Antibiotikum és fogamzásgátló tabletták

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Egyes antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és - az esetek körülbelül 5 százalékban - nemkívánt terhesség is létrejöhet. Antibiotikumhasználat esetén megfelelő hatóanyagválasztás és kiegészítő védekezés indokolt.

Hogyan csökkenti az antibiotikum a fogamzásgátló hatást?

A nemkívánatos hatás oka egyszerű. A fogamzásgátló tabletták az ösztrogén nevű női nemi hormont tartalmazzák. Az ösztrogén miután felszívódott a gyomorból a véráramba kerülve kifejti a hatását, majd az epe kiválasztja, és a bélrendszerbe kerül. Ott a bélbaktériumok hatására olyan változáson megy át, melynek hatására újra fel tud szívódni, és újra kifejti a hatását. Ez a kiválasztási-felszívódási ciklus (enterohepatikus körforgás) többször is végbemegy és elengedhetetlenül szükséges a fogamzásgátló hatás kifejtéséhez.

Ha egy hölgy a fogamzásgátló mellett antibiotikumot is szed, a normál bélbaktériumok száma csökkenhet, különösen hosszú idejű antibiotikumkezelés esetén. Ebben az esetben a jelenlévő baktériumok csak kevesebb inaktív összetevőt tudnak átalakítani aktív ösztrogénné, és kevesebb tud visszaszívódni a szervezetbe. A kisebb mennyiségű ösztrogén pedig nem mindig elegendő a megfelelő fogamzásgátló hatás eléréséhez.

A másik hatásmechanizmus, hogy egyes antibiotikumok a máj enzimjeit fokozott ösztrogénlebontásra késztetik, így csökken a szervezet ösztrogénszintje, és ezzel a fogamzásgátló tabletta hatékonysága.

A fentiekhez még társulhat az antibiotikumok által okozott hányás, hasmenés is, mely szintén gyorsítja a fogamzásgátló hatóanyag kiürülését, ezzel a szükséges hatás csökkenését.

Kiegészítő fogamzásgátlás szükséges

A megoldás az lehet, ha az antibiotikum szedés ideje alatt és azután még egy hétig valamilyen más fogamzásgátló eszközt alkalmaznak, de ez alatt az idő alatt is folytatni kell a fogamzásgátló tabletta szedését.

Ha közben elfogyna a 21 napra való tabletta, akkor nem kell 7 napos szünetet tartani a ciklusok között, mint általában, hanem rögtön utána el kell kezdeni egy újabb 21 tablettás ciklust.

Nem minden antibiotikum rendelkezik ilyen hatással

Az antibiotikumok közül a legtöbbet használt penicillinek, továbbá a doxiciklin az, amely könnyen felfüggesztheti a fogamzásgátlók hatékonyságát. Figyelni kell a fenti hatóanyagokat tartalmazó kombinált készítményekre is.

Léteznek ugyanakkor olyan antibiotikumok is, amelyek nem lépnek kölcsönhatásba a fogamzásgátló készítményekkel, így a fogamzásgátlót szedőknek a penicillinek helyett a korszerű makrolid típusú antibiotikumok (pl. clarithromycin hatóanyag), vagy kefalosporinok (pl. cefaclor és cefprozil) ill. kinolonok (pl. levofloxacin) javasolhatók.

Érdemes az antibiotikum és a fogamzásgátló szedése között 3-4 óra különbséget tartani.

(WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.