A fogamzásgátló tabletták szedésének szabályai

szerző: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A világon több mint 100 millió nő használ valamilyen fogamzásgátló tablettát, ám jelentős többségük nem ismeri eléggé a gyógyszer hatásmechanizmusát, illetve nincs tisztában a szedési hibákból adódó gondokkal sem.

Az egyik legfontosabb tényező az adagolás megértésében a hatásmechanizmus ismerete. A hormonális, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták mindegyike a peteérés gátlásán valamint a méhnyaknyák összetételének megváltoztatásán keresztül fejti ki hatását. A fogamzásgátló tabletták – azon túl, hogy a spermiumok méhűrbe való feljutását is csökkentik – az esetlegesen megtermékenyített petesejt beágyazódását is megakadályozzák.

Miért fontos a rendszeresség?

A fenti hatások kiváltásához elengedhetetlen a folyamatos, szinten tartott hormonszint, mely a peteérést kiváltó, szervezet által termelt hormon (luteinizáló hormon (LH), ún. LH-csúcs) felszabadulását gátolja. Ez a hormonszint fenntartható a hatóanyagot tartalmazó tabletták rendszeres, lehetőleg a napnak ugyanabban a szakában történő bevételével. A rendszeresség itt alapvető feladat, hiszen már két tabletta bevételének hiánya is peteéréshez, ily módon nem kívánt terhességhez vezethet. Célszerű mindig valamilyen napi rutinhoz kötni a tabletta bevételét (felkelés után, lefekvés előtt) vagy manapság már mobiltelefonunk is figyelmeztethet a megfelelő időpontra.

Mikor csökkenhet a fogamzásgátló tabletta hatékonysága?

A rendszeres szedés mellett fontos megemlíteni, hogy bizonyos tényezők fennállása esetén a hatékonyság jelentősen csökkenhet. Ilyen állapot lehet a tabletta bevételét követően két órán belül kialakult hányás vagy nagyon súlyos hasmenés – bár utóbbi igen ritka. Bizonyos gyógyszerekkel együtt sem célszerű a tablettákat szedni, pl. számos antibiotikum is csökkentheti a hatást.

Tablettaszedés és gyermekvállalás

Gyakorló orvosként nagyon gyakran szembesülünk azzal a tévhittel, miszerint a tablettaszedést bizonyos időközönként vagy tervezett gyermekvállalás előtt fel kell függeszteni, hogy az a szervezetből kiürüljön. Ez a hatásmechanizmusból és az adagolásból egyértelműen látszik, hogy elavult gondolkodás, hiszen ha hosszabb időt igényelne a szervezetből való kiürülés, akkor nem kellene mindennap egy tablettát bevenni. Napjainkban cél a minél alacsonyabb, peteérés gátlást még éppen kiváltó hormonmennyiség bevitele, mely jelentősen csökkent az évtizedek során. A hatvanas évek gyógyszereinek egy napi dózisa manapság több mint egy heti adagnak felelne meg.

Vérzésmentes időszakok

A nők körében egyre inkább nő az igény a minél több vérzésmentes időszakra. Ez ma már az egyfázisú tabletták elnyújtott alkalmazásával egyre inkább, biztonságosan és kényelmesen elérhető. Ilyenkor a szokásos 21 nap tablettaszedést követő hét nap szünet sémát megváltoztatva 3 vagy 4 levél tabletta szünet nélküli szedését követően tartjuk csak meg a 7 vagy még kevesebb nap szünetet, így jelentősen csökkenthető a vérzés mennyisége valamint bizonyos mellékhatások, így például a tablettamentes időszakban jelentkező fejfájás előfordulása.

Mi a teendő, ha kimarad egy tabletta?

Kimaradt tabletták esetében mindenképpen fontos a legutolsó tabletta bevételének pontos időpontja. Amennyiben még csak egy tabletta maradt ki, úgy az mihamarabb pótlandó, ám ha már több mint 36 óra telt el az utolsó tabletta bevétele óta, úgy jelentősen megnő a peteérés valószínűsége, így legalább 14 napig óvszerhasználat indokolt a tabletta folyamatos szedése mellett. Ugyanígy fontos a 7 nap szünetet követő új levél időben való elkezdése is, hiszen ha ezt a páciens később kezdi el, akkor szintén megnő a peteérés valószínűsége, így itt is kiegészítő védekezés ajánlott.

