A fogamzásgátló csökkenti a petefészekrák előfordulását

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A petefészekrákok a nőknél előforduló daganatok legrosszindulatúbb csoportját képezik. Magyarországon évente 1200 új petefészekrákos megbetegedéssel és 600, a petefészekrák következtében kialakult halálesettel számolhatunk. A petefészekrák az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, 55 és 60 év közötti nőknél a leggyakoribb.

Petefészekrák vagy ciszta?

Ha nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, vagy ultrahang- illetve CT-vizsgálat során a petefészekben valamilyen elváltozásra derül fény, általában csak műtéttel dönthető el biztosan, hogy ártalmatlan cisztáról, vagy valódi - jó-, illetve rosszindulatú - daganatról van szó.
Petefészekrák vagy ciszta?>>

A petefészekrák diagnózisa sajnos sok esetben későn kerül felismerésre

A petefészekrák felismerése rendkívül nehéz a kevés és jellegtelen tünet miatt, emiatt sokszor a petefészekrákok csak előrehaladott állapotban kerülnek felismerésre, ugyanis sokszor emésztési zavarnak vagy egyéb emésztőszervi betegségnek tulajdonítják a tüneteket.

Jellegtelen hasi panaszok jellemzik: hasi duzzanat, hasi fájdalom, középhasi görcsök, vizelési panaszok, fogyás, puffadás, emésztési zavarok, vérzészavar, stb. Ezen panaszok esetében mielőbb forduljon nőgyógyászhoz.

Hogyan segít a fogamzásgátló a petefészekrák kialakulásának megakadályozásában?

Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?

Amennyiben nem okoz panaszt a ciszta, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészek szövetet roncsolja, így rontja a későbbi teherbeesés esélyét.
Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?>>

A hormonális fogamzásgátló tabletták jelentős mértékben, mintegy 50%-kal csökkentik a petefészkek rosszindulatú daganatainak kockázatát. A petefészekrákkal szembeni védelem nemcsak a tabletta szedése alatt érvényesül, hanem a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyását követően 10-15 évig fennáll. Miért alakul ki ez a védő hatás? A válasz egyszerű, gátlódik a tüszőérés és –repedés. Kimutatták ugyanis, hogy a petefészekrák gyakorisága egyenes arányban áll az élet során bekövetkező tüszőrepedések számával. A tüszőérés és tüszőrepedés tartós gátlása ily módon véd a többnyire halálos kórral szemben.

A Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle egy átfogó nemzetközi tanulmány eredményeit közölte. A tanulmányban 21 ország összesen 45 epidemiológiai vizsgálatának adatait elemezték, az eredmények szerint az orális fogamzásgátlók hatására a petefészekrák kockázata jelentősen csökkent. Amennyiben hosszabb ideig szedte valaki a fogamzásgátlót, akkor jelentős kockázatcsökkenés társult. A tanulmány szerint a védőhatás az orális fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 30 évvel is fennmaradt. Korábbi források 10-15 évig tartó védőhatásról számoltak be.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vakcinálás után Vakcinálás után

Miért jelentkezik egyeseknél zavar a megszokott menstruációs ciklusukban?

Fájdalmai vannak szex közben? Ezek...

Jónéhány nő tapasztal szex közben fájdalmat, de kevesebben gondolják, hogy ez gyógyítható lenne. Holott dr. Demjén László nőgyógyász szerint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.