A fogamzásgátló csökkenti a petefészekrák előfordulását

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A petefészekrákok a nőknél előforduló daganatok legrosszindulatúbb csoportját képezik. Magyarországon évente 1200 új petefészekrákos megbetegedéssel és 600, a petefészekrák következtében kialakult halálesettel számolhatunk. A petefészekrák az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, 55 és 60 év közötti nőknél a leggyakoribb.

Petefészekrák vagy ciszta?

Ha nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, vagy ultrahang- illetve CT-vizsgálat során a petefészekben valamilyen elváltozásra derül fény, általában csak műtéttel dönthető el biztosan, hogy ártalmatlan cisztáról, vagy valódi - jó-, illetve rosszindulatú - daganatról van szó.
Petefészekrák vagy ciszta?

A petefészekrák diagnózisa sajnos sok esetben későn kerül felismerésre

A petefészekrák felismerése rendkívül nehéz a kevés és jellegtelen tünet miatt, emiatt sokszor a petefészekrákok csak előrehaladott állapotban kerülnek felismerésre, ugyanis sokszor emésztési zavarnak vagy egyéb emésztőszervi betegségnek tulajdonítják a tüneteket.

Jellegtelen hasi panaszok jellemzik: hasi duzzanat, hasi fájdalom, középhasi görcsök, vizelési panaszok, fogyás, puffadás, emésztési zavarok, vérzészavar, stb. Ezen panaszok esetében mielőbb forduljon nőgyógyászhoz.

Hogyan segít a fogamzásgátló a petefészekrák kialakulásának megakadályozásában?

A hormonális fogamzásgátló tabletták jelentős mértékben, mintegy 50%-kal csökkentik a petefészkek rosszindulatú daganatainak kockázatát. A petefészekrákkal szembeni védelem nemcsak a tabletta szedése alatt érvényesül, hanem a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyását követően 10-15 évig fennáll. Miért alakul ki ez a védő hatás? A válasz egyszerű, gátlódik a tüszőérés és –repedés. Kimutatták ugyanis, hogy a petefészekrák gyakorisága egyenes arányban áll az élet során bekövetkező tüszőrepedések számával. A tüszőérés és tüszőrepedés tartós gátlása ily módon véd a többnyire halálos kórral szemben.

Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?

Amennyiben nem okoz panaszt a ciszta, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészek szövetet roncsolja, így rontja a későbbi teherbeesés esélyét.
Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?

A Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle egy átfogó nemzetközi tanulmány eredményeit közölte. A tanulmányban 21 ország összesen 45 epidemiológiai vizsgálatának adatait elemezték, az eredmények szerint az orális fogamzásgátlók hatására a petefészekrák kockázata jelentősen csökkent. Amennyiben hosszabb ideig szedte valaki a fogamzásgátlót, akkor jelentős kockázatcsökkenés társult. A tanulmány szerint a védőhatás az orális fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 30 évvel is fennmaradt. Korábbi források 10-15 évig tartó védőhatásról számoltak be.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.