Léteznek folyamatos tablettaszedést biztosító, 28 tablettát tartalmazó változatok is, itt a szünetet inaktív (placebo) tabletták biztosítják garantálva a tablettamentes időszak megfelelő hosszát.

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a tablettaszedés folyamatos odafigyelést, rendszerességet igényel. Amennyiben semmiképpen sem képes a páciens ilyenfajta napi rutinra, mindenképpen valamilyen más módszert kell találnunk a fogamzásgátlók széles palettájáról. Megfelelő alternatíva lehet például a hüvelygyűrű vagy valamilyen méhen belüli eszköz használata.

A fogamzásgátló módszerekről

Fogamzásgátló tabletták: Rugalmasan használható hormonális fogamzásgátlási módszer; orvos írja fel, ám alkalmazásához nem szükséges orvosi beavatkozás. Egyik előnye, hogy fizikálisan nem csökkenti a szexuális élményt (szemben pl. az óvszerrel). Lehetőleg órára pontosan kell bevenni, ami időnként nehezen kivitelezhető. A fogamzásgátló tablettákról bővebben

Hüvelygyűrű: A hüvelygyűrű az egyetlen hormonális fogamzásgátló módszer, melyet a megfelelő hatás kiváltásához csupán havonta egyszer kell alkalmazni. Formailag egy hajlékony műanyag gyűrű, melybe három hétre elegendő hormont töltöttek be, speciális szerkezete pedig biztosítja a mindennapos, egyenletes hatóanyag-felszabadulást. Hormontartalma alacsonyabb, mint a fogamzásgátló tablettáké. Bővebben a hüvelygyűrűről

Hormonális injekció - A gesztagén tartalmú injekció hosszú hatású fogamzásgátló módszer, az izomba beadott injekcióból folyamatos gyógyszerfelszabadulást tesz lehetővé három hónapon keresztül. Tüszőérést gátló hatása igen jónak mondható, ám ciklusszabályozás tekintetében már korántsem ilyen megbízható.

Hormontartalmú méhen belüli eszköz - A speciális műanyag szerkezetből gesztagén hormonfelszabdulás történik a méh üregében. Ez egyrészt gátolja a peteérést, másrészt a méhnyálkahártyát olyan mértékben elvékonyítja, hogy a menstruációs vérzés mennyisége jelentősen csökken, akár meg is szűnik. Hormontartalmú méhen belüli eszköz

Megszakításos közösülés - A megszakításos közösülés, latinul a coitus interruptus főleg a fiatalok körében számít népszerű módszernek a nyugati országokban, míg a kevésbé fejlett országokban, vagy ott, ahol vallási okok miatt nem engedélyezik a korszerű fogamzásgátlást szintén elterjedt módszer. Főleg azért számít népszerűnek a fiatalok körében és a szegény országok lakói között, mert a módszer nem igényel speciális eszközt és anyagi ráfordítást. A megszakításos közösülés nagyon kevéssé megbízható módszer a nem kívánt terhességek szempontjából.

Pesszáriumok, méhszájsapkák - A pesszáriumok, méhszájsapkák latexból készült, merevítő gyűrűvel ellátott eszközök, melyek a méhszáj elé helyezve és spermicid zselékkel kombinálva a spermiumok méhszájhoz jutását hivatottak megakadályozni. Pesszáriumok, méhszájsapkák

Női és férfi óvszer - Az óvszer megbízhatósága a nem kívánt terhességgel szemben igen nagy különbségeket mutat. Tökéletes használat mellett a hibaarány a legkevesebb, kevesebb, mint 2 terhesség/100 pár/év. A női óvszer tulajdonképpen a férfi változat ellentéte, Magyarországon használata nagyon ritka. Két gyűrűt tartalmaz, melyek közül az egyik a méhszáj elé a hüvelyboltozatba kerül, míg a másik a szeméremajkakat is kissé lefedve a szeméremtesten marad. Óvszerek

Spermicidek - A számos formában elérhető spermicidek alkalmazása Magyarországon a legelterjedtebb hüvelyi fogamzásgátló módszernek számít, amely lényege a spermiumok mozgásának csökkentése, ily módon a nyakcsatornába kerülés megakadályozása. Spermicidek

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.