A fogamzásgátlás története

Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs

A fogamzásgátlás, mint a nem kívánt terhesség megelőzésének formája nem újszerű gondolat, csaknem egyidős az emberiséggel. Hivatásos feljegyzésekkel már az ókori Egyiptomban is találkozunk: az i.e. 19. századból származó Kahun papirusz részletesen beszámol a kor születésszabályozó módszereiről.

A fő cél mindenképpen a spermiumok méhszájba jutásának elkerülése volt, melyre számos szert használtak: a bizonyítottan spermicid hatású gumiarábikum ma is használatos bizonyos fogamzásgátló zselékben. Ettől jóval érdekesebb a méz és sziksó keverékének hüvelybe kenése, de érdekesnek hangzik a krokodilürülékből készített „pesszárium” használata is.

Már az ókori görögök is…

Már ebben az időben felismerést nyert a szoptatás fogamzásgátló hatása is, mely akkoriban igencsak jó hatásfokúnak volt mondható. Szintén említést érdemel a megszakított közösülés is, melyre a Bibliában is találunk utalást: "Onán a magját a földre irányította, nehogy testvére özvegye tőle teherbe essen". Az ókori görögök számos növénynek tulajdonítottak “magzatelhajtó” hatást, mint például a gránátalmának, fűzfának, csombormentának, ürömnek, vadmuroknak (a sárgarépa rokona). Ez utóbbit a mai napig használják Indiában fogamzásgátló anyagként.

Érdekes tény, hogy az ún. silphium ki is pusztult a megnövekedett igény miatt, ára az ezüstével vetekedett. A rómaiak szintén ezeket a növényeket használták, egyes feljegyzések szerint abortuszt is végeztek. A Biblia mellett a Talmud is megemlíti a fogamzásgátlást: szivacs-szerű anyaggal (valószínüleg gyapjú vagy pamut) közösülhettek a kiskorúak, a terhes nők és azok, akik gyermeket nevelnek. A távol-keleti kultúrákban előtérbe került a férfi fogamzásgátlás, mégpedig az ejakuláció nélküli szexuális együttlét formájában.

Mitől nem véd az óvszer?

Tévhit, hogy az óvszer véd minden fertőzés ellen. Tény, hogy a legtöbb nemi betegség a vér útján terjed, tehát kis sérülések útján jut el a kórokozó egyik gazdából a másikba. Vannak azonban olyan kórok, melyekkel szemben az óvszer nem bizonyul 100 százalékosan hatékonynak. Mire jó az óvszer?>>

Feljegyzés létezik a higany és olaj keverékéből készített szerről, mely szájon át elfogyasztva gyermeket szülni már nem kívánó nőknek javasoltak. Az indiaiak a pálmalevél és vörös kréta keverékére, valamint egyéb növényekből készített főzetek fogamzásgátló hatására esküdtek. A korai iszlám világban elterjedt volt a kősó, szurok és a káposzta használata hüvelykúpként a terhesség megelőzésére.

Sötét középkori „módszerek”

A sötét középkor sok minden más mellett a fogamzásgátlásról alkotott képet is megváltozatta: a boszorkányüldözések és az inkvizíció megjelenésével mind a terhességmegszakítás, mind a születésszabályozás az egyház akaratával ellentétesnek minősült, melyet VIII. Ince pápa bullájában is deklarált. A modern kori demográfiai robbanás azonban ismételten előtérbe helyezte a fogamzásgátlási módszereket.

Az első óvszerek

A nemi úton terjedő betegségek felismerése és megelőzése vezetett az óvszer feltalálásához, melyet először a 16. században említett meg Gabriele Fallopio a szifilisz terjedésének megelőzésére, természetesen még lenvászonból készült formában.

Az első gumióvszer 1855-ben készült, bár formájában ez még inkább hasonlított egy kerékpár gumibelsőre mint a mai óvszerekre, de fontos mérföldkőnek számít a fogamzásgátlás és a nemi úton terjedő betegségek megelőzésében. A második világháború során a katonákat országaik látták el óvszerekkel, a háborút követően ennek hatására egyre szélesebb körben terjedt el a civilek körében is.

A fogamzásgátló tabletta forradalma

A következő mérföldkövet a 20. század derekán a hormonális fogamzásgátlás megjelenése jelentette, mégpedig Haberlant felfedezésével, akinek elsőként sikerült a sárgatesthormon mesterséges változatát előállítania. Ezt követően egymást követték az újabb és újabb sárgatesthormonok, majd megszülettek a kombinált hormontartalmú, vagyis sárgatesthormon mellett ösztrogén komponenst is tartalmazó tabletták.

A méhen belüli eszközök elődeit már az ókorban is használták (csirkecsontot helyeztek a méh üregébe), ám ezek is hatalmas teret hódítottak a tablettaszedés széles körben való elterjedését megelőzően.

Napjainkra a világ szinte minden pontján elérhetővé váltak a biztonságos és korszerű fogamzásgátló módszerek, melyekkel csaknem 100 százalékos hatékonysággal lehet nem kívánt terhességet megelőzni, számos, a fogamzásgátló hatástól független, pozitív mellékhatás mellett.

(WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Életmódtanácsok fogamzásgátlót...

Napjainkban a korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése széleskörűen elterjedt. Célszerű betartani azonban néhány...

A fogamzásgátlási módszerek...

A nem kívánt terhesség elleni védekezés igénye egyidős az emberiséggel. Régészeti kutatások bizonyították, hogy óvszert már az ókori...

Személyre szabott fogamzásgátlás

Napjainkban az első szexuális kapcsolat létrejötte egyre korábbi életkorban következik be, jellemzően a 15. életév környékén. Nagyon fontos...

Javasolt-e szünetet tartani...

Szinte az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés a már valamilyen hormonális fogamzásgátló módszert használó nők körében, hogy mennyi szünetet...

Milyen tényezők csökkenthetik a...

A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek...

Létezik-e allergia a hormonális...

Manapság egyre gyakrabban találkozunk az allergiás kórképekkel. Ennek következtében egyre nő azon emberek aránya, akik valamilyen allergia miatt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.