Nyálkahártya téma

Az afta típusai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

Afta

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.

A helyes orrcsepphasználat: tanácsok az ép nyálkahártyáért

WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész

A téli, tavaszi náthás időszakban gyakran nyúlunk recept nélkül is kapható orrcseppekhez, melyek a náthát, influenzát kísérő orrlégzési panaszokat, füldugulásérzést hatékonyan csökkentik.

Hidegpárásítással a krupp ellen

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A krupp ijesztő tünetekkel jelentkezik, de ritkán okoz életveszélyt. Sok szülő nem tudja, hogy a hideg, párás levegő segíti csökkenteni a kruppot okozó nyálkahártya-duzzanatot, ezért jó, ha ennek biztosítása a kezelés első lépése.

Orrdugulás - Melyek a kiváltó okok és a következmények?

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

Orrüreg

Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.

A szellőztetés véd a fűtés káros hatásaitól

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A fűtött levegő ingerli a nyálkahártyát, aminek a következménye a szem kiszáradása és orrvérzés is lehet.

A szájnyálkahártya betegségei

WEBBeteg - B. M. , szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Baktériumok, vírusok és gombák mindenki szájában élnek, megtalálhatóak a nyálkahártyán, a nyálban és a fogak felszínén. Azonban vannak ártalmas mikroorganizmusok is, melyek a szájnyálkahártyán betegségeket okoznak.

Az allergiás orrdugulás kezelhető

Budai Allergiaközpont

Az allergia kellemetlen tünetei közül a betegek elmondása alapján a legtöbb problémát az orrdugulás okozza. Az akár hónapokig is tartó orrdugulás az éjszakai pihentető alvást is gátolhatja, ezzel jelentős életminőség-romlást okozva.

Refluxbetegség - A kezelés lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Bor László

Negyed századdal ezelőtt a refluxos és sav eredetű panaszok a gyakorló orvos és betege számára értelmezhetetlen ugyanakkor megoldhatatlan problémát jelentett. A legáltalánosabban használt elérhető savközömbösítő készítmény a szódabikarbóna volt.

Leuklopákia

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund

Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Nagyon félek a leukoplákiától sajnos. Mindig önvizsgálatot tartok. Minden fehérebb vagy világosabb résztől megijedek amit látok, tapasztalok a számban. Soha nem dohányzom és nem fogyasztok alkoholt, sem szájvizeket. Nincs HP