A nőgyógyászok szerint biztonságosak a méhen belüli fogamzásgátló eszközök

Medipress
megjelent:

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium minden egészséges felnőtt nőnek és kamaszlánynak ajánlja a méhen belüli fogamzásgátló eszközöket, melyek állítólagos mellékhatásaik miatt évekig kiszorultak a fősodorbeli fogamzásgátlásból.

Az ajánlás új fejezetet nyit a méhen belüli fogamzásgátló eszközök történetében. A Mayo Klinika azt állítja, hogy a rézzel vagy hormonokkal bevont T alakú műanyag fogamzásgátló eszközök növelhetik a kismedencei gyulladásos megbetegedés kockázatát, ami súlyos szövődmények, többek között meddőség kialakulását is eredményezheti.

Számos szakértő azonban úgy véli, hogy ez a kockázat alacsony, ezért az Obstetrics & Gynecology szaklap júliusi számában kiadott gyakorlati hírlevélben felülírták a 2005. januári irányelveket.

A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók

Napjainkban egyre népszerűbb az új, hormont is tartalmazó méhen belüli fogamzásgátló eszköz. A lényege, hogy egy hormont is tartalmazó eszközt helyez az orvos a méh üregébe, ami helyben fejti ki a hatását.
A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók

Akkor még azt állították, hogy csak azok a nők alkalmasak a méhen belüli fogamzásgátló eszközök rutin használatára, akik már szültek, és akik esetében alacsony a nemi úton terjedő betegségek kockázata. A kutatók azonban azt állítják, hogy ennek ellenére sok más nő és kamaszlány is használta az eszközöket az egészségügyi szervek hivatalos jóváhagyása nélkül.

Dr. Adam Jacobs, a New York-i Mount Sinai Egészségügyi Központ igazgatója szerint a méhen belüli fogamzásgátló eszközök biztonságosak, költséghatékonyak, és a fogamzásgátlás leghatékonyabb formájának tekinthető. Jacobs úgy véli, hogy az új irányelvek pontosan azt tükrözik, ami az utóbbi időben a nagyobb oktatókórházak elfogadott gyakorlata volt. A Mount Sinai kórházban a kamaszlányok és nők már három éve kapnak méhen belüli fogamzásgátló eszközöket.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök mellékhatásai

A méhen belüli fogamzásgátló eszközöket a méhbe kell behelyezni. Két változatuk létezik: a kisméretű, T alakú eszköz, rézdróttal betekerve, illetve a T alakú eszköz hormonfelszabadító rendszerrel. Kevés fogamzásgátló módszer teljesen kockázatmentes, és ezek az eszközök is a kismedencei gyulladásos betegség megnövekedett kockázatával járhatnak, amennyiben a felhasználók egynél több szexuális partnerrel rendelkeznek.

Egyéb lehetséges mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, a hízás, a petefészek ciszta, a kedélyhullámzás, a fájdalom vagy rendszertelen vérzés, a vérszegénység, az erősebb havivérzés, a hátfájás, a súlyos menstruációs fájdalom, fájdalmas nemi aktus, a hüvely gyulladása és kiütés. A mellékhatások az irányelvek alapját képező kutatások szerint idővel általában enyhülnek vagy elmúlnak.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) szerint a méhen belüli fogamzásgátló eszközök általánosan akár tíz évig biztonsággal alkalmazhatók.

Fogamzásgátló módszerek

Az orvosi közreműködéssel alkalmazható - rendszerint hatékonyabb, bár esetenként nagyobb kockázattal járó - fogamzásgátlási eljárásokat mutatjuk be. Fogamzásgátló módszerek II.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.