újonnan megbetegedettek száma, a nőknél is megfigyelhető ez a pozitív változás.

    Másik fontos kockázati tényező a helytelen táplálkozás, vagyis a kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása (ezzel együtt kevés antioxidáns bevitele), valamint a nem megfelelő szájhigiénia. Azoknál az embereknél, akik nem járnak rendszeres fogászati ellenőrzésre, a betegséget gyakran csak késői stádiumban fedezik fel. A szájnyálkahártyán található krónikus sebek, (amelyeket például éles fogak vagy protézis okozhat), valamint a krónikus szájpenész (Candida albicans) és a papillomavírus is okozhat szájüregi rákos megbetegedést. A cukorbetegeknél gyakrabban alakul ki a szájnyálkahártyát érintő rákos elváltozás.

    A megelőzés módja

    A hatékony megelőzés legjobb módja a dohányzásról és alkoholfogyasztásról való lemondás, a megfelelő száj- és fogápolás, azaz a napi legalább kétszeri alapos fogmosás és a fogorvosi kontrollvizsgálatokon való rendszeres részvétel. Mindemellett fontos a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben, zöldségekben, tejtermékekben és teljes kiőrlésű gabonából élelmiszerekben gazdag étrend.

    Félévenként fogorvosi ellenőrzés!

      Öt tünet, amely szájrákot jelezhet


    A szájüreg daganatos megbetegedéseinek számának terén is első helyen található Magyarország az európai országok között. A szájüregben jelentkező daganatok többségét túl későn diagnosztizálják. Mint oly sok ráktípusról, a szájüregi daganatokról is elmondható, hogy korai stádiumban felfedezve nagyon jó eséllyel gyógyíthatók. A szájrákot jelző öt tünetről bővebben>>

    Mint minden rákos betegségnél, a korai felismerésnek a szájüregi megbetegedések területén is fontos szerepe van. Minél korábban felfedezik a tumort, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A fogorvosok a rendszeres kontrollvizsgálat alkalmával mindig megnézik, hogy a szájüregben is minden rendben van-e, különös tekintettel a veszélyeztetett páciensekre. Ha nem biztos benne, hogy fogorvosa szájüregét is megvizsgálta-e, a legközelebbi vizsgálat alkalmával kérdezze meg, illetve kérje meg rá.

    A rendszeres fogorvosi vizsgálatok között saját maga is megvizsgálhatja szájüregét jó fényviszonyok mellett. Ha fehéres, lapos, kemény tapintatú helyeket fedez fel, azonnal forduljon orvoshoz! Az ilyen elváltozás leukoplakia lehet, mely a szájnyálkahártyából nem emelkedik ki, és dörzsöléssel nem távolítható el. A leukoplakia a rosszindulatú tumor (szájüregi epithel karcinóma) kialakulása előtt jelentkezik. Szintén sürgősen fel kell keresni egy orvost, fogorvost, száj-, állcsont- vagy arcsebészt, ha a szájnyálkahártyán sík, piros elváltozások vagy olyan sebek vannak, melyek két hét alatt nem gyógyulnak be.

    A szájüregi rák korai felismerése, jelei

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A panaszok csak előrehaladott állapotban lépnek fel, így a betegségnek nincs korai tünete. A szájüreg-torok-nyelőcső régiójában azonban vannak bizonyos jelek, amelyek megjelenésekor minden esetben sürgősen orvoshoz kell fordulni:

    • Fehéres, pirosas, vagy fehér-piros helyek, melyek nem dörzsölhetőek le, és kemény tapintásúak, eltérnek a környező részektől.
    • Krónikus (két hét alatt nem begyógyuló) sebek a szájüregben
    • Enyhén vérző sebek
    • Nyelési panaszok
    • Beszédbeli nehézségek vagy beszéd közben fellépő fájdalom
    • Gombócérzés a szájpadláson vagy a nyelven
    • Légzési nehézségek
    • Hosszabb ideje fennálló szájszag.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesundheit.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2015.06.03 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol: nincs biztonsággal fogyasztható mennyiség

    A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmány szerzői azt elismerték, hogy a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez az előny nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

    Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

    A szájüregi rák tünetei és megelőzése

    A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra, sem szájüregirák-szűrővizsgálatra.

    Rákjelzők, vagyis a tumormarkerek

    A tumormarkerek olyan anyagok, amelyek a rosszindulatú daganatokkal összefüggésben keletkezhetnek. Ezek az anyagok vagy magukból a tumorsejtekből származnak, vagy a test tumorra adott reakciója során keletkeznek a szervezetben.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.