Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás - a mucositis megelőzése

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A daganatos betegségek kezelésének célja a daganatos szövet elpusztítása. A terápia során számos mellékhatás jelentkezésével kell számolni, melyek egyike a kellemetlen szájnyálkahártya-gyulladás, a mucositis.

COPD - A téma cikkei

2/1 Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) megelőzése
2/2 Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) kezelése

Bármely daganat kezelésénél felléphet, de gyakrabban fordul elő fej-nyak területi tumorszövetek kemoterápiával vagy sugárkezeléssel történő gyógyítása esetében. Ugyancsak gyakori olyan daganatos betegségek (pl. hematológiai vagy bélrendszeri rosszindulatú folyamatok) kezelésekor, amikor bizonyos kemoterápiás szereket (pl. 5- fluorouracil, cisplatin) gyakrabban, vagy nagyobb dózisban alkalmaznak. A csontvelői eredetű daganatok kezelésében alkalmazott őssejtbeültetésnek is számos olyan eleme van, amely hajlamosít mucositis kialakulására.

A kemoterápia elsődlegesen a gyorsan osztódó daganatsejtek pusztítására irányul, de más gyorsan osztódó sejtek – így a száj nyálkahártyájának sejtjei – is hamar károsodnak.

Milyen formában jelentkezik a mucositis?

A kezeléstől, az alapbetegségtől és a beteg immunstátuszától függően a mucositis jelentkezhet helyi piros érzékeny eltérésként, de akár az egész szájüreget érintő, fekélyes, nyelési akadályt okozó elváltozásként is. A sérült nyálkahártya hajlamos a különböző kórokozók, baktériumok, vírusok, vagy gombák általi felülfertőződésre is. Gyógyulása pár naptól akár 3-4 hétig is tarthat.

Mit tehet a mucositis megelőzéséért?

Nagyon fontos a betegoktatás, a szájüregi higiénia pontos elsajátítása a beteg részéről.

  • A kezelés megkezdése előtt érdemes fogászati vizsgálattal meggyőződni a fogak állapotáról, illetve ekkor a szájnyálkahártya, íny vizsgálata is megtörténik.
  • Műfogsor használatakor ki kell kérni a fogorvos véleményét a kivehető műfogsor tisztításáról, a szájnyálkahártya pihentetéséről.
  • A fogszuvasodásra való hajlam fokozódása és a másodlagos fertőzések veszélye miatt is rendkívül fontos a megfelelő, alapos szájhigiéné.

Fogmosás

Tény, hogy a lakosság nagy része helytelenül tisztítja a fogait, ezért különösen nagy jelentősége van a helyes fogmosási technika elsajátításának. A főétkezéseket követően, de minimum naponta két alkalommal szükséges fogat mosni. Alkalmanként minimum két perc szükséges az alapos tisztításhoz, és figyelni kell a hátul lévő nagyőrlők tisztítására is.

A fogkefe a betegek esetében legyen inkább puhább, és az általában javasolt három havi cserénél gyakrabban kellene új fogkefére váltani. A fogkrém lehetőleg fluoridtartalmú legyen. Figyelni kell arra, hogy az alapos tisztítás ne dörzsölje fel a fogínyt, illetve a szájnyálkahártyát. A kezelés során lecsökkent vérlemezkeszám egyébként is fokozott vérzéshajlamot eredményezhet, ezért nem szabad a sérülékeny nyálkahártyát felsérteni. Fogselyem használata ilyen esetben kevésbé javasolt, vagy csak kifejezett körültekintéssel.

Bővebben Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

Öblögetés

Javasolt minden esetben, ha orvosa másként nem rendeli, minden étkezést követően, nem alkohol tartalmú szájöblítővel.
Daganatos betegségek kezelése során kezelőorvosa gyakran javasolhat speciális gyógykészítményt a szájüreg öblögetésére. Bizonyos esetben ezt akár a fogmosás helyett is alkalmazhatják.

Étkezési szokások

  • Kemoterápiás kezelések során sokszor speciális étrend kívánatos, amelynek kicsi a csíraszáma, így kevésbe hajlamosít fertőzésekre. Neutropéniás étrend esetén figyelembe veszik a gyenge immunvédekezést, és elsősorban főtt, párolt, sült könnyű ételek fogyasztását javasolják. A nyers, nehezebben tisztítható gyümölcs, zöldség fogyasztását feltétlen kerülni kell (pl. gombaspóra szervezetbe jutásának csökkentése miatt).
  • A mucositis miatt kerülendőek a forró vagy csípős ételek.
  • Ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt sem.
  • Csökkentse a cukorbevitelt, inkább fehérjében gazdag táplálkozást vezessen be.
  • Kifejezett panaszok esetén kerülje a kemény, szilárd, nehezen összerágható élelmiszereket, melyek könnyen felsértik a nyálkahártyát.
  • Figyeljen a fokozott folyadékfogyasztásra, a szájszárazság elkerülése céljából is.

A megelőzés egyik legfontosabb része mind a beteg, mind az orvos részéről a naponkénti ellenőrzés: minden nap figyelni kell a szájnyálkahártya állapotát. Gyakran már a panaszok megjelenése előtt láthatóak a mucositisre utaló elváltozások!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Fogpótlás digitálisan, 3D-s...

A 21. század technológiai „forradalma” megjelent az egészségügyben is, egyre több területén tapasztalható az analógból a digitális világba...

A fájó, kattogó állkapcson is...

A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak. Főbb tünetei a...

A fertőzéses eredetű...

Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a...

Onkológiai kezelés okozta...

A daganatos betegségek kezelésében elsőrendű feladat a tumorszövet elpusztítása. Ez általában kemoterápiával és sugárkezeléssel történik. A...

Szájszárazság és szájüregi...

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a szájnyálkahártya-gyulladásról és a szájszárazságról.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.