• Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás - a mucositis megelőzése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A daganatos betegségek kezelésének célja a daganatos szövet elpusztítása. A terápia során számos mellékhatás jelentkezésével kell számolni, melyek egyike a kellemetlen szájnyálkahártya-gyulladás, a mucositis.

    COPD - A téma cikkei

    2/1 Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) megelőzése
    2/2 Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) kezelése

    Bármely daganat kezelésénél felléphet, de gyakrabban fordul elő fej-nyak területi tumorszövetek kemoterápiával vagy sugárkezeléssel történő gyógyítása esetében. Ugyancsak gyakori olyan daganatos betegségek (pl. hematológiai vagy bélrendszeri rosszindulatú folyamatok) kezelésekor, amikor bizonyos kemoterápiás szereket (pl. 5- fluorouracil, cisplatin) gyakrabban, vagy nagyobb dózisban alkalmaznak. A csontvelői eredetű daganatok kezelésében alkalmazott őssejtbeültetésnek is számos olyan eleme van, amely hajlamosít mucositis kialakulására.

    A kemoterápia elsődlegesen a gyorsan osztódó daganatsejtek pusztítására irányul, de más gyorsan osztódó sejtek – így a száj nyálkahártyájának sejtjei – is hamar károsodnak.

    Hirdetés

    Milyen formában jelentkezik a mucositis?

    A kezeléstől, az alapbetegségtől és a beteg immunstátuszától függően a mucositis jelentkezhet helyi piros érzékeny eltérésként, de akár az egész szájüreget érintő, fekélyes, nyelési akadályt okozó elváltozásként is. A sérült nyálkahártya hajlamos a különböző kórokozók, baktériumok, vírusok, vagy gombák általi felülfertőződésre is. Gyógyulása pár naptól akár 3-4 hétig is tarthat.

    Mit tehet a mucositis megelőzéséért?

    Nagyon fontos a betegoktatás, a szájüregi higiénia pontos elsajátítása a beteg részéről.

    • A kezelés megkezdése előtt érdemes fogászati vizsgálattal meggyőződni a fogak állapotáról, illetve ekkor a szájnyálkahártya, íny vizsgálata is megtörténik.
    • Műfogsor használatakor ki kell kérni a fogorvos véleményét a kivehető műfogsor tisztításáról, a szájnyálkahártya pihentetéséről.
    • A fogszuvasodásra való hajlam fokozódása és a másodlagos fertőzések veszélye miatt is rendkívül fontos a megfelelő, alapos szájhigiéné.

    Fogmosás

    Tény, hogy a lakosság nagy része helytelenül tisztítja a fogait, ezért különösen nagy jelentősége van a helyes fogmosási technika elsajátításának.  A főétkezéseket követően, de minimum naponta két alkalommal szükséges fogat mosni. Alkalmanként minimum két perc szükséges az alapos tisztításhoz, és figyelni kell a hátul lévő nagyőrlők tisztítására is.

    A fogkefe a betegek esetében legyen inkább puhább, és az általában javasolt három havi cserénél gyakrabban kellene új fogkefére váltani. A fogkrém lehetőleg fluoridtartalmú legyen. Figyelni kell arra, hogy az alapos tisztítás ne dörzsölje fel a fogínyt, illetve a szájnyálkahártyát. A kezelés során lecsökkent vérlemezkeszám egyébként is fokozott vérzéshajlamot eredményezhet, ezért nem szabad a sérülékeny nyálkahártyát felsérteni. Fogselyem használata ilyen esetben kevésbé javasolt, vagy csak kifejezett körültekintéssel.

    Bővebben Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

    Öblögetés

    Javasolt minden esetben, ha orvosa másként nem rendeli, minden étkezést követően, nem alkohol tartalmú szájöblítővel.
    Daganatos betegségek kezelése során kezelőorvosa gyakran javasolhat speciális gyógykészítményt a szájüreg öblögetésére. Bizonyos esetben ezt akár a fogmosás helyett is alkalmazhatják.

    Étkezési szokások

    • Kemoterápiás kezelések során sokszor speciális étrend kívánatos, amelynek kicsi a csíraszáma, így kevésbe hajlamosít fertőzésekre. Neutropéniás étrend esetén figyelembe veszik a gyenge immunvédekezést, és elsősorban főtt, párolt, sült könnyű ételek fogyasztását javasolják. A nyers, nehezebben tisztítható gyümölcs, zöldség fogyasztását feltétlen kerülni kell (pl. gombaspóra szervezetbe jutásának csökkentése miatt).
    • A mucositis miatt kerülendőek a forró vagy csípős ételek.
    • Ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt sem.
    • Csökkentse a cukorbevitelt, inkább fehérjében gazdag táplálkozást vezessen be.
    • Kifejezett panaszok esetén kerülje a kemény, szilárd, nehezen összerágható élelmiszereket, melyek könnyen felsértik a nyálkahártyát.
    • Figyeljen a fokozott folyadékfogyasztásra, a szájszárazság elkerülése céljából is.

    A megelőzés egyik legfontosabb része mind a beteg, mind az orvos részéről a naponkénti ellenőrzés: minden nap figyelni kell a szájnyálkahártya állapotát. Gyakran már a panaszok megjelenése előtt láthatóak a mucositisre utaló elváltozások!

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.05.15 13:03, Megjelenés: 2019.05.15 13:03
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

    A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és a fogszuvasodás gyenge minőségű spermiumokat eredményez.

    Szájszárazság és szájüregi nyálkahártya-gyulladások

    Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a szájnyálkahártya-gyulladásról és a szájszárazságról.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

    Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

    Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) kezelése

    A daganatos betegségek kezelésében elsőrendű feladat a tumorszövet elpusztítása. Ez általában kemoterápiával és sugárkezeléssel történik. A kezelések mellékhatást okoznak, melyek enyhítésével szintén foglalkozni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA