• A fogamzásgátló csökkenti a petefészekrák előfordulását

    Dr. Csuth Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A petefészekrákok a nőknél előforduló daganatok legrosszindulatúbb csoportját képezik. Magyarországon évente 1200 új petefészekrákos megbetegedéssel és 600, a petefészekrák következtében kialakult halálesettel számolhatunk. A petefészekrák az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, 55 és 60 év közötti nőknél a leggyakoribb.

    Petefészekrák vagy ciszta?

    Ha nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, vagy ultrahang- illetve CT-vizsgálat során a petefészekben valamilyen elváltozásra derül fény, általában csak műtéttel dönthető el biztosan, hogy ártalmatlan cisztáról, vagy valódi - jó-, illetve rosszindulatú - daganatról van szó.
    Petefészekrák vagy ciszta?>>

    A petefészekrák diagnózisa sajnos sok esetben későn kerül felismerésre

    A petefészekrák felismerése rendkívül nehéz a kevés és jellegtelen tünet miatt, emiatt sokszor a petefészekrákok csak előrehaladott állapotban kerülnek felismerésre, ugyanis sokszor emésztési zavarnak vagy egyéb emésztőszervi betegségnek tulajdonítják a tüneteket.

    Jellegtelen hasi panaszok jellemzik: hasi duzzanat, hasi fájdalom, középhasi görcsök, vizelési panaszok, fogyás, puffadás, emésztési zavarok, vérzészavar, stb. Ezen panaszok esetében mielőbb forduljon nőgyógyászhoz.

    Hirdetés

    Hogyan segít a fogamzásgátló a petefészekrák kialakulásának megakadályozásában?

    Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?

    Amennyiben nem okoz panaszt a ciszta, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészek szövetet roncsolja, így rontja a későbbi teherbeesés esélyét.
    Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?>>

    A hormonális fogamzásgátló tabletták jelentős mértékben, mintegy 50%-kal csökkentik a petefészkek rosszindulatú daganatainak kockázatát. A petefészekrákkal szembeni védelem nemcsak a tabletta szedése alatt érvényesül, hanem a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyását követően 10-15 évig fennáll. Miért alakul ki ez a védő hatás? A válasz egyszerű, gátlódik a tüszőérés és –repedés. Kimutatták ugyanis, hogy a petefészekrák gyakorisága egyenes arányban áll az élet során bekövetkező tüszőrepedések számával. A tüszőérés és tüszőrepedés tartós gátlása ily módon véd a többnyire halálos kórral szemben.

    A Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle egy átfogó nemzetközi tanulmány eredményeit közölte. A tanulmányban 21 ország összesen 45 epidemiológiai vizsgálatának adatait elemezték, az eredmények szerint az orális fogamzásgátlók hatására a petefészekrák kockázata jelentősen csökkent. Amennyiben hosszabb ideig szedte valaki a fogamzásgátlót, akkor jelentős kockázatcsökkenés társult. A tanulmány szerint a védőhatás az orális fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 30 évvel is fennmaradt. Korábbi források 10-15 évig tartó védőhatásról számoltak be.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

    Módosítva: 2011.07.16 07:38, Megjelenés: 2011.07.16 07:38
   • Cikkajánló

    Megfordult az arány

    Megfordult az arány

    portfolio.hu

    Többen gyógyulnak meg a COVID-19-ből, mint ahányan megfertőződnek.

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Fájdalmai vannak szex közben? Ezek állhatnak a háttérben

    Jónéhány nő tapasztal szex közben fájdalmat, de kevesebben gondolják, hogy ez gyógyítható lenne. Holott dr. Demjén László nőgyógyász szerint számos olyan ok kiválthatja ezt a kellemetlen tünetet, amely orvosolható, így a nemi élet újra teljessé tehető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.