• A fogamzásgátlás története

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs

    A fogamzásgátlás, mint a nem kívánt terhesség megelőzésének formája nem újszerű gondolat, csaknem egyidős az emberiséggel.
    Hivatásos feljegyzésekkel már az ókori Egyiptomban is találkozunk: az i.e. 19. századból származó Kahun papirusz részletesen beszámol a kor születésszabályozó módszereiről.

     A fő cél mindenképpen a spermiumok méhszájba jutásának elkerülése volt, melyre számos szert használtak: a bizonyítottan spermicid hatású gumiarábikum ma is használatos bizonyos fogamzásgátló zselékben. Ettől jóval érdekesebb a méz és sziksó keverékének hüvelybe kenése, de érdekesnek hangzik a krokodil ürülékből készített „pesszárium” használata is.

    Már az ókori görögök is…

      Már ebben az időben felismerést nyert a szoptatás fogamzásgátló hatása is, mely akkoriban igencsak jó hatásfokúnak volt mondható. Szintén említést érdemel a megszakított közösülés is, melyre a Bibliában is találunk utalást: "Onán a magját a földre irányította, nehogy testvére özvegye tőle teherbe essen". Az ókori görögök számos növénynek tulajdonítottak “magzatelhajtó” hatást, mint például a gránátalmának, fűzfának, csombormentának, ürömnek, vadmuroknak (a sárgarépa rokona). Ez utóbbit a mai napig használják Indiában fogamzásgátló anyagként.

    Hirdetés

    Érdekes tény, hogy az ún. silphium ki is pusztult a megnövekedett igény miatt, ára az ezüstével vetekedett. A rómaiak szintén ezeket a növényeket használták, egyes feljegyzések szerint abortuszt is végeztek. A Biblia mellett a Talmud is megemlíti a fogamzásgátlást: szivacs-szerű anyaggal (valószínüleg gyapjú vagy pamut) közösülhettek a kiskorúak, a terhes nők és azok, akik gyermeket nevelnek. A távol-keleti kultúrákban előtérbe került a férfi fogamzásgátlás, mégpedig az ejakuláció nélküli szexuális együttlét formájában.

    Mitől nem véd az óvszer?


    Tévhit, hogy az óvszer véd minden fertőzés ellen. Tény, hogy a legtöbb nemi betegség a vér útján terjed, tehát kis sérülések útján jut el a kórokozó egyik gazdából a másikba. Vannak azonban olyan kórok, melyekkel szemben az óvszer nem bizonyul 100 százalékosan hatékonynak. Mire jó az óvszer?>>

    Feljegyzés létezik a higany és olaj keverékéből készített szerről, mely szájon át elfogyasztva gyermeket szülni már nem kívánó nőknek javasoltak. Az indiaiak a pálmalevél és vörös kréta keverékére, valamint egyéb növényekből készített főzetek fogamzásgátló hatására esküdtek. A korai iszlám világban elterjedt volt a kősó, szurok és a káposzta használata hüvelykúpként a terhesség megelőzésére.

    Sötét középkori „módszerek”

    A sötét középkor sok minden más mellett a fogamzásgátlásról alkotott képet is megváltozatta: a boszorkányüldözések és az inkvizíció megjelenésével mind a terhességmegszakítás, mind a születésszabályozás az egyház akaratával ellentétesnek minősült, melyet VIII. Ince pápa bullájában is deklarált. A modern kori demográfiai robbanás azonban ismételten előtérbe helyezte a fogamzásgátlási módszereket.

    Az első óvszerek

    A nemi úton terjedő betegségek felismerése és megelőzése vezetett az óvszer feltalálásához, melyet először a 16. században említett meg Gabriele Fallopio a szifilisz terjedésének megelőzésére, természetesen még lenvászonból készült formában.

    Az első gumióvszer 1855-ben készült, bár formájában ez még inkább hasonlított egy kerékpár gumibelsőre mint a mai óvszerekre, de fontos mérföldkőnek számít a fogamzásgátlás és a nemi úton terjedő betegségek megelőzésében. A második világháború során a katonákat országaik látták el óvszerekkel, a háborút követően ennek hatására egyre szélesebb körben terjedt el a civilek körében is.

    A fogamzásgátló tabletta forradalma

    A következő mérföldkövet a 20. század derekán a hormonális fogamzásgátlás megjelenése jelentette, mégpedig Haberlant felfedezésével, akinek elsőként sikerült a sárgatesthormon mesterséges változatát előállítania. Ezt követően egymást követték az újabb és újabb sárgatesthormonok, majd megszülettek a kombinált hormontartalmú, vagyis sárgatesthormon mellett ösztrogén komponenst is tartalmazó tabletták.

    A méhen belüli eszközök elődeit már az ókorban is használták (csirkecsontot helyeztek a méh üregébe), ám ezek is hatalmas teret hódítottak a tablettaszedés széles körben való elterjedését megelőzően.

    Napjainkra a világ szinte minden pontján elérhetővé váltak a biztonságos és korszerű fogamzásgátló módszerek, melyekkel csaknem 100 százalékos hatékonysággal lehet nem kívánt terhességet megelőzni, számos, a fogamzásgátló hatástól független, pozitív mellékhatás mellett.

    (WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs)

    Módosítva: 2012.02.02 07:38, Megjelenés: 2012.02.02 07:38
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

    A fogantatás modern kori definícióját nézve az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra méhnyálkahártyába történő beágyazódásával végződik, terhességről csupán az ezt követő időszakban beszélhetünk (amikor tényleges fizikai kapcsolat alakul ki a nő szervezete és a már beágyazódott csíra között).

    Mik azok a teratogén szerek?

    A teratosz görög szó, szörnyszülöttet jelent. Az orvostudományban teratogénnek nevezzük mindazokat a hatásokat, amelyek veleszületett fejlődési rendellenességeket okoznak. Ezek lehetnek többek között betegségek (pl.: kezeletlen cukorbetegség), külső ártalmak (pl.: radioaktív sugárzás), vegyszerek és bizonyos gyógyszerek.

    Hogyan beszéljen lányával a fogamzásgátlásról?

    A mai modern és rohanó világban nagyon gyakran tapasztalható, hogy a szülőknek nem jut ideje arra, hogy a gyermekeikkel foglalkozzanak. Különösen észleljük ezt akkor, amikor nemritkán 13-15 éves lányok érkeznek a rendelőbe azzal a panasszal, hogy pozitív lett a terhességi tesztjük, vagy hogy lehetnek-e terhesek, ha még nem is menstruáltak.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    Javasolt-e szünetet tartani hormonális fogamzásgtáló szerek használata közben?

    Szinte az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés a már valamilyen hormonális fogamzásgátló módszert használó nők körében hogy mennyi szünetet érdemes tartani a módszer hosszú távú alkalmazása során.

    Létezik-e allergia a hormonális fogamzásgátló módszerekkel szemben?

    Manapság egyre gyakrabban találkozunk az allergiás kórképekkel. Ennek következtében egyre nő azon emberek aránya, akik valamilyen allergia miatt folyamatos vagy esetleg szezonális gyógyszerszedésre vannak ítélve. Allergia bármilyen külső hatásra kialakulhat, de fokozott rizikóval kell számolnunk megjelenésére a szervezetbe bevitt anyagok esetén. Speciális formája az allergia megjelenésének a valamely gyógyszerszedés mellett jelentkező típus.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.