Hogyan kezdjem az új tabletta szedését?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A fogamzásgátló tabletta szedésének módszere elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig a modern készítményekkel, a dobozban található szedési útmutatóval nem lehet tévedni.

Mikor kell bevenni az első szemet?

Az első szem fogamzásgátló tablettát a menstruációs ciklus, azaz a havi vérzés első napján ajánlott bevenni. Ha ez hétfőre esik, egy hétfői jelölésű tablettát kell kinyomni a levélből, ha keddre, akkor egy keddit, és így tovább.

Ezután minden nap a napnak megfelelő jelzésű szem következik.

Nem okoz problémát, ha az első szem bevételére nem a vérzés első napján, hanem később kerül sor, ebben az esetben azonban a tabletta mellett kiegészítő fogamzásgátlásra van szükség még 7 napig.

Fogamzásgátló tabletták típusai

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Fogamzásgátló tabletták típusai

Mindig kell szünetet tartani?

Lehetőség nyílik a ciklus eltolására is, ha az utolsó tabletta bevétele után nem tartunk szünetet. Ilyenkor azonnal másnap el kell kezdeni az új levelet, azaz be kell venni az új csomag fogamzásgátlóból az első darabot.

Léteznek olyan fogamzásgátló készítmények, melyekben hatóanyag nélküli tabletták is találhatók. Ezeket azért csomagolják a levélbe, hogy a páciens soha ne feledkezzen meg a gyógyszer bevételéről, még a tablettamentes napok után sem. Ilyen esetekben a 21 tabletta helyett 28 szem van egy levélen, melyből az utolsó hét csupán placebo.

Amennyiben nem szeretnénk szünetet tartani, ezeket az „üres” tablettákat nem kell bevenni, hanem az utolsó „igazi” szem után kell elkezdeni az új csomagot. Lehetséges, hogy nem állapítható meg egyértelműen, melyik is a 7 darab hatóanyag nélküli tabletta, ilyenkor kérjünk segítséget az orvostól, vagy a gyógyszerésztől.

Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?

Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. A fogamzásgátló tabletta szedése

Hogyan lehet eltolni a tabletta bevételének idejét?

A fogamzásgátló tabletta szedését később is lehet kezdeni, de a 21 darabos készítményeknél a szünet után a következő napnál sohasem szabad tovább várni, különben nem lesz megbízható a hatása.

A 28 darabos levél esetén végig kell szedni az összes szemet, és az utolsó tabletta után következik az új. Most szült nőknél lehetséges, hogy az orvos javaslatára meg kell várni az első szabályos menstruációt. Léteznek olyan esetek, amikor erre nincs szükség, erről azonban minden esetben az orvos dönt.

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is. Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

(WEBBeteg - lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.