• Hogyan váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Fogamzásgátló tabletta váltása történhet valamilyen probléma miatt, mely leggyakrabban a közti vérzés, libidócsökkenés, migrén, emlőfeszülés, rossz közérzet, súlynövekedés vagy időközben kiderült betegség esetén. A fogamzásgátló tabletták széles palettája elérhető ma már.

    Nem csak hormonmennyiségben, hanem az összetevők minőségében is van eltérés. A két legnagyobb csoport a kombinált készítmények (ösztrogént és gesztagént is tartalmaznak) illetve az egykomponensű tabletták (csak gesztagént tartalmazók) csoportja. De különbség van még a kombinált szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták között is abban, hogy mindegyik szem ugyanazt a mennyiséget tartalmazza a női nemi hormonokból, vagy az a szedés ideje alatt változik, a természetes női hormonális működést utánozva.

    Hirdetés

    Fogamazásgátló tabletta váltása előtt mindenképp konzultáljunk nőgyógyászunkkal

    A váltást mindig nőgyógyászunkkal beszéljük meg, ő ajánljon nekünk másik, igényeinknek jobban megfelelő tablettát. Ő tudja azt, hogy az általunk tapasztalt mellékhatásért melyik komponens a felelős, melyiken kell változtatni. Ilyenkor ha az orvos utasítását betartjuk, akkor a váltás biztonságosan megtörténhet, nem nő a teherbeesés kockázata.

    Nem érdemes szünetet tartani a kétfajta készítmény szedése között

    Nem érdemes kihagyni egy-két hónapot a tabletták között, ezzel csak problémát okozhatunk magunknak. Előfordulhatnak cikluszavarok, és akkor több hónapos kezelésnek tesszük ki magunkat, mielőtt elkezdhetjük az új tablettát. Semmi előnye nincs a szünetnek a két készítmény között. Sőt az átállás közötti időben nem véd semmi a nem kívánt terhességtől.

    A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók

    Napjainkban egyre népszerűbb az új, hormont is tartalmazó méhen belüli fogamzásgátló eszköz. A lényege, hogy egy hormont is tartalmazó eszközt helyez az orvos a méh üregébe, ami helyben fejti ki a hatását.
    A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók >>

    A legtöbb esetben az átállás nagyon egyszerű. A régi gyógyszerből egy egész levelet kell beszedni (mind a 21 szem tablettát), majd 7 nap szünet, ezután pedig kezdhetjük az új tablettát, pont úgy ahogy a régit kezdenénk. Ha a régi és az új készítmény között nagyon nagy hormontartalom különbség van, akkor az első hónapban kiegészítő védekezés lehet szükséges, de erre a nőgyógyász mindig felhívja a figyelmet. A legtöbb esetben azonban folyamatos a hatás.

    Amennyiben kombinált készítményről váltunk csak gesztagént tartalmazóra, akkor a régi gyógyszer utolsó levelének beszedése után ne tartsunk szünetet, kezdhetjük az új gyógyszerünket. Azt 28 napon át folyamatosan kell szedni, szünetet nem kell tartani az egyes levelek között.

    Ha egykomponensű tablettáról váltunk kombináltra, mert például abbamaradt a szoptatás, akkor a menstruációs vérzés első napján kell elkezdeni az új, kombinált hormontartalmú tablettát szedni. 21 napig ugyanabban az időben kell bevenni minden nap egy tablettát, majd 7 nap szünet.

    A jó időben végzett váltás megvédhet egy nem kívánt terhességtől

    Amennyiben a két tabletta váltása között több mint 7 nap telt el, úgy az első hónapban kiegészítő fogamzásgátlás használata javasolt. Ennek legegyszerűbb módja az óvszer, vagy a spermicidek használata.

    Ciklus közepén nem ajánlott a tablettaváltás, mert ez a fogamzásgátló hatás gyengülését eredményezheti, ami pedig terhességhez vezethet! Rossz időben végzett tablettaváltás esetén a mellékhatások jelentkezésének is nagyobb a veszélye.

    Mivel sokfajta készítmény létezik, előfordul, hogy a gyártó nem a fent leírtak alapján ajánlja, hanem másként javasolja a tablettaváltást. Erről a gyógyszerhez csomagolt betegtájékoztatóból illetve kezelőorvostól lehet információt szerezni.

    Panasz jelentkezése esetén, vagy akkor ha elbizonytalanodtál, hogy jól csináltad-e a tabletta váltást, mindenképpen keresd fel kezelőorvosodat! Jobb egy "felesleges" vizit, mint egy nem kívánt terhesség.

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

    Módosítva: 2011.10.09 06:28, Megjelenés: 2011.10.09 06:28
   • Cikkajánló

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Gyógymasszázs

    Gyógymasszázs

    Dr. Bender Tamás

    Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

    Fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos tévhitek

    Van néhány olyan állítás a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatosan, amik a köztudatban sajnos igen elterjedtek, emiatt számos nő fél a fogamzásgátló tabletta szedésétől, cikkünk célja, hogy eloszlassuk a tévhiteket

    Kinek nem ajánlott a tablettaszedés?

    Magyarországon a leggyakoribb hormonális fogamzásgátló módszer a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta szedése. Így gyakori kérdés a megfelelő fogamzásgátlást keresők körében, hogy szedhet-e tablettát az illető vagy sem.

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Életmódtanácsok fogamzásgátlót szedők számára

    Napjainkban a korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése széleskörűen elterjedt. Célszerű betartani azonban néhány szabályt ahhoz, hogy a tabletta a legbiztonságosabban, egészségünk veszélyeztetése nélkül védjen a nem kívánt teherbeesés ellen.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    A leggyakoribb hibák fogamzásgátló tablettát szedőknél

    A fogamzásgátló tabletta a XX. század egyik legjelentősebb gyógyszervívmánya. Sok évtized fejlesztés és finomítás után mára már ultra-alacsony hormontartalmú, mégis hatékony, biztonságos, mellékhatással szinte alig bíró készítmények találhatók a patikák polcain.

    Mikortól kezd hatni a fogamzásgátló tabletta?

    A szájon át szedhető fogamzásgátló tablettákról - bármely okból is kerül alkalmazásra, legyen az nem kívánt terhesség megelőzése, vérzészavar, fájdalmas, görcsös menstruáció, pattanásos bőr, hajhullás vagy fokozott szőrzetnövekedés - fontos tudni, hogy mikortól véd a terhességgel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.