• Hogyan váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Fogamzásgátló tabletta váltása történhet valamilyen probléma miatt, mely leggyakrabban a közti vérzés, libidócsökkenés, migrén, emlőfeszülés, rossz közérzet, súlynövekedés vagy időközben kiderült betegség esetén. A fogamzásgátló tabletták széles palettája elérhető ma már.

    Nem csak hormonmennyiségben, hanem az összetevők minőségében is van eltérés. A két legnagyobb csoport a kombinált készítmények (ösztrogént és gesztagént is tartalmaznak) illetve az egykomponensű tabletták (csak gesztagént tartalmazók) csoportja. De különbség van még a kombinált szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták között is abban, hogy mindegyik szem ugyanazt a mennyiséget tartalmazza a női nemi hormonokból, vagy az a szedés ideje alatt változik, a természetes női hormonális működést utánozva.

    Hirdetés

    Fogamazásgátló tabletta váltása előtt mindenképp konzultáljunk nőgyógyászunkkal

    A váltást mindig nőgyógyászunkkal beszéljük meg, ő ajánljon nekünk másik, igényeinknek jobban megfelelő tablettát. Ő tudja azt, hogy az általunk tapasztalt mellékhatásért melyik komponens a felelős, melyiken kell változtatni. Ilyenkor ha az orvos utasítását betartjuk, akkor a váltás biztonságosan megtörténhet, nem nő a teherbeesés kockázata.

    Nem érdemes szünetet tartani a kétfajta készítmény szedése között

    Nem érdemes kihagyni egy-két hónapot a tabletták között, ezzel csak problémát okozhatunk magunknak. Előfordulhatnak cikluszavarok, és akkor több hónapos kezelésnek tesszük ki magunkat, mielőtt elkezdhetjük az új tablettát. Semmi előnye nincs a szünetnek a két készítmény között. Sőt az átállás közötti időben nem véd semmi a nem kívánt terhességtől.

    A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók


    Napjainkban egyre népszerűbb az új, hormont is tartalmazó méhen belüli fogamzásgátló eszköz. A lényege, hogy egy hormont is tartalmazó eszközt helyez az orvos a méh üregébe, ami helyben fejti ki a hatását.
    A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók >>

    A legtöbb esetben az átállás nagyon egyszerű. A régi gyógyszerből egy egész levelet kell beszedni (mind a 21 szem tablettát), majd 7 nap szünet, ezután pedig kezdhetjük az új tablettát, pont úgy ahogy a régit kezdenénk. Ha a régi és az új készítmény között nagyon nagy hormontartalom különbség van, akkor az első hónapban kiegészítő védekezés lehet szükséges, de erre a nőgyógyász mindig felhívja a figyelmet. A legtöbb esetben azonban folyamatos a hatás.

    Amennyiben kombinált készítményről váltunk csak gesztagént tartalmazóra, akkor a régi gyógyszer utolsó levelének beszedése után ne tartsunk szünetet, kezdhetjük az új gyógyszerünket. Azt 28 napon át folyamatosan kell szedni, szünetet nem kell tartani az egyes levelek között.

    Ha egykomponensű tablettáról váltunk kombináltra, mert például abbamaradt a szoptatás, akkor a menstruációs vérzés első napján kell elkezdeni az új, kombinált hormontartalmú tablettát szedni. 21 napig ugyanabban az időben kell bevenni minden nap egy tablettát, majd 7 nap szünet.

    A jó időben végzett váltás megvédhet egy nem kívánt terhességtől

    Amennyiben a két tabletta váltása között több mint 7 nap telt el, úgy az első hónapban kiegészítő fogamzásgátlás használata javasolt. Ennek legegyszerűbb módja az óvszer, vagy a spermicidek használata.

    Ciklus közepén nem ajánlott a tablettaváltás, mert ez a fogamzásgátló hatás gyengülését eredményezheti, ami pedig terhességhez vezethet! Rossz időben végzett tablettaváltás esetén a mellékhatások jelentkezésének is nagyobb a veszélye.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mivel sokfajta készítmény létezik, előfordul, hogy a gyártó nem a fent leírtak alapján ajánlja, hanem másként javasolja a tablettaváltást. Erről a gyógyszerhez csomagolt betegtájékoztatóból illetve kezelőorvostól lehet információt szerezni.

    Panasz jelentkezése esetén, vagy akkor ha elbizonytalanodtál, hogy jól csináltad-e a tabletta váltást, mindenképpen keresd fel kezelőorvosodat! Jobb egy "felesleges" vizit, mint egy nem kívánt terhesség.

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

    Legutóbb frissült: 2011.10.09 06:28
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Fogamzásgátlás szülés után

    A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

    A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

    Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a pirulában lévő anyagok akadályt szenvedhetnek és hatásosságuk kisebb-nagyobb mértékben gátolódhat más hatóanyagokkal találkozva. Ez a fogamzásgátló hormontabletták esetén akár a biztonságos védettség hiányát is jelentheti.

    Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

    A fogantatás modern kori definícióját nézve az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra méhnyálkahártyába történő beágyazódásával végződik, terhességről csupán az ezt követő időszakban beszélhetünk (amikor tényleges fizikai kapcsolat alakul ki a nő szervezete és a már beágyazódott csíra között).

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.