Rákmegelőzés és szájhigiénia

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Az egészség a szájban kezdődik. Igaz ez a szájnyálkahártyát, az állcsontokat és a torkot érintő rákos betegségek megelőzése szempontjából is.

Évente több ezren betegednek meg szájpadlás-, nyálmirigy- és nyelőcsőrákban, a férfiaknál ezek a rosszindulatú daganatos betegségek majdnem háromszor gyakrabban fordulnak elő, mint nőknél.

A szájüregi rákos betegségeknél külön nehézséget jelent, hogy az operációnak a beteg arcán látható nyomai rossz hatással vannak az önértékelésre. Ezen kívül az olyan fontos szociális és mindennapi élethez szükséges képességeket is korlátozza, amilyen a beszéd, a rágás vagy a nyelés.

A szájüregi rák okai

A szájüregi daganatok korai tünetei

A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés ma Magyarországon. Ez a tény azért meglepő, mert a betegség korai jelei hamar észrevehetőek, és a korai diagnózist követő, időben elkezdett terápia lényegesen kevesebb szenvedéssel jár és sokkal eredményesebb, mint a későn elkezdett kezelés. A szájüregi daganatok korai tüneteiről bővebben

A szájüregi daganatok kialakulásáért nagymértékben felelős a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Különösen veszélyesek a nagyon erős és filter nélküli cigaretták, a magas alkoholtartalmú italok, valamint az alkohol és a dohányzás kombinációja.

A dohányzás és alkoholfogyasztás mértékétől függően a nem dohányzó és alkoholt nem fogyasztó személyekhez képest akár hatszor nagyobb lehet a kockázat. A ’90-es évek közepétől kezdve a férfiak körében csökken az újonnan megbetegedettek száma, a nőknél is megfigyelhető ez a pozitív változás.

Másik fontos kockázati tényező a helytelen táplálkozás, vagyis a kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása (ezzel együtt kevés antioxidáns bevitele), valamint a nem megfelelő szájhigiénia. Azoknál az embereknél, akik nem járnak rendszeres fogászati ellenőrzésre, a betegséget gyakran csak késői stádiumban fedezik fel. A szájnyálkahártyán található krónikus sebek (amelyeket például éles fogak vagy protézis okozhat), valamint a krónikus szájpenész (Candida albicans okozta fertőzés a szájban) és a papillomavírus is okozhat szájüregi rákos megbetegedést. A cukorbetegeknél gyakrabban alakul ki a szájnyálkahártyát érintő rákos elváltozás.

A megelőzés módja

A hatékony megelőzés legjobb módja a dohányzásról és alkoholfogyasztásról való lemondás, a megfelelő száj- és fogápolás, azaz a napi legalább kétszeri alapos fogmosás és a fogorvosi kontrollvizsgálatokon való rendszeres részvétel. Mindemellett fontos a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben, zöldségekben, tejtermékekben és teljes kiőrlésű gabonából élelmiszerekben gazdag étrend.

Öt tünet, amely szájrákot jelezhet

A szájüreg daganatos megbetegedéseinek számának terén is első helyen található Magyarország az európai országok között. A szájüregben jelentkező daganatok többségét túl későn diagnosztizálják. Mint oly sok ráktípusról, a szájüregi daganatokról is elmondható, hogy korai stádiumban felfedezve nagyon jó eséllyel gyógyíthatók. A szájrákot jelző öt tünetről bővebben

Félévenként fogorvosi ellenőrzés!

Mint minden rákos betegségnél, a korai felismerésnek a szájüregi megbetegedések területén is fontos szerepe van. Minél korábban felfedezik a tumort, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A fogorvosok a rendszeres kontrollvizsgálat alkalmával mindig megnézik, hogy a szájüregben is minden rendben van-e, különös tekintettel a veszélyeztetett páciensekre. Ha nem biztos benne, hogy fogorvosa szájüregét is megvizsgálta-e, a legközelebbi vizsgálat alkalmával kérdezze meg, illetve kérje meg rá.

A rendszeres fogorvosi vizsgálatok között saját maga is megvizsgálhatja szájüregét jó fényviszonyok mellett. Ha fehéres, lapos, kemény tapintatú helyeket fedez fel, azonnal forduljon orvoshoz! Az ilyen elváltozás leukoplakia lehet, mely a szájnyálkahártyából nem emelkedik ki, és dörzsöléssel nem távolítható el. A leukoplakia a rosszindulatú tumor (szájüregi epithel karcinóma) kialakulása előtt jelentkezik. Szintén sürgősen fel kell keresni egy orvost, fogorvost, száj-, állcsont- vagy arcsebészt, ha a szájnyálkahártyán sík, piros elváltozások vagy olyan sebek vannak, melyek két hét alatt nem gyógyulnak be.

A szájüregi rák korai felismerése, jelei

A panaszok csak előrehaladott állapotban lépnek fel, így a betegségnek nincs korai tünete. A szájüreg-torok-nyelőcső régiójában azonban vannak bizonyos jelek, amelyek megjelenésekor minden esetben sürgősen orvoshoz kell fordulni:

  • Fehéres, pirosas, vagy fehér-piros helyek, melyek nem dörzsölhetőek le, és kemény tapintásúak, eltérnek a környező részektől.
  • Krónikus (két hét alatt nem begyógyuló) sebek a szájüregben
  • Enyhén vérző sebek
  • Nyelési panaszok
  • Beszédbeli nehézségek vagy beszéd közben fellépő fájdalom
  • Gombócérzés a szájpadláson vagy a nyelven
  • Légzési nehézségek
  • Hosszabb ideje fennálló szájszag.

Ez is érdekelheti A nyelv betegségei

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesundheit.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.